kılık kıyafet yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan, okulda giyilmek üzere belirlenen, öğrencilerin pek haz etmediği, erkekler için; gömlek, ceket, kravat, pantolon, kızlar için; etek, jile ya da pantolon, gömlek, ceket, kravattan oluşan okul giysisi.
insanlar arasındaki mali fark ortaya çıkmasın diye konulmuş olduğu söylenen kuraldır. nedeni ahmet bilmem ne marka giyerken mehmet pazar malı giyerse arada fark olurmuş. bir açıdan düşünülürse doğrudur. fakat yine de bu farkı göstermemeye yetmez.ayakkabıdan tutunda,çantaya ya da günlük harcadığı harçlığa kadar belli eden bir çok detay vardır.
pek bir sakiL oLanLarı vardır.giyinilmesi zordur.okula gidene kadar ceket her zaman sakLanır.bu ceketlerin renkleri mor ceket , kiremit rengi ceket , gökyüzümavisi ceket , yeşil ceket.giyilmesi zor , çıkarılması kolay.
yıllarca gömlek,pantolon,etek ütülemekten usanan öğrencilerin okul bittikten sonra bir müddet ütüyle yakınlık kurmamasına sebebiyet veren giysilerdir.
ayrıca
gömleğin neden dısarda
kravatın neden yok
düğmelerini niye açtın
kızım eteğini niye kıvırdın
oğlum neden spor ayakkabı giydin
gibi bilimum azarlara maruz kalma sebebidir.
okul takımında oynayan sporcuların giydiği formadır. genelde beden öğretmeni bu konuda çok hassastır. yıkatılıp getirilmesi istenir. kesinlikle o formayı çalmazsınız.
öğrencileri aynı makineden çıkmış gibi fabrikasyon göstermeye çalışan, benim canımı sıkan, monotonlaştıran üniforma. tek iyi yanı sabahları elbise seçmek için kasmak gerekmemesi.
Temeli Mussolini italyası, Hitler Almanyası ve Stalin Rusyası’na dayanan, öğrencileri tek bir tornadan çıkmış bir şekilde disiplin ve baskı altına alma amaçlı olan uygulamaya göre giyilmesi sorunlu öğrenci elbisesi.
Avrupa ülkelerinde çoktan terk edilmiş bir uygulamadır. Her ne kadar "efenim zengin ile yoksul arasındaki fark" gibi saçmalıklar ardına sığınılsa da, asıl amaç insanları psikolojik baskı altında tutarak rahatça hareket etmelerini engellemek ve sorgulamalarının önüne geçmektir.
Günümüz modern eğitim anlaşıyışında kesinlikle yeri olmayan çağdışı bir uygulamadır.
Bilinçli, özgüveni gelişmiş, fikirlerini rahatlıkla ortaya koyabilen, sağlıklı beyinlere sahip genç nesiller yetiştirilmek isteniyorsa acilen bu uygulamaya son verilmelidir.