yaklaşık iki sene önce mezun olarak tüm ilişiğimi kestiğim üniversite ve bölüm ikilisi. şöyle uzun uzun, hazır tercih dönemindeyken bölümü anlatasım var.
bizim zamanımızda ilk 3000 civarından öğrenci alırken şu an bu sıra 8000lere kadar gerilemiştir. bunda da sanırım en büyük pay devamlı kontenjanları artırılan sağlık bilimleri (tıp, diş, eczacılık) ve bazı sayısalcıların iktisatişletme gibi bölümlere yönelmesi. neyse konumuz o değil şimdi.
evvela şu gerçekler herkes tarafından bilinir.
-kız yoktur (gerek nitelik, gerek nicelik bakımından) ama dert değildir. düzgün bir çocuksanız muhtelif yerlerde kızları görebilir, sohbet edebilir, hatta ilişki bile yaşayabilirsiniz.
-odtü makina zordur. aslında zor değildir de, çok çok yoğundur. bazen bir insanın kaldıramayacağı kadar.
bir sabinin üniversite hayatı boyunca temelde yapacağı üç şey olacaktır. uyku, sosyalleşmece, ders çalışmaca. bu bölüm, üçünü birden yapmanıza izin vermez. herhangi ikisini seçmeniz gerekir. uykunuz kıymetliyse ayvayı yediğinizin resmidir yani.
bölüm ilk sene, her mühendislikte olduğu gibi temel bilim dersleriyle (calculus, fizik, kimya, ingilizce vs.) başlar. bunun haricinde her dönem birer tane CAD (çizim) dersi alırsınız. mesele değildir.
ikinci sene, bu kez temel mühendislik dersleri başlar. termodinamik, statik, mukavemet, dinamik, malzeme, diff gibi dersler alınır. bu senede, bölüm hocaları insafsızlıkta tavan yapmaktadır. öğrenci kıyımı rahatlıkla yapılır. her sectionın (odtüce sınıf yani) neredeyse %30'u kalır. dersler birbirini devamlı suretle bağlar. özellikle me205 kodlu, ilk dönem zorunlu olarak verilen statik dersine dikkat çekmek lazım. bundan kalan zavallı, dinamik ve mukavemet alamaz. onları alamayan üçüncü sınıfın neredeyse tamamına elini süremez. bölüm tartışmasız uzar. siz siz olun statikten kalmayın kısaca.
üçüncü sınıf. bölümün en zevkli olduğu yıldır. tabi hocalar ve asistanlar için. dönemde altı tane babalar gibi ders alınır. hepsi ama hepsi çok önemli derslerdir. aynı zamanda zordur da. üçüncü sınıfı başarıyla bitirmiş biri, kendini büyük oranda mezun sayabilir. mekanizma teorisi, numerik metodlar, akışkanlar mekaniği, ısı transferi, kontrol sistemleri ve daha niceleri... genelde makina güruhu arasında yıllardır şu tartışma yapılır: "bölümün en zor dersi kontrol mü yoksa element (makina elemanları) mi?" şahsen ben oyumu kontrolden yana kullanıyorum. çünkü ders elektronik temellidir ve bu disiplini almamış makinacılar çok zorlanır. ancak hocalar bu senede nispeten daha anlayışlıdır. ikinci senede olduğu kadar acımasızca "f" içeren notlar verilmez.
son sınıf da seçmeli falan işte. ha tabi işin bitirme projesi kısmı var. son seneye kadar öğrendiklerinizi kullanarak sizden çalışan bir cihaz yapmanız istenir. 5-6 kişilik ekipler oluşturulur. size bir asistan atanır. dönem boyu onun direktifleri ve önerileri doğrultusunda kendi emeğinizle makinayı üretmeye çalışırken, belli aralıklarla da proje dersinin koordinatörü olan hocalara bir nevi brifing verirsiniz. onlar da önerilerini size sunar. sponsor bulmak, hocanın birini kafalamak falan serbesttir. dışarıda yaptırmak da serbesttir (yakalanmadığınız sürece uygulanan bir metoddur demek istiyorum) ama çok tavsiye edilmez. nedenini zamanı gelince öğrenirsiniz. bir diğer sıkıntı da, yakın arkadaşlarınızla aranız bozulabilir eğer aynı ekipteyseniz. zira stresli iştir ve sinirleriniz kaldırmayabilir.
bütün aşamalardan başarıyla geçen kişi, artık makina mühendisi olmaya hak kazanmıştır. hayırlı olsun.
gelelim hocalara. hocalar genelde kendi içinde ikiye ayrılır. dinazorlar ve genç kuşak hocalar. aralarında eres söylemez gibi çok kıymetli yaşını almış hocalar olduğu kadar faruk arınç gibi öğrenciye neredeyse düşman kesilen hocalar da bulunur. genç hocaların hemen hepsi iyidir, merve erdal tapılasıdır. ama hocalarla öyle çok içli dışlı olmayı önermem.
son olarak, eğer ki "makina mühendisi olucam lan ben" gibi bir olayınız yoksa, yazmayın. yazmış olmak için yazılacak bir bölüm değildir, uyandırayım.
