nükleer enerji atıkları hangi ülkede nasıl depolanıp saklanıyor araştırıp bilgi edinemeyenler, gelmiş ordan buradan linkler ile nükleer enerji anlatıyorlar.
nükleer'in tehlikeli olmadığını söyleyen yok. bir felakette çok zor duruma da düşülebilinir.
ama bunlar sadece bize gelince mi?
çernobil ebesinin amındaydı da ne oldu ülkedeki kanser vakaları artmadı mı?
muasır medeniyet diye gösterdiğiniz ülkeler ve oradaki vatandaşlar neden nükleer enerjiye karşı çıkmamışlar?
dünya'daki güneş enerjisi payı hızla artmakta evet. hızlar artış gösteren ülkelerin başında oranladığımızda ise türkiye geliyor hiç bundan haberiniz var mı?
bir şeye karşı çıkılması kulaktan dolma bilgiler ile arkadaş ortamında akp karşıtlığı ile olmaz. nükller enerji bu ülkenin dışa bağımlılığını azaltacak en güçlü kalemlerden biri olacaktır.
bu o veye bu parti bilinci değildir. bu bir millet bilinci gerektirir. oturup evinde bi bok bilmeden yazanlar santral kurulduğunda da allaha dua edeceklerdir eminim. bir felaket olsa da bu akp başımızdan gitse diye.
yaşanmış örneği bile var. hatırlatayım;
--spoiler--
bir kaç insan ölse de insanlar daha da ayaklansa
Ülkemizde bunun eğitimi yok malesef. Türkiye'de yapılacak o santralde çalışacak kişiler bunun eğitimini almamış durumdalar. Bu ssüreç meselesi önce eğitimi verirsin o kuşak uzmanlaşır ondan sonra gerekli yatırımı yaparsın. Eğitim de fen fakültelerinde olur. Fizik ve Kimya bölümleri. Ülkemizde bu bölümler bile kapatılmaya başlamışken ve nükleer konusunda uzmanımız bu kadar sınırlıyken yapılan bu proje yanlıştır. O santrali kurup yabancı mühendislere fizikçilere o santrali emanet etmek de saçmadır. Çünkü bundan 10 yıl sonra da biz bu işi yapamıyoruz özelleştirelim diyenler olacaktır. Ülke için değil yabancılar için yatırımdır bu proje.
Kömür madeninde iş kazası olunca yahu bu tip kazalar 1930 da Almanya'da da oluyordu diyen siyasetçilerin olduğu bir ülkede olası bir nükleer faciada neler olur hayal edemediğim için karşı çıkıyorum. Alternatif olarak evet güneş ve rüzgar santralinin ilk kuruluş maliyeti yüksek ama olsun ona bakarsan aksarayın maliyeti de yüksek ama inşa ederken siyasiler hiç gözünü kırpmadan onay verdiler. Varsın rüzgar santrali için de imza atıversinler.
1 yılda aynı miktardaki enerjiye verdiğin para ile yüzyıl tam kapasiteli çalışabilir bir santrale verilecek parayı bile kıyaslayamayanlar asıl tehlikenin nükleer bir savaş olduğunu göremeyenler ile aynıdır.
parayı verip hazıra konmaya alışmış millet, bir adım bile ileri gidemez.
oturun amınakoyim iphone'larınızı sarj edin. elin oğlu akıllı nükleer füze geliştirdi sığırlar.
ülkenin enerjisinin yüzde 73 'ünün dışarıdan alındığını bilmeyen zevatların karşı çıktığı,
yapılsın ama bizim ülkemizin dışında,
hiç yapılmasın başka kaynaklardan elde edilsin (güneş enerjisi,rüzgar)
akp yapmasın
rus'lar yapmasın
abd yapmasın,
gibi nedenler ile karşı çıktıkları ve belli bir zeka seviyesini belli eden altenatifleri getirip tartışma konusu yarattıkları alternatiflerdir.
bir köy düşünün rüzgar enerjisi çarkları çok toz çıkarıyor diye gidip mahkemeye durdurma kararı aldırtan.
sen gelmişsin nüleooor enerji çok telikolooo.
ulan utanmaz herif götü çıkı bulgaristan'dan elektrik ithal ederken bir vatandaş olarak hiç mi için sızlamaz.
ya da dünya üzerinde bilmemkaç tane nükleer enerji santralleri kurulu ve faaliyetteyken niye o hassas olduğun çevreci bilincin depreşmez.
neden amınakodumunun amerikasındaki nükleer santrele bir greenpeace li eylem yapmaz. fransa'da ya da rusya'da.
çevre bilinci bir tek türkiye'ye gelince mi oluşuyor.
ulan yanıbaşında iran yıllardır uranyum zenginleştirirken, nükleer silahlar dünyanın çevresini sarmışken, sen gelmiş nükleer enerjiye bile hayır diyorsun.
götünüzü değil biraz da gözünüzü açın. bu ülke her yıl 50 milyar dolardan fazla enerji açığı veriyor. ya enerji kullanma göthoşafı ya da başka tez'ler ile gel. gelin.
hes yapılabilir ama ormanları kesmeden, tarihi değerleri veya insanların evlerini sular altında bırakmadan. 3 tarafı 4 denizle çevrili bir ülke olarak dalga ve gelgit enerjisinden yararlanılabilir. 4 mevsim güneş gören bir ülke olarak güneş enerjisinden yararlanılabilir. yılın 365 günü rüzgar alan bölgelere (fethiye-darça-çanakkale vs.) sahip bir ülke olarak rüzgar enerjisinden yararlanılabilir. yer altından çıkan sıcak su kaynağına sahip bir ülke olarak jeotermal enerjiden yararlanılabilir.
nükleer santalları bulunan ülkelerin hiç birinde bu kadar çeşitli enerji kaynakları yok ki buna rağmen artık kapatmaya başladılar (bkz: italya) biz ise bu kaynaklara rağman hala gidip ruslara gelin bizim topraklarımızda kendinize bir nükleer santral kurun da bizde sizden enerji satın alalım diyoruz. evet evet olan tam olarak bu. biz kendi santralimizi ruslara falan kurdurtmuyoruz öyleymiş gibi gösteriyorlar yok milli enerji falan. sadece ordan buraya taşıması zor ve maliyetli olduğundan böyle bir yöntem bulmuşuz. ne kadar zekiyiz değil mi?
maliyeti ne olursa olsun, insana, doğaya ve sonraki nesillere zararı olmayan güneş ve rüzgar enerjisi en güzel alternatiflerdir. yani maliyetse eğer mesele nükleeri elin japonu, rusu gelip hayrına yapmayacak sonuçta. ve bir nükleer santralin - en azından türkiye de yapılması planlanan santralin - ömrü 17 yıl. sonra tekrar yapılacak. tabii götümüze girmezse affedersiniz. ama ben beklerim yani 17 yıl ömrü var ama biz 20 yaparız onu eheheheeh diyenlerin çıkacağını.
zaten asıl korkutan da bu. tedbirsizlik. unutmayın ki türkiye 2014 yılında resmi rakamlara göre 301 kişiyi canlı canlı toprağa gömmüş ve ders çıkarmayıp sonrasında da 18 kişiyi toprağın altında boğmuş ve daha gündeme gelmedik iş cinayetlerine kurban veren bir ülke.
yeni aklıma geldi edit: fukuşima nükleer santralinin patlak verme sebebi deprem sebebiyle oluşan tsunami ile nükleerin elektrik santraline su girmesi sonucu elektrik kesintisidir. bizde tsunamiye gerek kalmadan elektrikler kesilmektedir. hem de ülke çapında kesmeyi de başardık. yıl 2015.
Öncelikle nükleer enerjiye karşı çıkma nedenlerimizle başlayalım.
Nükleer enerji santralleri kontrol edilmesi zor yerler. Nice birinci dünya ülkelerinde patlamalar yaşandı canlar yitti. Bu tür olaylara şahit olanlarımız var olmayanlarımız var. Şimdi, türkiye'de halen sebepsiz yere elektrik kesintileri yaşanabilirken nükleer enerji türkiye'nin elinde ne hallere düşer? Öncelikli olarak bu konuda eğitim veren okullarımız yok, bu tür yerlerde çalışabilecek vasıfta elemanlarımız, yöneticilerimiz yok. Müdür olarak imam hatip mezunu insan atandı daha yapılmamış santrale.
ikinci olarak; yayınlanan bildiride türkiye kömür açısından kaliteli bir ülkedir, milyonlarca ton kömür bu santrallerde değerlendirilebilir tarzı şeyler yazılmıştı hatırladığım kadarıyla. Şimdi burda açık bi nokta var ki o da şudur. Santralde kullanılacak kömürün belirli bir kısmı dışarıdan alınacak. Yani bu bildirideki zımbırtıyla hiç bir alakası yok.
Üçüncü olarak; Santral ruslarla ortak yapılıyor. Türkiye kendi enerjisini kendisi üretiyor denilerek topluma bu şekilde lanse ediliyor. Ancak türkiye'de üretilen enerjinin %51'ini rusya alacak. Yani rusya bi bakıma kendi enerjisini üretmek için nükleer santrali türkiye'ye kuruyor. Çünkü o adam biliyor bunun nasıl bir tehlike olduğunu.
Alternatiflere gelirsek bunlar çok basittir. Tükiye konumu açısıyla, kıyılarıyla oldukça fazla rüzgar alan yerlere, tepelere sahip. Buralara kurulacak rüzgar panelleri ile enerji üretilebilir. Ayrıca güneş enerji panelleri de kullanılabilir türkiye'de. Sanırım bu konuda yapılmış araştırmalar vardı. Birazcık aramayla bunlara da ulaşabilirsiniz. Ha eğer derseniz ki "bunlar çok pahalı yeeaa" o zaman santralde kullanılacak kömürün dışarıdan alınacağını hatırlayın. Ve paneller kurulduktan sonra sadece ucuz maliyetleri bakım masrafları çıkacaktır. Bu güvenli ve uzun vadede kâr için en alternatif yoldur. Ama bizim ülkemiz uzun değil kısa vadede kâr istediği, sadece kendi siyasi partisinin götünü kurtarmak istediği için doğaya duyarlı, yenilenebilir kaynaklara yönelmeyi hiç düşünmüyor.
edit: sözlüğümüzdeki bazı yazarlar nükleere karşı çıkanlar için " sırf akp yapıyor diye karşı çıkıyolar, bulgaristan'dan elektrik alıyoruz, avrupa ülkelerinde kaçta tane nükleer var, iran uranyum zenginleştiriyor" cart curt etmiş.
Evet birader sırf akp yapıyor diye karşı çıkıyorum senin için bi sıkıntı mı var. O çok savunduğun akp değil miydi somada ölenler için kılını kıpırdatmayan, cübbelileri gönderip ölüler için hükümeti suçlamayın günahtır dedirten. Evet aq akp yapıyor diye karşı çıkıyorum. Kim bilir başına din adamı getirdiğiniz nükleer kimlerin götüne girecek. O nükleer sen öldükten sonra patlasa, çoluğun çocuğun heba olacak bunları hiç düşünmezsin.
Ha bi de, yine nükleer için üniversiteleri gezen göt kılı bi tayfa var. Adam diyor ki almanya'da yenilenebilir enerji %1. Hee bakarsın aq. Almanya bu gün enerjisinin %30'unu yenilenebilir enerjiden kazanıyor. Nükleerlerini kapatıyor. Ha iran uranyum zenginleştiriyomuş. Yapsın kardeş türkiye'de yapsın. Ama o göt var mı türkiye'de bi düşün bakalım?
şimdi amarika toplam 1.6 milyar dolara 1310 mw lik yılda 560000 (ortalama) evin enerjisini sağlayabilecek bir güneş enerjisi projesi yapıyor.
bizim ise rus ve japonlarla yapacağımız 2 adet nükleer projemizin toplamı 22 milyar dolar. 4 ünite toplam 4800 mw olacak ama fiyat performansa vurunca bi sorun var gibi sanki?!...
şimdi kabullenelim nükleer tehlikeli bir enerji kaynağı. bunu 70 yaşında elektrik mühendisi bir amca ile konuştum. ben isterim diyor ama benim memleketimin yakınına yapılmasın diyor. kabulum ki çernobil olayını bildiğim için bir şey demiyorum.
hes olayına gelirsek. yani okulda anlatılan kadarı ile hes çevreye zarar vermeyen bir olaymış ama rize'de yapılan yerlerde artvin'de yapılan yerlerde gördüğüm kadarı ile oranın doğal güzelliğini bitiriyor. zaten sahil yolu diyerek güzelim karadeniz'in anasını bellediler.
bunun dışında ek olarak güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi var. bir tane daha vardı da onun adını hatırlamıyorum. bunları yanlış bilmiyorsam maliyetleri sebebi ile yapmıyorlar.
gerçekten soruyorum öğrenme amaçlı bu nükleere karşı çıkan bilinçli kardeşlerime soruyorum alternatif nedir. hani bende karşı çıkıyorum ama detaylı bilgi veren olursa çok hoşuma gider.