sengoku döneminin en hırslı, en ilerigörüşlü, bazıları tarafından en vahşi ve acımasızı kabul edilen, japonya'nın 3 birleştiricisinden biridir.
oda klanının yeni lordu (daimyo) oda nobunaga'nın hayali güçlü, birleşik ve modern bir japonya'dır. meiji dönemiyle karıştırılmamalıdır, meiji yeni japonya'nın resmi olarak başlangıcıdır, oda nobunaga dönemi ise sadece bir kıvılcımdır. tüm ülke kendisi gibi farklı daimyolar arasında paylaştığı için, istediği olaylar vuku bulmaz. ayrıca oda'nın owari memleketinde olması, yani tüm japonyanın ortası, kyoto'ya (ülkenin başkenti) bir kaç şehir uzakta olması nedeniyle istediği gibi hareket edemez. başkente bu kadar yakınken ve herkesin shogun olma hayaliyle yanıp tutuştuğu bir dönemde askeri gücününde henüz istediği kadar büyük ve güçlü olmaması sebebiyle sadece zekasına ve parmakla sayılabilecek kadar az olan müttefiklerine güvenmek zorundadır.
-owari kuzey'den kyoto'ya damlamak isteyen kuvvetlerin, özellikle mikawa tarafından (tokugawa klanı) gelecek kuvvetler için bir kapı gibidir, bu yüzden boş bırakılması oda için ölüm gibi birşey oluyor-
bu sırada japonya'nın ikinci birleştiricisi adı verilen toyotomi hideyoshi sahneye çıkar. (bkz: toyotomi hideyoshi) tokugawa ile müttefiklik kurmak için gerekli şartlar elde edilir fakat oda'nın neredeyse en güçsüz klan olması nedeniyle siyasi yalnızlık nobunaga'nın elini zorlamaktadır. asai klanına kız kardeşini evlendirerek asai klanıyla da müttefiklik kurduğunu düşünür fakat asai nagasawa bir süre sonra müttefikliği bozarak oda karşıtı kuvvetlere katılır. bazıları asai nagasawa'nın nobunaga'yı kardeşi gibi sevdiğini, ama sengoku döneminin adiliği yüzünden (amiyane tabirle kader diyelim), veya belkide bu sevgiye rağmen klanının yararına hareket etmesi gerektiğinden nobunaga'ya karşı savaştığını düşünür.
bu arada minik bir dipnot, japonya'da isimler sonra söylenir, önce aile isimleri vardır. mesela bizde ahmet yılmazoğlu, onlarda yılmazoğlu ahmet'tir. bu isimde götümden uydurduğum bir isimdir, olay yapmayınızdır.
nobunaga, hideyoshi'nin büyük yardımlarıya imagawa klanının başını sürpriz bir saldırıyla ezer. (okehazama savaşı, 1560). bu güce yükselişinin başlangıcıdır. ayrıca okehazama savaşı, toyotomi hideyoshi'nin ön plana çıkışının ilk örneklerindendir, onun zekası sayesinde 3000 kişilik owari ordusu 40.000 imagawa'yı yenebilmiştir. bu savaş wikipedia'dan okunabilir, onlarca animeye, mangaya ve filme konu olmuştur. ayrıca bu savaş sonrası tokugawa ieyasu ile (japonya'nın 3. birleştiricisi) ile müttefik olunmuştur. buradan sonra oda klanı gittikçe güç toplamış, başarılı siyasi manevralar ve mantık ile kyoto'ya kadar ilerlemiş, miyoshi klanını kyoto'dan atarak ashikaga yoshiaki'yi kukla shogun ilan etmiştir. yoshiaki bundan memnun kalmamış ve nobunaga'ya karşı gizlice komplolar kursa bile nobunaga bunun önünü kesip aynı yıl içinde yoshiaki'yi shogunluktan sürmüştür.
