eğer çin'in toryum santral projesi tutarsa ki artık lisanslı üretim aşamasına girmek üzere izin verildi,uranyum bazlı santraller çöpe gidecek.
yaklaşık maliyet 350-400 milyon dolar ,kirlilik uranyum santrallere göre %5'den az. üretim maliyeti düşük.
tabi benim bilgim okuyucu düzeyde .
şunu da ekleyeyim ucuz enerji de temiz de olsa sonu kirlidir.
Fransa, 6 nükleer santral daha inşa etme kararı aldı.
( Turkey’s Economy Channel )
Halen Fransa'da 58 adet Nükleer enerji santrali bulunmasına rağmen 6 tane daha yapma kararı almışlar. Bizde kaç tane var sıfır tane rakamla 0...
Sebep? Köydeki keçiler kuzlamıyor, boğalar kızışmıyormuş falan filan...
80 yılda bu hizmetleri yapmadıklarına pişman olmaları gerekirken, Ak PArti hükümetinin yapma gayretlerini de AYM ve STK'lar sayesinde yavaşlatmış zaman zaman durdurmuş ve bölge halkını da itaatsizliğe zorlamışlardır.
Metro hatları, yollar ve havaalanlarıyla öngörüsünü daha evvel ispat eden Reis, şehir hastaneleri, hes'ler, yenilenebilir enerji projeleri ve en önemlisi dünyada eşi benzeri olmayan doğalgaz ve petrol sondaj gemileriyle bugünlerle alakalı öngörüsünü de ortaya koymuştur.
Şayet bugün bu barajlar, yenilenebilir enerji sahaları, güneş paneli tarlaları olmasaydı işlerin nereye varacağını bir düşünün. Her zaman söyledim ve söylemeye devam edeceğim, daha fazlası yapılamadıysa bu tamamen bu ülkenin önüne takoz olan takoz kafalılar onlara yardımcı olan aym'ler, stk ve diğer küresel aktörler yüzündendir. Ak PArti hükümeti de pekala bunu yapmayabilirdi.
Neden yapmıyorsun diye sorma lüksün var ise evvela diğerlerine soracaksın bunu. O diğerleri de az bir rey almamış ha %48...
Nükleer santral, bir veya daha fazla sayıda nükleer reaktörün yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak elektrik enerjisinin üretildiği tesistir. Radyoaktif maddeler kullanılmasından dolayı diğer santrallerden farklı ve daha sıkı güvenlik önlemlerini, teknolojileri içerisinde barındırır.
bir çevre mühendisi olarak memleketim olan mersin’de yapılacak olan santral. memleketimde yapılacak olmasına karşıyım. dünya’da var olmasına da karşıyım. eğer merak eden olursa akkuyu ngs çed (çevresel etki değerlendirme) raporlarını okumaları yeterlidir çünkü yeterli bir şekilde halka aktarılan bir cevap yok. hatta bir kaç maddesini ben buraya bırakayım okuyan olursa mümkünse cevaplayabilir;
-dışa bağımlılığı azaltmak için yapılan akkuyu nükleer santrali ile doğalgazın çok büyük bölümünün rusya’dan alınmasının yanı sıra, yüksek maliyetli nükleer enerjide de aynı ülkeye bağımlı olunması rusya’ya olan enerji bağımlılığını yüzde 70’lere çıkartacaktır. projenin yapımında rus menşeili mallar tercih edilecek ve bütün malzeme,ekipman tedariği,yakıt tedariği rus şirketler tarafından yapılacakken nasıl olur
da rusya'ya bağımlılığın azaltılması planlanmaktadır?
-elektrik satış fiyatı dünya ve türkiye ortalamasının çok üzerinde olan, türkiye’yi elektrik enerjisi üretiminde dışa daha fazla bağlayacak olan, tam devreye girdiği zaman akkuyu ngs’nin üreteceği elektrik bugünkü elektrik enerjisi tüketimimizin %17’sine karşılık gelen bir santral yapımı ne kadar mantıklıdır?
-soğutma suyu deşarjının neden olduğu, artan sıcaklığın sucul organizmalar üzerinde etkisi ölümcül olacaktır. genç balıklar ve bazı türler tamamen yok olacak, çözünmüş oksijen azalacak ve ekosistem yıkımı gerçekleşecektir.
-temiz yakıt olarak tanımlanan ,çıkarılan 1 ton uranyumun 998 kilogramı atık çamur olarak çukurlarda ve yapay göllerde toplanır ve bu atık çamurlar %85 oranında radyoaktivite ve toksik madde içerir. bu atıkların uzun yıllar canlı yaşamını tehdit etmesi hiçbir önlem alınamaması yaşam için kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.
