evet bu sorun ülkemizde çığ gibi büyüyen bir öngörüdür.
bu hatayı başta hükümet yapmaktadır. herkesi sınava göre atıyor ve ona göre muamele yapıyor. bunun yanlış olduğunu bilmesine rağmen hala yapıyor bu durumda tabi ki bazı sorunlara neden oluyor. sorun hükümette başlayıp aile içine doğru hızla gidiyor. bunada kimse karşı çıkmıyor. daha ilkokula giden öğrenciye en baştan aşılanıyor bu görüş. eğer sınavlardan yüksek alıyorsan başarılı oluyorsun hayatta, yok eğer kötü notlar alıyorsan tüm hayatında başarısız olacaksın deniyor. bunun içindir ki türkiyede eğitim zor oluyor. öğrenci 2 veya 3 kere düşük not aldımı aile tarafından baskı kurulmaya başlanıyor ve öğrenci bu durumu özümsemeye başlıyor.
- evladım kaç aldın sınavdan?
- 30 aldım baba.
- ben biliyodum zaten böyle olacağını çalışmıyorsun ki.
- hayır baba çalıştım ama olmadı.
- yok yok olmaz böyle senden adam olmaz seni sanayiye verecem.
gibi diyaloglar aileyi sarmış durumda. ama hükümet bu konuda eline dahi kıpırdatmıyor ve çığ gibi büyümeye devam ediyor.. karne günleri bu durum o kadar çok oluyor ki öğrenci büyük bir stres altına giriyor ve bu durun onu ezmeye başlıyor. kendi içinde fırtınalar kopuyor ve oda artık durumu kendi içindi bitiriyor zaten.
- benden adam olmaz.
- ben başarısızım.
- ben yapamıyorum.
- annem, babam çok kızacak.
buna benzer birçok düşünceyle kendine avutmaya çalışıyor. işte türkiyedeki eğitim sistemi bu duruma bakmıyor. sadece öğrenci okusun mantığıyla hareket ediliyor. eğer bu sorun çözülürse eğitim sistemi çok gelişecektir ve öğrencinin başarısı üst düzeylere çıkacaktır. ama ne var ki günümüzde bunlar gözardı ediliyor ve ülkemizin gençliği bir sınav uğruna heder ediliyor.
yapılan büyük yanlışlardandır.
okul başarısıyla, hayat başarısı arasında hiçbir bağlantı yoktur. hatta ters orantılı bir ilişki vardır.
''Ben bazı derslerin sınavlarını geçemedim ama arkadaşım hepsini geçti. O şimdi microsoftta başarılı bir mühendis. Ben microsoftun sahibiyim" (Bill Gates)
ama okul başarısı ile yaşam başarısı arasında korelasyon vardır..onu da belirteyim..
eğer bugün okullarda öğrencilere verilen not yada puanlar, öğretmen insiyatifinden çıkartılıp merkezi hale getirilseydi ve tüm sınavlar adil şekilde merkezi olsaydı, o zaman bu bağlantıyı çok net görebilirdiniz..
ama bizde eğitim konusunda ciddi yanlışlar var..ayrıca çocuklar küçük yaştan itibaren ilgilendikleri yada yetenekli oldukları alanlara kanalize edilemiyorlar..1.sınıftan üniversiteye kadar tek tip eğitim veriliyor insanlara..
hal böyle olunca ne verilen eğitim bir işe yarıyor, ne de okul başarısı bir anlam ifade ediyor !
türkiye'de kafalara yerleşmiş en yanlış kalıplardan birisidir. eğer o insan matematik, vb. derslerden düşük not aldıysa "salak bu, bundan adam olmaz!" tarzı söylemler duyulmaktadır. o genç belki müzikte,resimde ya da sporda başarılı olabilir; ama maalesef ülkemizde bu tür şeylere pek önem verilmediği için nato mermer nato kafa devam edilecektir.gerekli yerlere duyurulur. saygılarımı sunarım.