nobunaga'nın belki de en acımasız, nefret ve korkuyu düşmanlarına aynı anda yaşatan hareketi nagashima kalesinin 11 senelik kuşatmasıdır. ikko-ikki adı verilen silahlı shinto rahipleri ve köylülere karşı yapılan bu kuşatma sonucunda nobunaga, bazılarına göre kayıpları karşısında öfkelenerek, nagasawa'yı ateşe vererek askerlerle birlikte içindeki binlerce sivili de canlı canlı yakmıştır. burada benim inandığım nokta, veya inanmak istediğim nokta, olayların nobunaga'nın istemediği yönde vuku bulduğudur. zira ikko-ikki'nin yok ediliş şekli nobunaga'nın hayaline ters düşmektedir veya nobunaga kendisiyle çelişmiştir. fakat tarih tarihtir, ve tarihe göre, oda nobunaga nagasawa kalesini ateşe vermiştir.
buradan sonrası oda klanının tokugawa ieyasu ve toyotomi hideyoshi (hashiba hideyoshi de denir) ile japonya'nın çoğunu fethetmesiyle geçer. ta ki honno-ji olayı (the honnou-ji incident, 1579) adı verilen ihanete kadar. akechi mitsuhide, nobunaga'nın bir diğer generali, burada belki de japonya'nın tarihini değiştirecek olan bir hareket ile, nobunaga'nın kaldığı tapınağı basar. nobunaga'nın ise yanında sadece birkaç asker vardır, çünkü birliklerinin yarısı hideyoshi ile birlikte batıda, tokugawa ile doğuda savaşmaktadır. mitsuhide'nin neden ihanet ettiği ise hala merak konusudur, bazılarına göre nobunaga mitsuhide'ye çok kötü davranmıştır, bazıları mitsuhide'nin annesinin ölümünün suçunu nobunaga'nın savaşlarına bağlamasıdır, bazıları ise hideyoshi'yi kıskandığını söyler. sebepleri her ne olursa olsun, mitsuhide honno-ji'yi basar, nobunaga'nın askerlerini ve oğlunu öldürür, nobunaga'yı ve en yakın öğrencisini ise seppuku yapmaya (tanto adı verilen hançer ile intihar etmek, bir japon geleneğidir) iter, ardından kendisini nobunaga'nın tüm toprakları üzerinde hak sahibi ilan eder. bunu öğrenen hideyoshi kuşatmayı kaldırıp sadece 11 gün sonra mitsuhide'yi yamazaki savaşında öldürür. ve böylece japonya tarihindeki en önemli karakterlerden biri tarih sahnesinden inmiş olur.
burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, nobunaga'nın japonya'nın birleştiricisi 'olmadığı' dır, japonya'yı birleştiremeden öldüğüdür. japonya'yı birleştiren toyotomi hideyoshi'dir.
edit: at kadar uzun entry'm "bugün entry girilmemiştir" diyerek gösterilmemektedir, üzmektedir.
yakami kalesini kan dökmeden almak için kalenin komutanına eğer kaleyi verirlerse kendisine, ailesine ve askerlerine bir zarar verilmeyeceği sözünü verdi. kaleyi ele geçirdikten sonra sözünde durmayıp kalenin komutanını idam ettirdi. bu olay sonrasında o komutanın askerleri, oda nobunaga'nın generallerinden akechi mitsuhide'nin ailesini katletti. tüm bunların sebebinin oda nobunaga olduğunu bilen akechi mitsuhide 3 yıl boyunca oda nobunaga'ya nefret besledi.*
3 yıl sonra oda nobunaga kaldığı tapınaktaki askerlerini ikiye bölüp birini kuşatmaya, öbür yarısı akechi mitsuhide'nin askerlerini de hali hazırda kuşatmada olan toyotomi hideyoshi'ye destek olarak gitmesini söyledi. bu bölünmeyi fırsat bilen akechi mitsuhide, daimyosunun emirlerine uymak yerine tapınakta ordusuz konaklayan oda nobunaga'ya darbe düzenler. saldırıya uğrayan tapınaktaki çoğu insan kaçar. kaldığı tapınak yakılıp yıkılırken böyle bir namussuzluğa maruz kaldığı için oda nobunaga intahar eder. herkes kaçarken hocasının yanında duran onun intaharını gören oda nobunaga'nın en yakın öğrencisi de intahar eder. oğlu da farklı bir tapınakta aynı generalin askerleri tarafından katledilir. akechi'nin yaptığı bu darbe bütün ülke tarafından tepki alır hatta askerleri bile daimyosunun ölümüne sebep olan generalin emrinden çıkar. daimyosunun ölümünü duyan toyotomi hideyoshi kuşatmayı kaldırır ve hemen darbecinin peşine düşer. katil hayatı 10 gün süren akechi mitsuhide'nin son durumu bilinmemektedir. bazıları kaçış hayatında bir köylü tarafından katledildiğini, bazıları ise rahip kılığına girip hayatını devam ettirdiğini söyler.
