Sacma sapan icat. Sonucta o kitaplarin maliyeti var. Bu maliyeti devlet benim gibi beyaz yakalardan cikariyor. Elin fakiri okuyup da lise mezunu hamal olacagina, ilkokul mezunu hamal olsun. Calisan kesim de likit parasini ona gore yonlendirsin.
Fakir bireylerin egitimde yer almasina izin veren yanlislik. Fakirlik, evrimsel olarak geride kalmislik demektir. Ulkede ameleye , hamala da ihtiyac var. Parasi olmayan okumasin, onlara da yapacak bir is bulabiliriz sonucta.
Liseden mezun olalı bir yıl oldu daha o kitaplardan bir dakika ders işlemedik hocalar kendi kafalarina göre kitap aldırdı devletin parasının nerelere gittiğinin en büyük göstergesi bundaki rant hiç birşey de yok değerli sözlüktaşlarim.
israftır, kesin ve net. ihtiyacı olan olmayan herkese kitap dağıtmak ve her yıl onların içeriğini değiştirme gereği bile duymadan basmak zaman, kağıt ve emek israfıdır. kitap havuzları oluşturulmalı ve her yıl aynı kitapların basılmasının önüne geçilmesi gerekir.
eskiden bir kitabı üç-dört yıl kullanırdı öğrenciler. mesela bizim sülalede şöyle bir zincir vardı, önce teyzemin kızı, sonra ablam, ablamdan sonra teyzemin oğlu, sonra da ben. tabii bana gelene kadar kitap kitap olmaktan çıkmıştı, ne idüğü belirsiz bir hal almıştı ama olsun, israfın önüne geçiyorduk az da olsa.
bir de farklı yayınevleriyle okullar anlaşma yapardı ve farklı okullarda farklı kitapların okunması söz konusu olurdu. bu da bir rekabet ve dolayısıyla kalitenin artması demekti. şimdi bu rekabette ortadan kalmış durumda.
kitap tercihi kesinlikle öğretmen ve okul idaresine bırakılmalı bu şekilde yayınevleri de desteklenmeli.
içindeki bilgiler kesinlikle yetersizdir, lisedeyken hocalar bile ayrı kaynak kullanır kitap açtırmazdı bize notlarımızdan çalışırdık şu kitapların yazarları bile torpille alınırsa olacağı budur işi bilen düzgün eğitimcilere yazdırın şunları kaldıysa eğer.
Kitapların içi boş olduğundan kimseyi etkilemeyecek olan olaydır. Gerçekten kitaplar bi bok öğretmiyor. Teslim etsen ne olacak senden sonra alacak olan adamın öğrenebileceği bir şey yok ki.
Edit: gerçekten fırsat eşitliği getirse sözüm yok rant kapısına dönmüş durumda.
ilkokul birinci sınıfa giden çocuğuma, 100 liradan fazla sadece kitap masrafi yaptık bu sene ekstra kendi aldığımız alıştırma kitapları hariç.
Öğretmen diyor ki, " devletin verdiği kitaplara göre müfredat uygularsak, 2. Sene okumayı, 3. Sene toplama cikarmayi öğrenir çocuklar. Bu kitapların sadece okuma parcalarini Kullanabiliriz ilerleyen zamanda. Şu şu kitaplardan bir set uyarladik diğer öğretmen arkadaşlarla. Alırsanız cocugunuz için faydalı olur"
dağıtılan kitaplar içerik olarak çok yetersiz her yer boşluk doldurmalarla dolu. peki kitabın öncelikli amacı nedir bilgi vermek ama bu kitaplarda bilgi yok. bu nedenle doğal olarak o kitapların hiçbiri okullarda aktif olarak kullanılmıyor ve hemen hemen her dersten kaynak kitap alınıyor. yani bu kitaplar dağıtılmasa daha karlı en azından devlet adına daha karlı.
sosyal devlet anlayışının anayasadan halka inmiş halidir. ancak daha kontrollü bir sistem kurulmalıdır. 3. entryde bahsedilen durumun oluşmaması için bilinç aşılanmalı ve farklı yöntemler bulunmalıdır. bir önceki yıl kitaplarının iadesi şartıyla yeni kitaplar verilebilir. tabi bu şuan aklıma gelen basit bir yöntem ama meb yetkilileri kafa yorarlarsa etkili çözümler bulabilirler. böylece hem kağıt israfı hem de enflasyon biraz da olsa önlenebilir. ayrıca çocukların bedava mala tutumları değişir ve karakterleri daha düzgün olur. biz çocukken kitaplarımızı bir üst dönem ablamızdan, abimizden, komşumuzdan alırdık ve yıl sonunda bir komşumuza ya da kardeşimize vereceğimizi bilirdik. düzgün kullanırdık kitapları. fakirdik de ondan biraz tabi ama iyi çocuklardık da.
