nükleer santral

entry166 galeri15
    40.
  1. nükleer enerji kullanılmamalı, yüzde 99.999999 bile güvenli olsa 0.000001 hata payı yüzünden hayatımızı cehenneme çevirebilir hayatlarımızdan daha kıymetli değil, ama ben evde otururken fazladan lamba yakarım, çıktığım odanın ışığını kapatmam ne olacak canım veririz parasını benden kıymetli mi? TV olursa en büyüğü olsun, Buzdolabı olursa en esaslısından olsun, yazları da bir sıcak oluyor parayı bulunca klima alacağım,asansörlü bir binaya gittiğimde 3. 4. ü katı bırak 2. kata bile asansörle çıkarım, geçenlerde bilgisayar dükkanına gittim yav oyun oynamaya ne gerek var demedim iki ayrı güç girişi olan yüzlerce wattlık ekran kartını alıverdim çok yakar ama olsun.

    Yine de güvenli olmayan santraldir, Ben bu tüketim alışkanlıklarımı değiştirmem ama buna rağmen nükleer karşıtı olurum. ne idealistim değil mi?
    2 ...
  2. 39.
  3. insanligin götünde patlamiş patlamayada devam edecek tesislerdir.rüzgar enerjisi vb kaynaklar varken hic ama hic düşünülmemesi gerekir.
    0 ...
  4. 38.
  5. dünyada hiçbir şeyi yüzde yüz güvenli hale getirmek mümkün değildir. uçaklar düşebilir, trenler çarpışabilir, petrol kuyuları patlayabilir. elbetteki rüzgar ve güneş enerjisi gibi sorun çıksa dahi büyük hasarlara neden olmayacak enerji kaynakları kullanılmalıdır ancak ülkemiz için yeterli değildir. nükleer santral kaçınılmaz bir gereksinimdir. gerekli tüm önlemler sonuna kadar alınıp yine de bir sorun olması halinde ne yapılacağı ile ilgili (insanların tahliyesi vs..) tüm çalışmalar yapılıp nükleer santral ülkemizde de hayata geçirilmelidir.
    0 ...
  6. 37.
  7. --spoiler--
    Kendinde olan ülkelerin başka ülkelerde olmasında şiddetle karşı çıktıgı tesis.
    Bakın dünyada söz sahibi olan ülkelerin hepsinde bu tesis vardır.
    --spoiler--

    bazılarının iphone ya da kaşıkçı elmasıyla karıştırdığı kitlesel ölüm tehlikesi.
    2 ...
  8. 36.
  9. şu açık ki insanoğlu nükleer enerji santrallerini güvenli hale getirmiş değil. teknoloji hala bu konuda açık veriyorsa ve %1 lik hata payı bile bulunsa ne kadar korkunç etkileri olabileceği ortada. ya güvenli hale getirilmeliler ya da hiç kurulmamalılar. nükleer enerji müthiş bir enerji kaynağı ve geleceğimizi tamamen değiştirebilecek müthiş bir şey. ama bu enerji üzerinde hakimiyetimiz tam anlamıyla yoksa ve etkilerini hala ölçemiyorsak, ki öyle görünüyor, hayatlarımızdan da daha kıymetli değil.
    2 ...
  10. 35.
  11. mutlaka olması gereken, greenpeaceçilik oynaYANLARıN ÇALıŞMA PRENSiBi VS. HAKKINDA bir halt bilmeden kulaktan dolma bilgilerle atıp tuttuğu tesis.

    limit: radyasyon kısmı doğru tabi, ama fazlasıyla kontrollü radyasyon.
    yakıt olarak kullanılan element kendi içinde tepkimede iken tepkime alıp başını gitmesin diye kullanılan kontrol çubukları vardır. bunlar, atomlardan saçılan parçacıkları tutarak istenilen hızda tepkime ve istenilen miktarda ısı açığa çıkmasını sağlar. bundan sonrası 150 yıllık sistem. elde edilen ısıyla su buharlaştırılır, buhar türbinlere gönderilir, türbinler alternatörleri harekete geçirir. sonuç? elektrik.

    nükleer santral kazaları neden olur?
    cevap: %99 insan hatası.
    dünyada sadece birkaç ölümcül nükleer santral kazası olmuştur. çernobil dışında ölü sayısı 5-10 kişi iken çernobildeki mühendislerin santrali patlatmak için inatla çabalamaları faciaya yol açmıştır.
    eğer hidroelektrik santrallerinin daha çevreci olduğunu düşünüyorsanız yapım aşamasında harcanan enerjiyi, kullanılan yakıtı ve baraj bölgelerini iyi inceleyin derim.

    rüzgar ve güneş enerjisi kullanılamaz mı? elbette kullanılır. fakat o kadar verimsizler ki dağı taşı bunlarla doldurmanız gerekebilir.
    ve kesinlikle dağ taş bunlarla doldurulmalı. ama ülkemiz için bu yetmez, türkiye'yi 1000km kadar güneye kaydırmamız gerekir güneşten faydalanabilmek için. bunlar yapılana dek nükleer santral en verimli, en temiz enerji kaynağıdır.

    ha bu arada, o nükleer santrallerin kocaman bacaları vardır ya, onlardan çıkan şey su buharıdır. çay suyu kaynatırken görmüşsünüzdür. zararsızdır.
    0 ...
  12. 34.
  13. Tayyip gibi Alman çeşmesini Belediyenin tazyikli suyuyla temizleyecek kadar sikindirik adamlara iş veren işgüzar, para gözlü, terbiyesiz adamın elinde Hidrojen bombası kadar tehlikeli olabilecek lakin Doğru ellerde istesek de istemesek de Zaruri olan santral türüdür.

    Neden mi zaruri?

    (bkz: termik santral/#10739074),

    bu girdiden doğru basit bir dille içindeki bakınızlar da okunarak ikna edici olmasa da zaruretini iyi kötü anlatabilmişimdir herhalde.

    Ama diyorum Tayyip ve nükleer santral... insanı korkutuyor. Termik santral değil ki En büyük patlama buhar kazanında olsun veya dün de olduğu gibi Kömür yatağında göçük olsun, türbin iyi oturtulmuş olmasın yerinden fırlasın gitsin birkaç kişi hayatını kaybetsin.

    inşallah Tayyip iktidarı yapmaz diyeyim. bunun yerine 10 tane daha termik santral diksin, Doğalgaz ithal etmeye devam edip birilerine rant sağlamak için filitrelemesin astımdan geberelim daha iyi.

    Lakin tekrar ediyorum Doğru ellerde zaruridir, Gerçekçidir, karşı çıkmak Havanda su dövmekten öteye gitmez, Rüzgarla Sanayinin dev çarkları dönmez.
    1 ...
  14. 33.
  15. Kendinde olan ülkelerin başka ülkelerde olmasında şiddetle karşı çıktıgı tesis.
    Bakın dünyada söz sahibi olan ülkelerin hepsinde bu tesis vardır.
    1 ...
  16. 32.
  17. elimizle götümüzün yeri değişmesin diye karşı çıktığımız hede.
    1 ...
  18. 31.
  19. çernobil örneğini göstererek yapımına karşı çıkmak hurda bir gemi battı diye bütün deniz trafiğini durdurmakla aynı şey olan santrallerdir.
    1 ...
  20. 30.
  21. tehlikeli değildir gibi bir söylem tamamen bu ülkenin varlığını hiçe saymaktır.
    nedeni:
    nükleer santrala karşi ayaktayiz!
    rusya'yla kapalı kapılar arkasında imzalanıp hızla tbmm'den geçirilmek istenen ikili nükleer anlaşmaya karşı
    acil eylem çağrisi...

    türkiye'nin sonu belli olmayan bir nükleer maceraya sürüklenmemesi için tüm yurttaşları nükleer santrala karşı ayağa kalkmaya çağırıyoruz.
    türkiye büyük millet meclisi'ni de rusya'nın türkiye'de nükleer santral kurmasını sağlamak için yapılan devletler arası anlaşmayı durdurmak için göreve davet ediyoruz.