bu hikayeye göre onursuz biri olup onurlu ölmüştür diyenler vardır fakat şu kesin ki kendisi gerçekten büyük bir zeka ve japonya'nın yükselmesinde en büyük paylardan birini toyotomi hideyoshi ve tokugawa leyasu ile paylaşır.
japonya'yi birlestiren buyuk komutan, kotu samuray. onurlu degil, akilli bir adamdi. guclu budist rahiplerini zayiflatmak ve batinin nimetlerinden yararlanmak icin hristiyanlari destekledi. onun yetistirdigi adamlar, japonya'nin gunumuzdeki ulke olmasini sagladilar. her sey, onlari kusatan yirmi bes bin imagawa askerini bin bes yuz adamiyla yenmeden evvel bunlari soylemesiyle basladi:
"simdi bir cukurun dibindeyiz, biliyorsunuz. Ve kaderimiz belirsiz. Elbette istirap da cok buyuk. Ama benim tum gordugum, bu hayatta bir defa insanın eline gececek bir firsat. Bunu kaciramam. Tum hayatinizi gercekten uzun yasamak icin dua ederek gecirmek mi istiyorsunuz? Biz olmek icin dogduk! Kim benimle birlikteyse, yarın sabah savas meydanına gelsin. Kim benimle birlikte degilse, bir yere otursun ve zaferimi izlesin!"
japonya'da 1534-1582 yılları arasında yaşamış bir bölgesel askeri yöneticidir. tarihi önemi, o dönemde feodal bir yapılanma içinde çok bölünmüş olan japonya'nın tek yönetim altında (bir shogun tarafından) birleşmesini başlatan kişi olmasıdır. serseri ve fevri bir yapıda geçen gençlik yılları sonrası babasının ölümünden sonra çok karışık iktidar ilişkileri içinde olan bölgesinde verdiği mücadele sonucunda babasının yönettiği askeri bölgenin idaresine hakim olmuş ve daha sonra kazandığı askeri başarılarla japonya'nın üçte birini kendi idaresi altında toplamayı başarmıştır. o dönemde japonya'da yeni tanınmaya başlayan ateşli silahlara özel bir ilgisi vardı. ölümünden sonra, başlattığı çaba, takipçileri toyotomi hideyoshi ve tokugawa ieyasu tarafından sonuçlandırılmıştır. nitekim, nobunaga'ya sadakatla hizmet etmiş olan toyotomi hideyoshi, nobunaga'nın ölümünden sonra, onun başlattığı genişlemeyi japonya'nın tamamen tek idare altında birleşmesiyle sonuçlandırmayı başarmıştır. böylece japonya'nın batıya açılışının başlangıcını temsil eden 1868 yılına kadar sürecek olan shogunlar dönemi başlamıştır.
(kaynak : bilgiler ingilizce wikipedia'dan derlenmiş ve özetlenmiştir. detaylı bilgi ve nobunaga'nın resmine ulaşmak için aşağıdaki linkten faydalanılabilir: