orhun yazıtlarını ilk keşfeden kişi rusya'da tutsak olan isveçli subay Johan von Strahlenberg'dir.
Strahlenberg orhun vadisinde bulduğu kitabelerin üzerindeki yazıtlara büyük ilgi duymuştu, zira burada yazanlar, kendi memleketi olan isveç'te de bulunan kitabelerdeki yazılar ile neredeyse birebir aynıydı.
Strahlenberg'in tutsaklığı sona erip memleketine döndüğünde bu bulgularını kamuoyu ile paylaştı ve orhun yazıtları sadece iskandinavların değil, tüm avrupa'nın dikkatini çekmeyi başardı.
Strahlenberg'in 1721'de yaptığı bu keşiften çok sonraları önce fin araştırma ekibi(1888), sonra da danimarkalı Vilhelm Thomsen'in keşifleri ile orhun yazıtları ve göktürk alfabesi çözümlendi ve okunur oldu.
takip eden yıllarda da orhun vadisinde benzer araştırmalar yapıldı ve ne ilginçtir ki bölgeden viking torunları hiç eksik olmadı.
orhun vadisinde en fazla araştırma yapanlar başta iskandinav ülkeleri bilim adamları ve sonrasında da macar bilim adamlarıdır.
iskandinav mitolojisindeki tanrı odin tasfirinde odin'e Freki ve Geri adlı iki bozkurt eşlik eder, bozkurt figürünün hangi kültürle alakası olduğu hususuna değinmemize gerek yok herhalde.
bu arada tanrı odin'in 134 adı vardır. esma ül hüsna gibi bir nevi.
tanrı odin'in oğullarından birinin adı da tyr'dür. "tür" olarak okunur. odin'in oğullarından bir başkası olan thor'un ise bir diğer adı "atlı" dır.
gök tanrı'nın oğlu olarak iskandinav sagalarına kaydedilen tanrı odin'in türk mitolojisindeki karşılığı tanrı ülgen'dir.
Odin tanrıların tanrısı sayılan mitolojik bir öğedir. iskandinav kaynaklıdır.
iskandinav mitolojisinin anlatımı m.ö. 1000'li yıllara dayandığından türk etnisi ile arasında hicbir bağ yoktur.
ural-altay tarafından ortak kültürlere sahip olduğumuzu düşünüyorum. asya türk kültüründeki müzikle vikinglerin geleneksel müzik yapılarında da bir benzerlik goruyorum. hele bizim kam davulumuzla onların kullandığı defler oldukça benzerler. ayrıca rünik alfabeler de dikkat çeken öğelerden. derinlemesine araştırmak lazım.