    hükümet akkuyu'da yapılacak olan ve 4800 mw gücünde dört nükleer reaktörden oluşan türkiye'nin ilk nükleer santralı için rusya ile devletler arası bir anlaşma imzaladı.
    bu anlaşmayla sermayesinin tamamı rusya'ya ait olan bir şirket tarafından 20 milyar dolara yapılacağı açıklanan akkuyu nükleer santralı 7 yıl içinde bitirilecek.
    anlaşmaya göre rusya bu santralda ürettiği elektriği 15 yıllık alım garantisiyle 12,35 cent sabit fiyattan türkiye'ye satacak.
    türkiye'de nükleer santrala karşı mücadele 35 yıldır devam ediyor.
    hükümetin 2004 yılından bu yana süren nükleer yapma çabaları daha önce açılan ihaleye bir rus şirketi dışında hiçbir firmanın teklif vermemesiyle ve nükleer santral yasasının danıştay tarafından iptal edilmesiyle başarısız olmuştu.
    hükümet şimdi bütün bu engelleri aşmak için yasasız, ihalesiz ve şartnamesiz bir şekilde, şeffaf olmayan bir süreçle hazırlanmış ikili bir anlaşmayla ve enerji alanında yapılacak yatırımlarda uyulması gereken bütün kuralları çiğneyerek, halkın karşı çıktığı bu nükleer santral yatırımını rusya'ya veriyor.
    türkiye'nin bu kadar gözü kara bir şekilde ve üstelikj çernobil'in sorumlusu olan rus nükleer teknolojisiyle bir nükleer maceraya sürüklenmesi kabul edilemez.