-kullanılmış nükleer yakıt yüksek radyoaktiviteye sahiptir ve reaktörden çıkarıldıktan sonra da radyoaktif bozunma süreci uzun süre devam eder. bu nedenle kullanılmış yakıt 10 sene boyunca kullanılmış yakıt havuzunda bekletilerek sürekli olarak suyla soğutulur. atıkların depolanması ve etkisinin sıfıra inmesi yüzyıllarca sürecektir. yüzyıllar süren bekçilik görevi, canlılar için kabul edilebilir bir yaşam tarzı değildir.
layıkıyla inşa edilip disiplinle çalıştırılırsa sorun çıkarmayan santraldir. saatli bomba denilebilir ama yapıp işletmek imkansız değil.
her iş sektöründe kazalar meydana gelir. büyük çaplı yıkıma yol açan sayılı sanayi kolu var; nükleer santral onlardan birisi. kullanılan ana maddenin ucuzluğu, santral kurulumunun ekonomik olması pek çok ülkeyi cezbediyor olsa da işletme ve atık konusu çok iyi detaylandırılmalı, çok dikkatli olunmalı.
oluşan atıkların hepsi çok yüksek derece risk taşımaz. insanlar "nükleer atık" dendiğinde yaklaşan kişiyi hulk'a dönüştürecek korkunçlu şeyler düşünüyor. bunu yapabilecek güçte atıklar var elbette ama hepsi değil. atığın zararlı olup olmaması da santralin elinde.
Türkiye'nin enerji açığını kurulacak bir kaç santral önemli ölçüde azaltır. santralleri kuracak mühendisimiz de var, işletecek teknisyen de ama risk almak için fazla küçüğüz.
akkuyu'da inşaa edilecek santralin türkiye'nin malı olmadığını, tamamen rus şirketin kendi öz malı olup zamanı geldiğinde son civatasına kadar söküp götüreceğini bilen insan sayısı o kadar az ki.
chernobyl dizisini izlerken dünyadaki sayılarını merak ettim ve araştırdım. sayılar kan donduran cinsten. dizide bir tane nükleer santralin kıtayı yok edebileceği söylenirken, hali hazırda 450 adet nükleer santralin olduğunu, 59 adet nükleer santralin yapım aşamasında olduğunu öğrendiğimde dünyanın sonunu neyin getireceğini anlamış bulunuyorum. tabi o günleri görebilirsem. insanoğlu kendi kendini yok etmek için programlanmış bir canlı türüdür.
Trenlerin Düz ovada bile uçtuğu bu ülkede çok riskli kanımca. Bakım ve denetleme kültürümüz diye bir şey yok, eğitim zayıf, detaylara verilen önem, öngörü, deneyim eksik.
Yeryüzünün en arık (temiz) ve ucuz enerjisinin üretildiği santraldir.
Nükleer santral ile üretilen enerji sayesinde 2.000.000+ insanın yaşamı kurtulmuştur.
iki önemli kazanın en büyüğü olan "Çernobil nükleer santral" kazasının akkuyu nükleer santralinde olmasına olanak yoktur.
Türkiyenin akkuyu da ki nükleer santrali batı tipi (kubbeli, kapalı tip) olarak kurulacaktır. Boeing 747 dik olarak nükleer santralimize çarpsa bile nükleer santralimizin kubbesini delecek kuvveti oluşturamıyor.
Erdoğanın temelini attığı cumhuriyet tarihinin en pahalı yatırımı. Gerekli ama tehlikeli. Bundan 20sene önce yapılsa idi şimdi elektrik sorunu enerji sorunu olmazdı.
Şüphesiz balikesirli enerjiktir.
Edit santral yap işlet devret imiş pahalı alım garantisi var devletin onbeş sene ne olacak canım halk öder diyerek yapılacak.
israil bir ara iran'ın nükleer santralini vurmuştu ortalık karışmıştı. Evet çok güzel bir nimet bire 30 verir fakat deprem, savaş, deney gibi bir mahiyete maruz kalırsa ülkenin belası olur birden. Aynı su gibi sizin hayat kaynağıdır ama bir o kadar da ölüm kaynağı.
enerji ucuzlayacaksa ve en azından dış borçlar giderler azalacaksa gerekirse 5 -10 tane kurulması gereken santral. elektrikli araçların yaygınlaştığı yıllarda bari elektrik pahalanmasının önüne geçilir bu sayede.
kesinlikle kurulmalıdır. doğa dostudur nükleer santraller. kömür veya linyit yakıp doğanın amuna koyuyorsunuz.
ayrıca bir kilo uranyumdan bin ton kömürün içinde olan enerji çıkıyorsa gidip kömür yakmanın ne mantığı var?
kesinlikle destekliyorum. nükleere geçmezsek elektrik hem pahalanacak hem de dışa bağımlı hale gelme oranımız artacak. git gide artan teknolojiye de cevap verebilmek için nükleer enerjiye geçiş şart.
Salak çernobilciler geldi yine. Avrupa, Amerika, Rusya, Çin ve hindistan'da santral üstüne santral açılsın, bizdeki süzme dingiller Çernobil edebiyatı yapsın. Çernobil santral kazasının temel sebebi görevlinin obstruktif uyku apne hastalığı olması ve bu hastalık nedeniyle ani bastıran uykulara dalmasıdır. Ayrıca zaten günümüzde bir çok sistem otonomdur, insana daha az ihtiyaç duyar eskiye göre. Senin daha dibindeki ufak Ermenistan'da bile var ve daha güvensiz modern santrallere göre. Laf edeceksen ona et, otonomik kontrollere sahip olacak santrallere değil.
(bkz: enerji çağındayız yobaz)
Gereklidir. Kurulacagi ulke turkiye olunca ise kurulmasindir. Bizim her isimiz yarim yamalak, santralde gerekli onlemlerin pekcogunu almayiz ve sonuc yeni cernobil olacaktir.