Anadolu'da hem kayı, avşar, kınık, bayındır gibi boy adlarıyla hem de dulkadirli, bozulus, karamanoğlu gibi isimlerle de anılırlar. Misal dulkadirli türkmeni olan ben kendimi dulkadirlilerin ezici çoğunluğu gibi bayat sanıyordum. Fakat aşiret isimlerimizin avşar asıllı dulkadirliler içinde olduğunu görünce avşar olduğumu anlamıştım.
Soyumuz, Oğuz Handan gelmektedir. Atamız Oğuz Hanın Gün Han, Ay Han, Yıldız Han, Gök Han, Dağ Han, Deniz Han adlarında 6 (altı) tane oğlu vardır. Oğuz Hanın her oğlunun da dört tane oğlu vardır. işte Atamız Oğuz Hanın altı oğlundan olan 24 tane torunu, bugünkü 24 Oğuz Boyunu meydana getirmiştir. Bütün dünyaya yayılan Oğuzlar, bu 24 boya dayanmaktadır.
Boz-Oklar: Dış Oğuzlar da denip, Sağ kolu teşkil ederler.
Üç-Oklar: iç Oğuzlar da denilip, sol kolu teşkil ederler.
1. Gök-Alp/Gök Han: Sembolü sungur. Oğulları:
a) Bayundur/Bayındır
b) Beçene/Beçenek/Peçenek
c) Çavuldur/Çavındır
d) Çepni
2. Dağ-Alp/Dağ Han: Sembolü uçkuş. Oğulları:
a) Salgur/Salur
b) Eymür/Imır/imir
c) Ala-Yontlup/Ala-Yundlu
d) Yüregir/Üregir
3. Deniz Alp/Deniz Han: Sembolü çakır. Oğulları:
a) Iğdır/Yiğdir/iğdir
b) Beğduz/Bügdüz/Böğdüz
c) Yıva/Iva
d) Kınık
***
Oğuz Boyları Araştırmaları - Ahmet Bilal Ercilasun
Oğuz Boyları Araştırmaları - Kaşgarlı Mahmut
***
Oğuzlarla ilgili diğer bilgiler: Oğuzlar, Oğuz Boyu Bugün; Türkiye, Balkanlar, Azerbaycan, iran, Irak ve Türkmenistanda yaşayan Türklerin ataları olan büyük bir Türk boyu. Oğuzlara, Türkmenler de denir.
Oğuz kelimesinin türeyişiyle ilgili çeşitli fikirler ileri sürülmüştür. Kelimenin boy, kabile mânâsına gelen Ok ve çokluk eki olan znin birleşmesinden Ok-uz (oklar, koylar) anlamında olduğu ileri sürüldüğü gibi, oyrat (haşarı, yaramaz) kelimesinin eş anlamlısı olduğunu iddiâ edenler de vardır. Ancak kelime, Anadolu ağızlarında halim selim, ağırbaşlı mânâlarına da kullanılmaktadır. Arap kaynaklarında ise guz veya uz şeklinde geçmektedir.
ilk zamanlar Üçok ve Bozok adlarıyla iki ana kola ayrılmış olan Oğuzlar, daha sonraki devirlerde, Dokuz Oğuz, Altı Oğuz, Üç Oğuz adlarında boylara da ayrıldılar. Oğuzlar, yirmi dört boydan meydana gelmişti. Bunlardan on ikisi Bozok, on ikisi Üçok koluna bağlıydı. Tarihçiler, hazırladıkları cetvellerde Oğuz boylarının adlarını, sembollerini ve ongunlarını (armalarını) göstermişlerdir. Buna göre, Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, iğdir, Büğdüz, Yıva, Kınık boylarına ayrılmışlardı. Bugün Türkiyede yirmi dört Oğuz boyuna ait işaret ve yer adlarına çok rastlanmaktadır.
Oğuz adına ilk defa Yenisey Kitabelerinde rastlanmaktadır. Barlık Irmağı yöresinde bulunan bu kitabelerde; Altı Oğuz budunda sözü yer almaktadır. Öz Yiğen Alp Turan adlı bir beye ait olan bu kitabelerin yazıldığı devirde, Oğuzlar, Göktürklerin hakimiyeti altında altı boy hâlinde Barlık Irmağı kıyılarında yaşamakta idiler.
Türk kitleleri içinde gelmiş geçmiş en iyi kitle oğuzlardır. Oğuzlar olmasa bugün Türk Dünyası hamisiz olabilirdi. bende bir Oğuz Türkmeni olarak her zaman garip bir gurur duyarım bu zümreye dahil olduğum için.
oğuz han'ın ise 6 tane oğlu vardır. ay han, gün han, yıldız han, gök han, deniz han ve dağ han. Bu evlatlardan olma 24 tane oğuz han torunu; oğuz boylarını oluşturmuştur. Tüm bu bilgiler günümüze oğuz kağan destanı ile ulaşmıştır. Belgesiz olan tüm varsayımlar yalandır. kurguculaktan başkası değildir.