kafadan atılamayan düşünceler topluluğu. işin enteresan tarafı kişi bunların anlamsız olduğunu bilir ama kafasından atamaz. eğer bu düşünceler eyleme geçerse kompülsiyon denir.
mesela musluğu kapatıp kapatmadığına emin olamamak obsesyon, bunu kontrol etmek için eve geri dönüp tekrar bakmak ise kompülsiyondur.
bunlar sadece akla gelen ilk örneklerdir. teşhis ve tedavi uzman doktor tarafından yani psikiyatri doktorunca yapılmalıdır. bu hareketler ilerledikçe törenselleşir ve kişinin hayatını karartabilir bunun için hemen teşhis edilip tedaviye geçilmesi uygun olabilr.
siz istemediğiniz halde, beynin sürekli ürettiği düşüncelerdir. engel olamazsınız hatta bazen o kadar berbat bir hal alırki çıldıracak gibi olursunuz. sürekli ağlayabilirsiniz hatta bir ara delirme çizgisini geçersiniz.
fakat kendinizi toparlamanız ve tedavi olmanız sonucunda bu sorundan kurtulabilirsiniz. kesin olarak çözümü olmasa da beyninize yeniden hakim olabilmeniz sayesinde, otokontrol yöntemiyle bunları düşünmeden yaşayabilirsiniz. günlük yaşamınıza engel olmayan obsesif bozukluklar, basit bir tedaviyle ya da tedaviye gerek kalmadan ortadan kaldırılabilir.
ancak insanların yaşamına etki eden bazı bozukluklar ise başta psikiyatrist ve psikolog yardımıyla çözümlenebilmektedir. hipto terapi yöntemiyle kısa sürede ve etkili olarak bu bozukluklardan kurtulabilirsiniz. *
engellenemeyen takinilar silsilesidir. gunumuz genclerinde oldukca sık rastlanan bir hastaliktir. kişi yaptigi eylemleri baska seylere baglayarak duzenli hale getirir. ör: muslugu, ellerimi yikamadan once 4 kere kapatip acarsam suyun icindeki mikroplar beni etkilemez. veya korkulari bastimak icin yapilir. ör: ayagim yatagin/yorganin disina cikmamali, eger cikarsa bazi yaratiklar onu kapadilir. (bkz: delirmek) en bilinen hali ise cizgilere basmadan yürümektir.
hastaligi tedavi etmenin ön koşulu, kişinin yaptigi bu duzenli sacmaliklarin gereksiz ve anlamsiz oldugunu idrak etmesidir. ileri derecede hasta olanlari ise risk almaya ikna ederek, yataktan ayagi tastiginda bir sey olmayacagini anlamasi saglanmalidir. son yillarda her on kişinin sekizinde bu rahatsizlik görülür, fakat bu on kişinin sadece 2'si tedavi olmak icin doktora gider. ilerlemesi halinde kişi paranoid sizofren olabilir.
obsesif takıntı da denir. herkesin içinde az da olsa beslediğine inanıyorum. kişi çeşitli nedenlerle uygun görülmeyen davranışı, sürekli olarak aklına getirir. zaman ilerledikçe bu takıntı dediğimiz fikrin, akla gelme sıklığı artar, obsesif kimseyi başka birşey düşünemez hale getirir. sonunda kaçınılmaz son gerçekleşir obsesif kişilik, takıntısını fiiliyata döker. örnek olarak toplum içinde küfür etme gösterilebilir. bu takıntıya sahip öğrenci obsesyonun çeşitli aşamalarını yaşamasının ardından, andımızı tüm okulun önünde söylerken, başlar bir güzel sövmeye. düşman başınadır..
Kişinin isteği dışında gelen Kişinin kabul etmek istemediği uygunsuz olarak düşünülen , belirgin sıkıntıya neden olan sürekli düşünceler , dürtüler ya da göz önüne getirilen görüntü seklinde düşlemlerdir.Bunlar Kişinin kendi denetiminde değildir.
not:ctrl+c,ctrl+v veri aktarimi yöntemi kullanilmistir.