    bunun en temel nedenleri şöyle sıralanabilir:
    - nükleer santralda enerji üretilirken her yıl tonlarca radyoaktif atık üretilir. hiçbir ülke yüz binlerce yıl radyasyon yaymaya devam eden bu atıkların nasıl saklanması gerektiğini bile bulabilmiş değildir. bu nedenle nükleer enerji en kirletici, insan yaşamını ve doğayı en fazla tehdit eden enerji üretim biçimidir.
    - üzerinden 24 yıl geçen çernobil nükleer kazası dünyanın yaşadığı en büyük felaketlerden biriydi. çernobil yaşanan tek nükleer kaza olmayıp bütün nükleer santral türleri ciddi kaza riski taşır. kazalardan, atıklardan ve normal işleyiş sırasında yayılan radyasyon kanserin, doğumsal anomalilerin ve başka sağlık sorunlarının en önemli nedenidir. çernobil gibi bir kazanın sonuçları kuşaklar boyunca sürer ve geri dönüşsüzdür. ayrıca kazaların yaratacağı maddi yük hiçbir sigorta şirketinin sigorta edemeyeceği kadar yüksektir.
    - nükleer enerji son derece pahalı bir yatırım gerektirir. abd'de 1000 mw büyüklüğünde bir santral en az 7 milyar dolara mal olmaktadır. bu yatırım maliyeti kazaları önleyecek güvenlik önlemleri nedeniyle giderek artmaktadır.
    - hükümetin yaptığı son anlaşmaya göre rusya 1000 mw'lık reaktörü yaklaşık 4 milyar dolara mal edecektir. yani abd fiyatının neredeyse yarısına... bu farkın nedenlerinden biri rusya'nın düşük güvenlikli ve kazalara daha açık bir santral inşa etmesi midir? hükümetin çernobil'in sorumlusu olan rus nükleer teknolojisine neye dayanarak gözü kapalı güvendiği belli değildir.
    - türkiye'nin rusya'ya 15 yıl boyunca garanti ettiği kws başına 12,35 cent'lik fiyat avrupa'da nükleer santraldan üretilen elektriğin ortalama satış fiyatı olan 6-7 cent'in çok üzerindedir.
    - bu fiyattan 15 yılda rusya'ya ödenecek toplam para 71 milyar usd'dir. santralın 60 yıllık ömrü olacağı varsayılırsa bu miktar 285 milyar dolara çıkar. türkiye'de birkaç kuşak bu pahalı elektriği rusya'dan satın almaya ve rusya'ya yüz milyarlarca dolar aktarmaya mahkum edilmekte
    - türkiye rusya’ya petrolde %66; doğalgazda %33 oranında bağımlıdır. nükleer enerji ile bu bağımlılık %10 daha artarak, toplamda yaklaşık %80 civarına çıkacaktır. böylece türkiye çeşitlendirdiğini iddia attiği enerji alanında tek ülkeye tamamen bağımlı hale gelmektedir.
    - nükleer santral gibi tehlikeli ve pahalı bir yatırım ihalesiz, rekabetsiz, şartnamesiz bir şekilde yaptırılamaz. hükümetin şu anki uygulaması her türlü yargı denetiminden de, teknik denetimden de kaçmak anlamına gelmektedir.
     nükleer enerji ile nükleer silahlanmanın arasında ince bir çizgi vardır. nükleer teknoloji hiroşima'ya gelişmeye başlamıştır ve “barışçı nükleer enerji” bir aldatmacadır. pek çok ülke için nükleer teknolojiye sahip olmak nükleer silahlara sahip olma hevesinin bir parçasıdır. nükleer enerji barış politikalarına da aykırıdır.
    - nükleer santralın yapılmak istendiği mersin-akkuyu için 1976 yılında alınmış olan yer lisansı üzerinden tam 35 yıl geçmiştir. lisansı verenlerden prof. dr. tolga yarman, artık bu lisansın geçersiz olduğunu, yeniden güncellenerek, bugünkü teknolojik ölçümler, koşul ve şartlara göre değerlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.
    - akkuyu soğutma suyu olarak kullanılacak akdeniz suyunun sıcaklığı, balıkçılık, tarım ve tuzim potansiyelini olumsuz etkilenecek olması gibi nedenlerle de uygun bir yer değildir. her şeyin ötesinde mersin-akkuyu halkı başlangıçtan bu yana “atom santralı” istememektedir.
    - yapılan anlaşmanın kapalı kapılar ardında yapılması, ihale ve yargı süreçlerinden kaçırılması, anlaşmanın içeriğinin belli olmaması, toplumdaki ve yöredeki nükleer karşıtlığının dikkate alınmaması nedeniyle bu anlaşma her şeyden önce demokrasiye aykırıdır. bu anlaşma yapılış biçimi ve içeriğiyle antidemokratiktir ve meşru değildir.
    küresel eylem grubu
    3 ...
  22. 29.
  23. patlamasından korkugumuz santraldır.
    ermenistanda bile bulunurken ülkemizde "green peace" adı altında yapılan bazı propagandalardan dolayı bir türlü kurulamayan santralin ihalesi 1999 yılında güney koreli bir şirkete verilmiştir.
    sanki ermenistandaki patlayınca bizi etkilemıyor ha bizde patlarsa kıtadan yok olucaz.
    ukraynada olan patlamananın izleri hala karadenizde görülmektedir.
    0 ...
  24. 28.
  25. bütün gelişmiş ülkeler kullanıyor hani bize hani bize diye kendini kaybeden bizlere de maalesef yakında bulaşacak santral. millet geliyor atıklarını sana atıyor, sen nereye atacaksın? ülkeler yavaş yavaş vazgeçiyor sen napacaksın? saklanan nükleer santral kazaları, gerçek maliyetler bunlar ne olacak? hepsini geçtim deprem olunca binalar, insanlar yerle bir oluyor da ufacık bir sızıntıda olacakları söylesene sen bana? gerekli önlemleri alabileceğimize inanıyorsak ben daha bi şey demiyorum.
    3 ...
  26. 27.
  27. hakkında yorum yapan kişilerin ne kadarının bu konuda teknik bilgiye sahip olduğu mechul, ve ehil kişiler oldukları muamma olan tartışmalı konudur. herkes etraftan duyduğu uyduruk bilgilerle ahkam kesmektedir.
    ayrıca sscb deki nükleer sızıntıdan etkilenen bir örnek için;
    (bkz: pripiat)
    1 ...
  28. 26.
  29. Türkiyenin de sahip olacağı santral.
    0 ...
  30. 25.
  31. gerekli önlemler alındığında hiçbir zararı olmayan, ancak bazı sivil toplum orgütlerinin fişeklemeleriyle bu halka yararından çok zararı tanıtılan santral.bu ülkeye ilk gözlem evi kurulduğunda da aynı tepkiler vardı. aradan onca yıl geçti peki ne değişti?
    2 ...
  32. 24.
  33. Ülkemize kurulması olmazsa olmazdır.Dünyanın kurtulduğu falan da yok.Greenpeace fransa menşei bir oluşumdur fakat fransada nedense elektrik ihtiyacının büyük bir kısmı nükleer santralden karşılanmaktadır.

