Yeryüzündeki Oksijenin Çoğunu Üreten Şey
Oksijenin çoğunu üreten şeyler su yosunlarıdır. Su yosunları fotosentezin atık maddesi olarak oksijen açığa çıkarır.
normal koşullarda oksijen gazı suda çözünür. 0 c ve 1 atm basınçta 1 litre suda 31 ml oksijen gazı çözünür. bu miktar da sudaki canlıların yaşaması için yeterli bir miktadır. suyun soğukluğu arttıkça suda çözünen oksijen miktarı da artar. sıvı oksijen çok zayıf olarak mıknatıs tarafından çekilir. bunun sebebi oksijen molekülünde çiftleşmemiş elektronların bulunmasıdır.
tankerlerde (gemi olanı) değerleri aşırı önemli olan atmosfer gazı. kimi zaman yüzde 20,9 olması için götünüzü yırtarsınız kimi zamanda yüzde 3 ün altına düşürmek için göt yırtarsınız.
sudaki max cozunurlugu 8.5 mg/l civari olup kullandiginiz suyun kalitesi de buyuk oranda bu cozunme miktarina baglidir. suyun icindeki oksijen miktari ne kadar dusukse sulfur carbon ve azot gibi elementlerin anaerobik yolla amonyak, metan ve hidrojen sulfure donusme ihtimalleri artar. yuksek oksijen konsantrasyonlarindaki suda ise bu elementler daha zararsiz olan karbon dioksit, sulfat ve nitrata donusur. bu yuzden oksijen sadece soludugumuz hava icin degil diger en onemli yasam kaynagimiz olan su icin de vazgecilmezdir kesinlikle.
Canlıların solunumu ve yanma olayı bakımından önemlidir. Havadan biraz daha ağır olup suda erime özelliğine sahiptir.
Hava ısındıkça sudaki oksijen havaya verildiğinden yaz aylarında havadaki oksijen miktarı az da olsa artar.
Bir insan bünyesi oksijenin kısmi basıncı 200 milibar olan bir havayı teneffüs etmeye alışmıştır. Bu kısmi basıncın düşmesiyle yani havadaki oksijen miktarının azalmasıyla insanlarda yorgunluk, uyku hali, görüş zayıflığı gibi haller görülür.