Odtü makina mühendisligi girmek icin Türkiyede yaklasık olarak ilk 3000 e girmek gereken bölüm.Girmenin kesinlikle yeterli olmadıgı,hikayenin sadece baslangıcı oldugunu söylemek yanlıs olmaz.
1.sınıf klasik odtü ‘deki mühendislik egitimidir. Calculus, fizik, kimya falan.. bölüm dersi olarak sadece cizim dersi vardır. Bu dersi odtü makinanın efsanevi hocası Kerep Civci’den almak gerekir kesinlikle. Her ne kadar kendisi ingilizce ya da bilgisayardan hic anlamasa da bilgisayarlı ingilizce dersinden en cok not ve verim alabileceginiz hocadır. Bölümdeki her insan evladının en büyük hatası cizim dersini görüp bölüm hakkında yargıya varmak olacaktır. 2. sınıfın ilk dönemi de zor olmayan bir dönemdir.i kinci döneminde ise strength (mukavemet) ve dinamik gibi makina mühendisliginin temelini olusturan dersler vardır.Her ne kadar bu dersleri veren hocaların genellikle sınavı anlamsız bir sekilde zor tutsada cok düsük notlarla cok iyi harfler getirmek mümkündür. Bu acıdan su kadar not aldım, kesin kalcam endisesi fazla anlamlı degildir. iyi bir makina mühendisi olmak isteyenlerin bu derslere özen göstermesi mantıklı olacaktır. 3. sınıf odtü makinada okumanın bedelinin cok acı bir sekilde ödendigi zamandır. Hicbir seyin yetismedigi,son gün son dakikaya kadar insanı bos bırakmayan bir bölümdür.4.sınıf ise laboratuar ve bitirme projesi haricinde secmeli derslerden olusur.
Odtü makinada okuyacaklara ya da okuyanlara birkac tavsiye vermek gerekirse; dersinize giren tüm hocalar istisnasız konuya son derece hakimdir,hatta cok büyük ihtimalle alanındaki en iyi hocadır. Odtü makinayı da bu kadar efsanevi yapan bu hocalardır aslında. Gerek konuyu ögrenmek acısından gerekse böyle kaliteli hocalardan referans almak acısından bu hocalarla aranızı iyi tutun. Asistanlarla da arayı iyi tutmak son derece ise yarardır. Dersi, notu hoca verse de labaratuara, quize, ödeve ve buna benzer bircok seyle asistanlar ilgilenir. Fotokopicide hemen her dersle ilgili bir sürü döküman vardır. Calısmayıp calısmayıp son gün icinizi rahatlatmak icin tüm dökümanları satın almayın. Sadece fotokopiciyi zengin edersiniz. Calısabileceginiz kadar alın, emin olun yeter. Bölümün ögrenci isleri ile aranızı iyi tutun. Tatlı sert davranın. Yumusak ya da sert davranmak ise yaramıyor. Size bircok seyin olamayacagını söyleyecektir. Kendinizden emin olun,bu bölümde imkansız diye bir sey yoktur. Yıllardır bu bölümdeki kız sayısının az olmasından,erkeklerin kız bulamamasından dert yanılır.Evet, kız sayısı azdır. Bu bölümde kızsanız pesinizden kosan erkek cok olacaktır. Erkekseniz de kısa bir zaman icinde kendini bölümdeki kızlarla sınırlamanın anlamsızlıgını anlayacaksınızdır. Kız ya da erkek arkadas bulmanın zor degil,derslerin yogunlugu nedeniyle bunu yürütmenin zor oldugunu anlarsınız.
Son olarak bu bölüm son derece zevkli ve zordur.Sıkıya gelemem diyenlere kesinlikle tavsiye edilmez. Odtü makina yazmayı düsünüp tereddüdü olanlara gönül rahatlıgıyla tavsiye edilesi bölümdür.
liseden bu yana görüştüğüm, yediğimin içtiğimin ayrı gitmediği 5 can dostumun mezun olduğu güzide bölümdür. eski konuşma arşivlerini karıştırırken hakkında yapılmış bir caps'e denk geldim ve yarıldım, paylaşayım istedim.
okul içindeki geyiklerde; ingilizce öğretmenliğinde her 10 kıza bir erkek, işletmede her üç kıza bir erkek, iktisatta her bir kıza bir erkek, endüstride her bir kıza iki erkek, bilgisayarda her bir kıza dört erkek, makinada ise her üç erkeğe bir erkek düştüğü de söylenir.
6 kişilik grupta 5 kızla bitirme projemi yaparak bir şehir efsanesine dönüşmüşlüğüm vardır. kişi başı 125 gr hesaplarının yapıldıgi bir ortamda ortalama 55kgdan 275 kg toplam kız ağırlığı ile kırılması güç bir rekora da imza atmış oldum.
ciddi dip not : gülüyoruz falan da bu kişi başına düşün kız geyiklerini yapmamak lazım, centilmen adama yakışmaz yani.
odtu alcatraz diye de bilinir
girmesi bi ayrı zor çıkması apayrı
erkek başına düşen kız istatistiklerinin ancak gram bazında yapılabildiği ilim ifran yuvası *