Akp döneminde yapılan bir icraattir. Fakat ne kadar iyi bir icraat olduğu tartışılır. Bunun sebebi ise kitapların hiçbir işe yaramamasıdır. Içlerinde bilgi olmamasından dolayı okulların yüzde doksanında başka kaynaklar alınmaktadır.
Sonuç olarak; birşey yapılıyorsa tam yapılmalıdırki bir işe yarasın.
hiç bir sike yaramayan kitapların dagitimidir. arkadaşım sınav sistemin belli. dagittin kitaplar yok uygulamalı egitimmiş, yok bilmemneymis. tüm öğrenciler dışardan ek kitap alıyor. yapacağınız işi adam gibi yapin.
saadet partisi başkanı sayın kamalak'ın aslında kendi projeleri olduğunu ileri sürdüğü, sosyal devlet adına gerekli bir işlemdir. kim yaparsa yapsın takdir edilmesi gerekir fakat çocuklara bu kitaplar içinde yönlendirmeler yapmak itliktir. yönlendirme şu an yapılıyor mu bilemem fakat yapan her kimse şerefsizdir.
Bu kadar açık ve net olan icraatı halen olumsuz bulmak ancak akp'nin yaptığı her şeye karşı çıkan muhalif saçmalığı olabilir.
Bir tane garip de diyor ki atatürkçü düşünce sistemi okutuluyor mu... sileceğiz yavaş yavaş. O da bitecek. Kimse atatürkçü düşünmek zorunda değil. Zaten bu beyin yıkamalarla kandırdınız kim bilir kaç nesli.
belki de eğitim alanında yapılmış en büyük icraattır.
eskiden insanlar, para ile alırlardı ya da komşunun, amca oğlunun yazılı-çizili kara kitaplarını alırlardı.
parası olmayanlar, binbir zorluklar içinde kalır, öğretmenler "ille de alacaksın" derlerdi, almadığı için bir de azarlarlardı.
buna dahi karşı çıkıyorsa insanlar, zihniyetlerine denilecek söz kalmamıştır. zira bu icraat, insanları kitap parası derdinden kurtarmıştır.
işin bir de şu boyutu var; kaynak kitap. meb'in kitabını beğenmeyen öğretmenler gidip 20-30 liralık kitapları öğrencilerine aldırırlar. iyi öğretmen kitaba bile ihtiyaç duymaz ya, bu günde iyi öğretmen kalmadı...
temelsiz bir icraat. git bak şimdi çöplere, apartman önlerine, yol kenarlarına.
kitaplar çöp diye atılmış. yağmur yağmış üstlerine. çer çöp bulaşmış. bir sürü kitap. 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12. sınıf kitapları. matematikten türkçeye, ingilizceden coğrafyaya fiziğe kimyaya hepsi atılmış.
okullardan duyuru yapılıyor "çöpe atmayın, geri getirin." diye.
dinler mi seni hiç? para vermemiş ki ona. para verecek ki kıymetli görsün. bedava olunca çöpe atılıyor işte.
biz o kadar zengin bir ülke miyiz? çöpe kucak kucak kitap atacak kadar? ne kucak kucağı, kamyon kamyon kitap çöpte. adım başı yahu, insanın içi sızlıyor.
bir topluma kitabı bedava dağıtacaksan, öncelikle kitabın ne anlama geldiğini öğreteceksin. o eğitimi veremediysen, bir kitabın bir gelecek demek olduğunu bilmiyorsa bu kadar değerli bir şeyi bedava vermeyeceksin. onun anladığı şekilde kıymet biçeceksin. bırakacaksın parayla alsın, alsın da elleri varamasın çöpe atmaya.
çöplükleri kitaplarla dolu bir ülkenin gelişmesinden bahsedilebilir mi? çöplüklerinde kitap yığılı bir ülke siyaset, sanat, bilim konuşabilir mi?
tut ki konuştu, o ülkenin sözüne itibar edilir mi?