oks 2006 için değil de tüm oks'ler -lgs denirdi eskiden- için konuşulacak olursa türk eğitim sisteminin çöküş belgelerinden biri daha. öğretmenlerin suçu değil bu
kadrolaşan iktidarların
kuşbeyinli idarecilerin
rant çabasındaki bazı kalleş öğretmenlerin
eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin
milli eğitimin milli şebekliğe dönüşmüşlüğünün göstergesidir.
felaketin aşamalarındandır.
47000 0 çeken genç için söylenebilecek nedir. on dört yaşındaki bir çocukluğa yüklenen hayalkırıklığını kim tamir edebilir. Birini ezmeden sistem oluşturmak bu kadar zor mudur? filler tepişirken ezilmek kalabalığın kaderi midir sorularını akla getiren sınav.
yapilan son 2 sinavda (oks 2006 ve oks 2007), "super lise" diye adlandirilan, gercek adi ile "yabanci dil agirlikli lise"lere de artik bu sinavla giriliyor olu$un bir nedeni de devletin, veya ozelle$tirelim; meb'in ya verdikleri egitime ya da bariz not $i$iren ogretmenlerine guvenmedigidir. yoksa neden super liselere girmek icin de sinav ihtiyaci duyulsun. dimi ama...
hayatımın mahvolmasını itinayla sağlamış, zamanında yüzümde 10'larca sivilceyi pötür pötür çıkartmış, canıma okumuş binevi hayat sınavı. daha çocuktum ben ya!
eski adi ile lgs. zamaninda ben bu sinava tesaduf eseri bize bedava gelen bir cali$ma masasinin cekmecesindeki ye$il bir kitap ile hazirlanmi$tim. aydin yayinlari'ndan cikma. icinde fazla konu var eksik yok. bu tek kitap ile, sinava 4-5 ay kala hazirlanamaya ba$lami$tim. ve tercihi yanli$ yapmasam (o zamanlar onceden tercih yapilip, sonra sinava giriliyordu), fen lisesi di$inda (ona da 0,7-0,8 puan farkla giremiyordum) tum okullara girebiliyordum bulundugum ilde *.
$imdi karde$ime bakiyorum. 2 yildir dershaneye gidiyor, kendini paraliyor. kici kirik bir anadolu lisesine zor girebiliyor.
burda sorun ne peki? sinav daha mi zorla$iyor? belki. ogrenci ba$arisi du$uyor mu? bariz. egitim sistemi? sikim gibi. ezberci egitim? forever!
saçmalayan snav da değil aslında da, çocukların diploma notlarını okulların bazıları, yanlış göndermiş milli eğitim bakanlığına ama yenilir cinsten değil 4.98 ortalamayı, 2.65 e çekmişler nasıl oluyorsa.. bir, iki derken toplamda 380 civarı çocuğun daha düşük ortalama ile hesaplandığı ortaya çıkıyor.. sus payı olarak süreyi uzatıyorlar, mağdurların puanlarını tekrar hesaplatıyorlar, mili eğitim bakanı olacak adam da çıkıp büyütmenin luzmu olmadığını sadece ama sadece 300 küsür çocuğun puanının yanlış hesaplandığını filan söylüyor.. üstelik puanı yüksek hesaplanan öğrencilerin de olduğu ortaya çıkıyor, ama onlarla ilgili kazanılmış hakları geri alınamayacağından işlem yapılamayacak..
yahu sen nasıl bihaber bir adamsın.. hakkaniyetsizlik gün gibi ortada, hangi aklı başında insan evladı "büyütmeyin yahu 380 öğrenci hesaplicaz olcak bitçek" der.. hayır, görevini yapmıyorsun diyelim -ki diyemeyiz-, evladın, eşinin dostunun çocuğu, yeğenin de mi yok ki sınavların sıralama esasına dayandığını, bu 380 öğrencinin sıralamasının herkesi etkileyeceğinden..
şimdi aileler bir araya gelip dava açmaya hazırlanıyor, yok çünkü bakanlıktan iptal yönünde faaliyet.. bir kere de edebinizle çıkıp "evet yedik bir bok" diyin, uğraştırmadan temizleyin de aklanacak tarafınız kalsın..
Ortaokula yeni geçenlerin girmeyecekleri bir sınav. Artık her sene sonunda sınava girecek öğrenciler. Bu da daha fazla dersane parası, daha fazla stres ve mutsuzluk demek.
Belli bir yaş gurubunun kabusu olan sınavdır. Her sene nasıl oluyorsa kocaman bir kurul bu sınavın içerisindeki 100 adet ilköğretim seviyesindeki sorundan iki ya da üç tanesinin hatalı olmasını sağlamayı başarırlar bu sayede de her sınav sonrası bir sansasyon oluşur, öğrencilerin sınav stresini yenmelerine asla izin verilmez.
birken üç olmasıyla beraber dersanelerin ekmeğine adeta nutella süren, dersaneden kurtarması gerekirken öğrencileri daha da samimi hale getiren sınavlar bütünü.