yıllardır ne emekler, ne uğraşlar, ne paralar, ne sıkıntılardan yaşanarak okunan okul bittikten sonra, insanın içine düştüğü "ben şimdi ne yapacağım" duygusudur. tam bir belirsizlik vardır. eğer iş hazırsa bu belirsizlik duygusu, yerini işte başarılı olup olamama endişesine bırakır. eğer kişinin okul bittikten sonra işi hazır değilse, uzun zaman boyunca kendisine iş arayacak, her kapıdan çevrildiğinde gelecek kaygısı biraz daha artacak, belirsizlik duygusu bedenini kuşatacaktır.
gözlemlere dayanan meslek seçimi, ve buna uygun olarak alınan eğitimin meyvelerini alamama ya da alabilmede yaşanan gecikmenin insanda bıraktığı işe yaramazlık hissi ve isyan.
öğrenim hayatı boyunca eğitimden yoksun kalmış, kendisine ve hayata dair konuları düşünmeyi hep ertelemiş, felsefeden bihaber büyümüş, gelişmiş ve mezun olmuş yurdum öğrencisinin yaşadığı mezuniyet sendromudur. çok takmaya gelmez, 3 ay izne çıkıp dağ, taş, dere, tepe gezerek kafayı dinlendirmek en iyi ilaçtır. bir yerden hayata nasılsa başlanır acele etmeye gerek yoktur.
Türkiye'de sonuç odaklı yaşanmasının en belirgin göstergesidir. Sürece de biraz olsun önem verilse ( öğrencilik döneminde sadece dersten geçme amaçlı yaşanmasa vb. ) okul bittikten sonra sudan çıkmış balık hissinde azalma olacaktır. Bunun yerini iş hayatına, yeni sorumluluklara nasıl alışacağım vb. sorular alacaktır.