Pek çok insan için farklıdır, ancak genelinin ortak noktası bir cümleyle veya kelime, kelime grubuyla ifade edilip akılda kalması sağlanan bilgilerdir. Özellikle türkçe ve kimya derslerinde öğretmenler bolca kullanır.
Mesela;
fıstıkçı sahap -> f,s,t,k,ç,ş,h,p (sert ünsüzler)
anası mezar dikecekmiş -> -an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş (sıfat fiiller)
yaşasın -> y,ş,s,n (kaynaştırma ünsüzleri)
pırasam -> p,r,s,m (pekiştirme ünsüzleri)
haydarpaşa lisesinin nankör kimyacısı rabiyanın cesedini fırlattı -> h/hidrojen - li/lityum - na/sodyum - k/potasyum - rb/rubidyum - cs/sezyum - fr/fransiyum (1A grubu metalleri). bunların 2a ve diğerleri için olanları falan da var.
hacı cumhuru ağlattı, avucunu patlattı -> hg - cu - ag - au - pt (soy metaller)
alfabe. hayatımı değiştirdi resmen eskiden kitapta dergide gazetede çukulata kabında, anlam veremediğim bir çok şekil anlam buldu. bu sayede sözlükte yazabiliyorum.
Okulda öğrendiklerimizin hiçbir işe yaramadığı. Devlete atanan ve sınıfa gelip oturarak öğretmenlik yaptığını zannedenler sürekli gerek alan bilgisi gerekse sınıf hakimiyeti konusunda sınavlara tabii tutulmalıdır. Aksi devam ederse okulların zaman kaybı olduğu gün geçtikçe daha fazla fark ediledecektir.
Okulun aslında bi boka yaramadığı gerçeği bi okuma yazma öğretiyor onuda öncesinde kendi kendime öğrenmiştim,onun dışında o kadar senelik okul hayatım bi boka yaramadı.