Nükleer santrallerde Atom çekirdekleri parçalanarak enerji sağlanır.Atomun çıkardığı ısı enerjisi yüksektir,ama çıkardığı radyasyon ancak özel binalarda veya kurşun mezarlarda saklanır ve uzun yıllar radyasyon yayar.1970'li yıllarda yaşanan petrol darboğazında Nükleer enerjiyle kurtulunmuş ama saklanması da çok pahalı olduğundan talep azalmıştır.
Ayrıca santraldeki ufak bir sızıntı milyonlarca Canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacaktır.Örneğin;1986 yılında Rusya'da Çernobil Nükleet Santrali'ndeki sızıntıdan 3 milyon insan radyasyona maruz kalmış,radyasyon,Karadeniz kıyılarına kadar ulaşmıştır.
Nükleer enerji ucuz ve karli olabilir ama santraller kisa ömürlüdür ve uzun vadede cok pahaliya patliyacak birseydir.
Terör ve deprem riskli ülkemizde böyle bir ise kalkismak tam bir aptallik olur.
japonya örneğinden ders almış tiptir. türk demiyorum bak japon diyorum.
ha heveslilerin götüne kurulacaksa tamam ona bir şey demeyiz.
(bkz: bi bitmediniz amk)
Nükleer santrale karşı olan değil, Türkiye'de nükleer santrale karşı olan tiptir. Nedeni de Türkiye gibi %99'u birinci derece deprem bölgesi olan bir ülkede daha sağlam kulübe bile yapamazken bu oynak toprakların üstüne normalde elbombasından farksız nükleer santral dikip ne halt edeceğimizdir.
nonoşun cemaatinin beyinsiz tetikçilerinin yeni hedefidir.
o değil de "nükleer negzel" diyenler ve sevdikleri "eğer" bizler yani "temiz enerji taraftarları" haklıysak umarım o santralin getireceği acılı ölümlerden ilk nasiplenen olsunlar...
gerçekten sorun yoksa hava hoş... devam edin.
ama siz de biliyorsunuz hırsızlık için on binlerce insanın, çocukların sağlığı ve geleceği yokediliyor.
nükleer santrale değil, santralin kurulmak istendiği yere karşı çıktığını bir türlü anlatamayan tiptir. bi zahmet az ötede oynasalar çok rahat edecektir.
--spoiler--
beyin yerine saman teptiler benim kafatasıma cümlesinin değişik söylenişi...
bu iş de sıktı artık 3 senedir bu sözlükte onlarca başlıkta polemik konusu oldu bu mesele...
sadece ben 20'ye yakın alıntılar, kaynaklar ve gerekli argümanlar içeren 3-4-5 kitap sayfası boyutlarında, makale düzeyinde entryler girdim. benim gibi bir çok insan daha var.
belli noktalardan "hadi koçum" gazlamalarıyla sipariş entry giren yavşaklarsa göt oldukları başlıklara hiç girişmeden arası soğudukça yeni başlık hortlatıyorlar...
kaynak yok, entelektüel tartışma adabı yok... götten uydurma başlıklar ve nerden çıktığı belli olmayan rakamlarla ağalarına muammele çekiyorlar.
genel olarak;
nükleer enerji'nin özellikle bizim gibi nüfus yoğunluğu yüksek coğrafyalarda taşıdığı riskler.
örneğin; sızıntı durumunda amerika, rusya, ukrayna, çin ile durumumuzun aynı olmadığı... (sıkıntı oldu mu adamlar bizim bir coğrafi bölgemiz boyutunda bir alanı tahliye edebilirler. ayrıca insan yerleşimin olmadığı binlerce kilometrelik çölllere, tundralara sahipler. mersindeki santralde bir kaza olsa biz alanya adana, mersin, tarsus'u kapatıp gidebilecek miyiz?)
alternatif enerji yöntemlerinin yeterliliği konusundaki tartışma;
rüzgar ve güneş enerjisi konusunda almanya'nın yaptığı yatırım. 2020'ye kadar enerji üretiminin çok önemli bir kısmını "güneş" panelleri ile karşılamayı düşünen almanya ve türkiye'nin bu panellerde kullanılan dolgu - kumaş teknolojisi...
alternatif enerjilerin (sürdürülebilir enerji) geldiği nokta... türkiye'de teşvik edilmek yerine ekstra vergilendirilmesi.
