odtu muhendislik fakultesinde uc buyukler olarak tabir edilen bölümlerden ilki. diger iki buyuk icin (bkz: odtu bilgisayar muhendisligi) ve (bkz: odtu endustri muhendisligi) .kısaltması odtu eee olarak gecer. 1958 yılında 25 ögrenci ve 2 ögretim uyesiyle kurulan su an 60 ögretim uyesi, 1000den fazla lisans ögrencisi ve 250den fazla yukseklisans ve doktora ögrencisiyle odtunun en kalabalık muhendislik bölümlerinden biridir. binası 5 blokdan ***** olusur. bolum ziyadesiyle kalabalık oldugu icin hocalarla yakın iliskiler kurmak zordur ve genellikle ögrenci-danısman iliskisinden öteye gecmez. ancak son sene bitirme projesi derslerinde * danısmanlık yapan hoca ile yakın iliskiler kurulur.odtu eee'de ögrencilerin karakteristik özellikleri genelde zeka, hırs ve tosaklıktır. ** tabi aralara serpistirilmis sosyal ve zeki ögrenciler de bulunur. erkek / kız ögrenci oranı genelde 9 ile 10 arası degisir. ikinci, ucuncu ve dorduncu sınıf odtu eee ögrencilerine odtu kampus hayatında cok rastlanılmaz,her hafta verilen ödevler, lablar ve osurtan midtermler sebebiyle. ne kadar okuyanın ömrünü cürütse de, ne kadar asosyal arkadaslık ortamı olsa da turkiyede elektrik elektronik muhendisliginin en iyi iki adresinden birisidir, digeri icin (bkz: bilkent elektrik elektronik).
odtu eee hakkında daha fazla bilgi icin http://www.eee.metu.edu.tr/
ha bir de odtunun en dandik ve kucuk kantini eee'ye aittir.
boğaziçi elektrik ile karşılaştırılması muhtemel bölüm. elimden geldiğince boğaziçi ile odtü elektrik elektronik bölümlerini karşılaştırayım.
efenim ilk olarak odtü teknik bir üniversitedir ve mühendisliğin doğası gereği teknik okullar bu konuda daha iyidir.
odtü her sene 200 küsür ögrenci alır bu bölümüne. boğazici eee ise 50 öğrenci alır. boğaziçinin taban puanının daha yüksek olmasının sebebi budur. pek tabiki odtu eee oldukca kalabalık bir bölüm olduğu için hocalarla iletişim kurmak ve ilişkileri geliştirmek daha zordur boğaziçi eee ye oranla. bu da bir dezavantajdır.
odtü eee de sayıları 60tan fazla hoca vardır. boğaziçinde ise hoca sayısı 30 civarında seyretmektedir. hoca sayısındaki bu fark acılan derslerin ve son sınıf opsiyonlarının sayılarındaki farkta kendini gösterir. misal odtu eee de iki ayrı power opsiyonu varken boğaziçide hiç yoktur.
boğaziçi eee yanılmıyorsam mühendislik fakültesinde bir binanın 2 katını işgal eder. odtu eee ise 5 ayrı binadan oluşur. odtu eee de laboratuar olanakları biraz daha iyidir.
sonuçta ikisi de pırıl pırıl bölümlerdir, osurtan bölümlerdir. sevenine hitap ederler, bilinçsiz tercih yapıp gelenleri yamulturlar, hayata küstürürler.
ne odtu ne bogazici universitesi, en iyi eee anadolu universitesi!
cok salakca oldu lan! olsun kucuguz ama gucluyuz!
(bkz: anadolu eee'li ezikler)
(bkz: ezigim ama gururluyum) *
Hayatıma kaymış olan bölüm. Her sabah o güne yetiştirmem gereken ödevlere kasarken tercih kağıdıma ... yım dedirten bölümüm.
Eğer deliler gibi para kazanmazsam gelip bombalayacağım bölüm.
bi kerem odtü'nün en dandik kantini elektrik elektronikte değil, matematiktedir. elektronik kantini turuncu duvar boyalarıyla, 15 kadar küçük şirin masasıyla, duvara asılı televizyonuyla, gazete ve dergileriyle ve aşırı samimi* personeliyle insanı kucaklayan bir kantindir. çalışma salonuna* yakın olması daha bi huzur verici yapar kendisini. zaten elektronik öğrencisi kantinde çok oturmadığı için ihtiyaçları karşılar düzeydedir. neyse tüm entry kantinle alakalı olmasın.
oldukça kalabalıktır. öss'de ilk 1000'e girmiş öğrencileri toplar. bölüm öğrencileri sosyallik açısından 4'e ayrılır:yabani inekler, kendini sosyal ortamlarda kanıtlamaya çalışan inekler, sosyaller ve boşvermişler. yabani inekler tek başlarına dolaşırlar, insanlarla konuşmaktan çekinirler ve hiçbi sosyal ortam ya da aktivitede kendilerini göstermezler. çok yüksek not ortalaması yaparlar. kendini sosyal ortamlarda kanıtlamaya çalışan inekler ise lise hayatları boyunca o puanı alabilmek için kasmış, silik yaşamış olanlarıdır. odtü'nün sosyal ortamlarından biraz olsun nasiplendiklerinde kendilerini sosyallik-ineklik dengesini kurmaya adarlar. "bakın benim ne hoş arkadaş ortamım var" mesajını vermek için bas bas bağırırlar, geri kalan tüm vakitlerini ders çalışmaya harcayıp kendilerinde rakip elerler. sosyaller bu bölüme ezber yetenekleriyle ya da çalışmalarıyla değil, zekalarıyla girmişlerdir. ne yazık ki bölümün ilerleyen senelerinde sosyal hayatlarını kısmak zorunda kalacaklardır. boşvermişler zaten boşvermiştir, fazla söze gerek yok.
Boğaziçi'nde de burada da okumuş birisi olarak söyliyeyim. Odtü'de Information verildiği, Boğaziçi'nde Knowledge verildiği, nadir bazı Yurtdışı üniversitelerde de Wisdom verildiği külliyen yalandır!
türkiye'deki 2 bölümden biridir, adını duyduğumda tüylerimin diken diken olduğu. çok şanlıdır, tıp fakülteleri coşmadan önce en yüksek taban puanlı fakülteydi. gelin görün ki şimdi tıp fakültelerinin altında ezilmektedir. tıp fakültelerine karşı olan mağlubiyeti yine bir nebze anlaşılabilir son yıllardaki akımlardan dolayı. ama peki bilkent'e karşı olan altta kalmışlığını ne yapacağız? hiçbir mezununun kendini yeterli hissedemeyişini, %90'ının yüksek lisansa yönlenmesini? çıkmış soruları ezberleyerek ortalama kasanlarını?
kendine çeki düzen vermesi, türkiye'deki elektronik mühendisliğinin geleceği açısından önemlidir.