    2 çeşit nükleer santral vardır.Kubbeli tipinde ve kubbesi olmayanlar.Çernobilde ruslar masraftan kaçınıp cam kalkan şekilnde kubbesini inşa etmediği için bu kadar insan etkilenmiştir.Eğer ki oyuncakla oynar gibi santrali zorlamasalardı böyle olmayacaktı ve sanırım kubbe olmamasının farkına varamamışlardı.Eğer ki 200 milyon dolar daha fazla verirsen kubbesini de takarsan inan bana canım o nükleer tü kaka diyenlerin ne kadar boş konuştuğunu anlardın.rusya şimdiden atıkları bile geri almak için türkiyeye ücretsiz santral kurabileceğini belirtti.

    Artık bi ihtiyaçtır, risk değil nükleer santral.
    4 ...
  34. 23.
  35. 23.
  36. dünyanın sadece eski olanları devre dışı bıraktığı, bunun dışında 100ün üstünde yeni nükleer santral projesi üzerinde çalıştığı santral tipi. tabi türkiye ne kadar bu santralin gerektirdiği güvenlik kurallarına uyar, orası başka bir konu.
    2 ...
  37. 22.
  38. 7 senede devreye alınabilen enerji hedesi. elektrik ucuzlatacağı falanda yok.
    2 ...
  39. 21.
  40. greenpeace'in durmadan aleyhinde eylem yaptığı enerji üretim şeysi.
    yararlı veya zararlı olması tartışmaları bir yana, foseptik çukurlarının kapaklarını dahi kontrol edemeyen elemanlara sahip olan güzel ülkemizin, bu santralleri kontrol edecek profesyonel elemanları neresinden çıkaracağını merak ediyorum.
    2 ...
  41. 20.
  42. dünya kurtulmaya çalışırken ülkemizin ısrarla kurmak istediği..
    3 ...
  43. 19.
  44. Türkiye'yi hem rus doğalgazından hem de güneydoğudaki geleceği meçhul hidroelektrik santrallere tonla para dökmekten kurtaracak proje.
    2 ...
  45. 18.
  46. türkiye'de olmamasından dolayı, elektriğin çok pahalı olması ve sıkça kesilmesinin büyük bir nedeni. *
    çevremizdeki bütün ülkelerde varken bizim tehlikeli die yapmamız ayrı bir ironidir.
    rusya'da ukrayna'da bulgaristan'da iran'da hatta ermenistan'da bile var.*
    fakat tehlikeli die bizde yok.
    (bkz: bu ne yaman çelişki anne)
    5 ...
  47. 17.
  48. yararlıdır, zararlıdır, illakidir, değildir tartışmalarının hiç bitmeyeceği santraller.

    lakin söz konusu bizim ülkemiz olunca insanın aklına takılan bir soru var. kardeşim şart mıdır bunların nerede cennet misali yerler var oraya kurulması. bu santrallerin çalışanları illa manzaraya mı sahip olmak zorunda.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük