okul genel olarak çocukların ve gençlerin eğitim almak için gittikleri ve öğretmenler tarafından eğitim öğretim gördükleri mekanlar olarak bilinir.
avrupa ülkelerinde ilkokul eğitimi 1800 lerin sonunda zorunlu hale gelmiştir. ve 1900 lerin sonlarına doğru birçok ülke lise eğitimini de zorunlu yapmıştır.
eğitimi zorunlu yapmak istemelerinin bazı sebepleri bulunuyordu. öncelikle sanayi devrimi ile beraber kalifiye iş gücü ihtiyacı artmıştı. okuma yazma, matematik ve fen bilgisi bilen gençler sanayi toplumunun oluşmasına katkıda bulundu. ikinci sebebi ise ulus bilincinin artırılmasıydı. gençler kendi tarihlerini bilince toplum dinamikleri güçleniyordu.
türkiye gençleri olarak da yıllarca içinde bulunduğumuz mekanlar. ben mesela 20 sene eğitim görmüşüm. hala daha bazı sınavlara giriyorum. devlet beni ufaktan fonlasa emekli olana kadar da okul içinde olurum. ama biraz zor.
olumsuz yönlerinden bahsetmem gerekirse şahsi olarak uzun süre eğitim öğretim görmek bazı yorgunluklar olarak bana döndü ve hayatı daha az objektif görme ve yanlış beklenti ve duygulara girmeme yol açtı diyebilirim.
Okul tarihinde en büyük rezilliği ben yaşamıştım,şimdi size anlatıyım okuldayız tamamı mı bizim sınıf zemin katta sınıfça topluca ciddi ciddi okuldan kaçıcaktık falan sonra ben camdan atlayıp koştura koştura duvara tırmanıyom sonra arkamdan Hop Hop!Emre in cin top oynuyor oruspu çocuğu nabıyon len diye bir ses duydum sonra hocalar beni videoyu çekmişler ben okuldan kaçtım ama eve gelince ezana kadar dövdüler sınıf 3 ay benle dalga geçti.
ingilizce "School" kelimesinin kökeni Yunancadaki "Skholḗ" (σχολή) yani "boş zaman" sözcüğüdür. Kök kardeşi Latincedeki "Schola" sözcüğü ise insanların eğitim için ayırdıkları boş vakit demektir. Yani eskiden insanlar bir şeyler öğrenmek için boş zamanını kullanırmış. Şimdiki gibi Tüm zamanı okul diye geçirmezmiş.
2004 yapımı türk korku filmi. sanırım büyü ve bu filmin ilk türk korku filmi diye baya reklamı yapılmıştı. yanlız bu filmdeki kadroyu artık hiç bir türk korku filminde göremezsiniz normal filmde bile zor. kadroyu hatırlatmak gerekirse; sinem kobal, deniz akkaya, ali sunal, nehir erdoğan, emre kınay, halit ergenç, hamdi alkan, ragga oktay, ahmet mümtaz taylan vs vs.. oha olum bu ne lan ?
iyice çocuk hapishanesine dönmüş eğitim kurumları. 2 yaşında vermeye başlıyorlar artık çocukları okullara. E para lazım, sosyal çevre lazım. kimse 'bu 2 yaşında ki çocuğun sevgi, ilgi ihtiyacı nasıl karşılanacak, tek bir öğretmen hepsiyle ne kadar ilgilenebilir' demiyor. Çocukları sabah 7'de okula bırakıp, akşam 6'larda alıyorlar.
Bazıları da 'çocuk uyumak isterse uyumasın akşam evde uyumuyor' diye talimat veriyor öğretmenlere. Çocuk bildiğin mesai yapıyor okulda. Yine daha demin bir video izledim 1. Sınıf çocuğunu etüte bırakmışlar çocuk etütte uyuyor. Yorucu bir günün üstüne velileri çocuğunu düşünmüş 2 saatte ek etüte yazdırmış. Yeni çağ yetişkinler için de, çocuklar için de çirkin bir çağ. Evet.
insanların para için okuduğu, ama paraya dair hiçbir şey öğretilmeyen yerdir.
edit: asgari ücretin az üstünde çalışan birisi para kazanmaya dair ne öğretebilir.
kapitalizmin vasıfsız eleman ihtiyacını karşılayabilmek için çoğunluğun aklını kullanmaması sağlanılan beyin yıkama yeridir.
derslerden yüksek not almanın ailelerin gözünde marifetmiş gibi görülmesinden dolayı öğrencilerin kendilerini geliştirmesi gereken tek alanın dersler olduğunu düşünmesini ve sonunda düşük ücretle çalışmasına sebep olan yerdir.
kısacası her ne olması gerekiyorsa o olmayan yerdir.
edit 2: eğitim sisteminin berbat olmasından şikayet edip durmayın, bu zaten kasıtlı yapılan bir şeydir.
ilkokulda da ortaokulda da lisede de okulu çok sevmedim, okulda kendimi en huzurlu hissettiğim zamanlar sözel derslerde olduğumuz zamanlardı.
şu an ise şubat martta artık üniversiteme kavuşsam yazın da mezun olsam diye yırtınıyorum, eve tıkılıp kalmaktan ve uyku düzeninizin nickilmesinden yeğdir.
üniversitede değilim, ve fakat üniforma giymiyorum, sigara içmiyorum, fakat yasak değil, ayrıca diğer okullardan erken kapanıp geç açılıyor, belki bunlardan dolayı ben çok şikayetçi değilim, benim canımı sıkan üniversiteye hazırlanma modu...