örneğin rüzgar türbini yaptıranların kaynaklarına sayaç takılıp elektrik ücreti alınması.
nükleer santral sahibi olunca nükleer silah sahibi olunacağı yanılgısı;
tost makinası muadili rus teknolojisi ile nükleer silah için gerekli madde zenginleştirilmesini yapmanın imkansızlığı
atık ve güvenlik sorunu
hem "sen, ben, bizim oğlan" şeklinde yapılanmış kamu personelinin yetersizliği ve aymazlığı hem de deprem kuşağı üzerinde nüklleer santral yapmanın tehlikeleri... (fay hattına santral kurulmak isteniyor"
hem dünyadan hem de türkiye'den örnek makaleler alıntılar ve argümanlarla defalarca tartışıldı.
ama yine, yeniden götten üfürme "nükleer negzel lan!" başlıkları ortaya saçıldı.
açanlar da istisnasız nonoşun kürtçü cemaatinin tosunları...
yaptıkları yapacaklarının garantisi işte. sizce bu adamlar memleket hayrına bir halt işler mi?
--spoiler--
kimesnenin umrunda olmayan tip aslında. ama kısaca özetleyelim: hem akıldan yoksun hem gerçeklerden uzak. zaman enerji devri hala dağlarda börtü böcek türü arıyorlar.
allah akıl ilim versin...
Almanya'da ki nükleer santrale araştırma yapmaya giden gazeteci Alman mühendisle röportaj yapmakta. Çalışanlarla ilgili de sorular soruyor. Alman mühendis şu hikayeyi anlatıyor;
- santralde çalışan türk işçiler çok yüksek radyasyon ve risk taşıdığı için girilmemesi gereken yerlere girip orada uyuyorlar. Böylece kimse onları orada aramıyor.
Çok değil bir kaç ay önce TOKi nin dere yatağına yaptığı binayı su bastı 5 i çocuk 6 kişi öldü. Hükümet vadelerinin geldiğini açıkladı. Okulda üstüne kırık lavabo düşen çocuk öldü ailesine
- neden üzülüyorsunuz o direk cennete gitti.
Denildi.
Şimdi bu hükümet nükleer santral yapıyor. Yakındır bölgede doğan kurbağa bebekleri haberlerde izleyeceğimiz zamanlar. Şu ifadeler de kullanılacaktır;
- Allah'ın işi işte. Toplum çok azdı gayler filan o yüzden Allah ceza ve uyarı veriyor.
japonya'nın tepesinde patlayan mevzi bir radyasyon kaynağıyla, koskoca nükleer reaktörlerin olası sızıntılarını karşılaştırıyor insan "beyin" olmayınca...
ben bu kafadakilere başka bir mantık yürütmeyle önlerindeki hayatta yardımcı olmak istiyorum;
prize parmak sokarsanız çarpılırsınız...
demek ki prize parmak sokmak "günah"...
nasıl oldu mu? nasılsa bilime dair her şeyi inkar ediyoruz. bunu da böyle bağlayalım...
edit: az bir araştırmayla gelişmiş ülkelerin nükleere abanmadığını aksine ingiltere ve almanya başta olmak üzere 20 yıl içinde sahip olduklarını kapatmayı planladıklarını da bulabilirsiniz.
Bu konuda geç bile kaldık. gelişmekte olan ülkemize enerji kaynakları yönünden katkı sağlayacak olan nükleer santraller için bir an önce harekete geçilmesi gereklidir.
nükleer santral enerji bakımından ülke için çok yararlı olacak bunu inkar etmiyoruz yapılmasını da istiyoruz fakat direk nüklere yönelmeden yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması daha mantıklı. önce bunlar yapılır ya da yapılması için adımlar atılır baktılar olmuyor o zaman nükleer santral ele alınır.