ogrencilerdeki kravat laubaliligi

entry12 galeri0
    ?.
  1. ülkemizdeki eğitimin boyutları konusunda fikir sahibi olmamızı sağlayan ufak bir ayrıntıdır.

    bu konu uzun zamandır gözüme çarpıyor. ders bitmiş, okul dağılmış, öğrenciler sokaklarda geziyor. buraya kadar problem yok. kimsenin gezme hakkına karışamayız. ama boyunlara takılan kravatlara biraz olsun karışma hakkımız var sanıyorum. geçmişte o yollardan biz de geçtik. gömleğin boğaz düğmesini ilikler, üzerini de kravatla kapatırdık. gayet de şık dururdu.

    liseyi bitireli 7 sene oldu ve bazı şeyler değişti tabi. tuvaletlerde sigara içilmesine izin verilmezdi o zamanlarda. şimdi ne haldedir o tuvaletler bilemem. ama şu kravat olayına taktım. boyun bağı dediğimiz kravat iyice gevşemiş üçgen kısmı neredeyse göğüs kısmına kadar inmiş. bu tarz giyinen ve kendini öğrenci olarak bilen insanların umrunda olur mu bilmem ama dışardan bakılınca çok kötü gözüktüğünün bilinmesini isterim. haa, ben ilkokuldan terk olsam, burada atıp tutsam 'seni ilgilendirmez' diyebilirsiniz. ama öyle değil!

    kılık kıyafet öğrencilikte önemli bir noktadır. öncelikle öğrencinin kendisine olan saygısını ifade eder. sonra da çevresine olan saygısını..

    bu olayın bir de versiyonları var:
    -ders süresi boyunca ve ders bittikten sonrası. derste gayet uyumlu giyindiği halde, ders sonrası yolda gezerken kravatı boynundan aşağıda ilginç yerlerde gezinen öğrenci 'ben özgürüm' imajı çiziyor olabilir. ama özgürlüğün de sınırları vardır. derste usturuplu giyim tarzı, ders dışı 'saldım çayıra mevlam kayıra' olursa o birazcık ikiyüzlülük olur. bu olayı öğretmenler de engelleyemez.

    yöneticilerimiz sayesinde avrupa birliği gibi bir yalanın peşinde sürüklenirken disiplinsiz, düşüncesiz bir toplum mu oluyoruz acaba?

    sen... türkiye'nin geleceği... lise öğrencisi... genç insan! sabah okul için giyindikten sonra aynaya bak ve bir de akşam eve geldiğinde... arada nasıl bir fark var?
    6 ...
  2. 1.
  3. çan eğrisidir. lisede inatla düzgün bağlamadığı kravatı ileriki iş hayatında inatla düzgün bağlayacaktır. gençtir. kravatınada karışmayalım artıktır. bunun birde saç versiyonu vardır ki... aman aman. yüzyıl geçti halen öğrencinin saçının, kravatının, pantolon ütüsünün kısacası görünüşünün çok önemli olduğunu varsayıyoruz ancak okullarımızda verilen eğitim ile gram ilgilenmiyoruz. bir çocuğun gelişiminde önemli olan şeyleri, mesela aile içi şiddeti, çocuğa nasıl davranılması gerektiğini... ancak iş görünüşe gelince asker gibi olsun istiyoruz. onunda bir kişiliği olabileceğini hesaba katamıyoruz.

    türkiye görünüş takıntısı ile yıllardır hatayı yanlış yerlerde arıyor.
    5 ...
  4. 2.
  5. vaktiyle öğrenci olanların öğrenciyken yapamadığı, şimdilerde ise içine oturduğu durumdur. milletin dış görünüşüyle ilgilenmemek lazımdır. olur da bir gün denk gelirsiniz sizden daha iyi biri çıkar, kalırsınız öyle.
    4 ...
  6. 3.
  7. bir zamanlar eğitim öğretim'in en önemli kısmı disiplin disiplinin en önemli simgesi ise kılık kıyafettir. şimdiki talebelerden görüldüğü kadarı ile kravatın dizde dolaşması, saçların abuk subuk modellere sokulması, kızların fön çekmeden okula gelmemesi, erkek öğrencilerin küpe takması eğitim sistemimizin hiçte iyiye gitmediğinin göstergesidir. peki bunun suçlusu kim bunu bulmak lazımki hiçte zor değil cevabı bizleriz.

    çünkü bu çocuklar bizlerin kızı/oğlu, kardeşi, yeğeni, kuzeni, talebesi... yani bizler yarattık bu düzeni yada düzensizliği. kopardık o çocukları disiplinden. geriye asi olduğunu iddia eden, ne düzen ne dirlik olmuş teknolojik gelişmeyi yeni model pc, cep telefonu ıpod gibi aletlerin yeni modellerinden ibaret sanan düşünce ufku x hatundan, y hatuna kadar ilerleyebilen bir nesil kaldı.
    3 ...
  8. 4.
  9. öğretmenlerle idareyi, öğretmenlerle öğrenciyi karşı karşıya getiren bir harekettir ayrıca. kılık kıyafet yönetmeliği değişiyor. mesela gelecek yıldan itibaren önlük giyilmeyecek. liselerde gömlek yerine tişört ya da sivit *tarzı kıyafet seçilirse rahata erilebilir.
    1 ...
  10. 5.
  11. sıkı yönetim düşkünü kazma bi öğretmenin yakarışı ya da inek bi öğrencinin yapamadığı şeyleri kıskanmasıdır. ha bi de şöyle kurtlar vadisi triplerinde ki ülkücü tipler vardı. hatırlıyorum ben bunları hatta bi çoğuda arkadaşımdı.

    ülkü ocağından olan tiplerin hepsinin kravatı, ceketi falan tam bi takım elbise havasında. bi çoğu o kadar kapdırmış kurtlar vadisi şekilciliğine kendini öğretmen bile zannedilebiliyodu. bi de ülke ocağından biriyseniz ve kravatınız ve gömleğiniz biraz dışardaysa hemen bu genç ülküclerin başlarına ispiyonlanırsınız. ülkü ocağından olan bi arkadaşımın baya bi yusufladığını hatırlıyorum.
    2 ...
  12. 6.
  13. saygı simgesidir deniyor. lan hangi insan kendine zaten gitmek zorunda olduğu ve hayatının büyük bir bölümünü geçireceği yerde ona mantıksız kurallar koyan birine saygı duyar.

    saçınız sakalınız varsa kahvedeki adamdan da camdaki kadından da laf yersiniz. halbuki bunların sülalesini cebinizden beş kere çıkartacak kadar birikiminizin olması kimseyi ilgilendirmez.
    (bkz: ye kürküm ye)
    2 ...
  14. 7.
  15. zamanında böyle laubali olamayanların gücüne giden durumdur. dış görünüme bakıp laubali dediğin öğrenci, gün gelir senin hayalini kuramayacağın işleri başarır. bu kravat saçmalığında daha kaç nesil öğrenci aklı, yeteneği, başarıları dısında herşeyi ile ilgilenildiği için heba olup gidecek, kim bilir.
    0 ...
  16. 8.
  17. anlayamadığım laubalilikdir.
    eğer öyle bir kural varsa paşa paşa takacaksın kardeşim. o kravatla öyle laubalilik yapıp isyan modlarında dolaşmakla bu kural değişmez. ne gerek var serseri gibi gözükmeye. doğru düzgün tak okuldayken, eğer çok istiyorsan okuldan çıkınca laubaliliğine devam edersin.
    tamam bukadar şimdi çekilebilirsin.
    1 ...
  18. 9.
  19. böyle mal mal işlere gençliğinde bulaşmayan öğrenci kendini kurtarıyor işte...

    eğitim sistemimiz ne kadar kötü desek de akıllılık yapan kendini kurtarıyor...çalış mühendis ol doktor ol hayvanat ne kravatınla uğraşıyon?
    0 ...
  20. 10.
  21. kıyafet serbestiyeti gelse okul panayıra döner. minisinden askılısına, şortundan bilmemnesine...

    bir de..iş kıyafet yarışına döner. bir giyilen bir daha giyilmez.. maddi durumu kötü olanlar daha çok ezilir. kıyafet için aileye daha çok baskı yapılır. marka giyinmede patlamalar yaşanır.... sadece kravat çıksa sırada gömlek serbestisi falan da gelir.

    türkiyedeki aşırı maaş çarpıklığı varken ben asla tasvip etmiyorum
    1 ...
  22. 11.
© 2025 uludağ sözlük