okb

    6.
  1. Lanet olası psikolojik rahatsızlık...

    Nefes sesi
    Sakız çiğneme sesi
    Çekirdek sesi
    Anahtar sesi
    Para şıkırdaması
    Pet şişe sesi
    Tespih sallama sesi
    Poşet sesi
    Tükenmez Kalemin arkasını sürekli açıp kapatma sesi
    Kısacası tekrar eden bütün sesler...

    Evden çıkarken anahtarlığa değmeden çıkmamak, Yastık, yorgan düz olmadan uyumamak, Yürürken çizgilere basmamak, Kıyafetlerini hep bir düzen içine sokmak, Eve sol ayakla girmemek...

    Nedeni ise bunları yapmazsa yakınlarına bişeyler olacağı korkusudur.
    Bunların ne kadar saçma olduğunu bilirler. Ama insanın elinde olan bişey değildir. Stres, mutsuzluk bu rahatsızlığın en büyük nedenidir. Kimileri ruhani yönden rahat olmadığın için böyle olduğunu söyler ama alakası yoktur. ilaç tedavisine başlamayın. ilaç insan psikolojisine göre cevap veren işe yaramaz yöntemlerdendir.

    Eğer böyle bir psikolojik rahatsızlığa sahipseniz kendiniz atlatmaya çalışın. Seni en iyi tanıyan yine sensin. Elinizden geleni yapın ve o saçma seslerden bi an önce kurtulmaya çalışın.
    Gerçi ben elimden gelen herşeyi yaptım ama kurtulamadım. Neyse, allah yardımcımız olsun.
    38 ...
  2. 5.
  3. OKB, obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır.
    5 ...
  4. 8.
  5. Üniversitedeyken ismimi yazdığima emin olmama rağmen kağıdi biraktiktan sonra her seferinde kontrol etmeme neden olan ya da evden her çikarken kapiyi kilitlememe emin olmama ragmen yine her seferinde dönup kilidi kontrol etmeme neden olan lanet hastalik.
    5 ...
  6. 1.
  7. 4.
  8. ( bknz:obsesif kompulsif bozukluk)

    genelde 18-24 yaş arası görülen psikolojik bir hastalıktır.

    Obsesif=Takıntılı olma

    Kompulsif= zorlama davranışlar

    Obsesif düşünceleri (takıntı haline getirilen düşünceleri) bastırmak,kontrol etmek için ,alakasız zorlama davranışla (kompulsif tutumla) düşünceyi kontrol altına alındığı zannedilir.

    Örneğin: elini 3 kere yıkayarak annesinin arabayla kaza yapmasını engelleme dşüncesi,

    veya çizgilere basmadan yürüyerek ,ölme korkusunu kontrol altına almaya çalışır bu hastalar.

    En zor tedavi edilebilen psikolojik hastalıklardandır,çoğu zaman ilaç tedavisi olmadan üstesinden gelinmez.

    Bilşsel tedavi ve medikal yardım ,%90 oranında sorunu azaltır.
    3 ...
  9. 3.
  10. Temizlik veya takınyı hastalığı olarak geçiyor. Çok değişik örnekleri var. Böyle yaşanır mı günde 20 kez elektrikli süpürgeyle evi temizle felan yılda 800 poundluk deterjan ve temizlik malzemesi al hastalık cidden zor.
    2 ...
  11. 2.
  12. takıntı hastalığıdır. mesela bir arkadaşım banyo süresince bir kalıp sabunu bitirmişti saaatlerce yıkanmış da yıkanmış. aslında bu bir hastalık değil psikolojik bir bozukluktur. daha çok din ile ilgili takıntılar yaratır insanda. bence tedavisi insanın kendisinde biter. ön yargıları yıkmak lazım. bir de dua et olmadı git bir psikoloğa görün kardeşim ne yapalım.
    5 ...
  13. 17.
  14. bende de sanırım bir süredir bu hastalık vardı ama şimdi geçti gibi. bir şeyi mükemmel yapınca ve her şeyin illa mükemmel olmasını beklemeyince geçiyor sanırım.
    2 ...
  15. 15.
  16. bazen takılıyorum, acaba gerçekten düşündüğüm kadar muhteşem biri değil miyim diye, sonra sağa sola bakıp, en azından çevremdekilerden bin kat üstünüm diyip rahatlıyorum. ben de böyle bir kralım.
    1 ...
  17. 10.
  18. Hayatımı zehir eden rahatsızlık.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük