nükleer enerji

entry90 galeri5
    39.
  1. ihmaller ülkesi türkiye'de asla ve asla kullanılmaması gereken enerji türüdür. öyle sanıyorum ki kurulan yeni santraller büyük sorunlara yol açacaktır. insanlar çocuk aklıyla işin adına bakıp bunu desteklemekteler. ancak, dönüştürülebilir kaynaklar varken bu tür bir üretim ilkel ve gereksiz kalmaktadır. parayı, enerjiyi, yiyeceği, içeceği ve hatta neredeyse gün ışığını paylaşamadığımız şu günlerde para mı insan mı sorusunu kendimize sormamız gerekmektedir.
    0 ...
  2. 38.
  3. az miktada kaynak kullanılarak çok miktarda enerji üretilir. ancak bu enerji üretim süresince cok tehlikeli radyasyon yayan atıklar meydana gelir.
    0 ...
  4. 37.
  5. yarım çay kaşığı uranyumun açığa çıktığı anda dünyayı 7,5 tur attırması olayıdır.
    0 ...
  6. 36.
  7. diğer enerji kaynakları ile kıyaslandığında çevre dostu bir enerji kaynağı olarak öne çıkar. nükleer enerjinin n'sini bilmeyen insanlar karşı çıkar ve petrol-doğalgaz-kömür lobisinin ekmeğine yağ sürerler.

    nükleer enerji için bugüne kadar yeterince kurban verilmiş olup, insanoğlu bu enerjiyi nasıl kullanması gerektiğini öğrenmiştir. bu bilginin bedelsiz olması zaten beklenemezdi.
    0 ...
  8. 35.
  9. japonya'da meydana gelen felaketten sonra tüm dünyada tartışılmaya başlanan enerji üretim yöntemi. yeni teknolojilere rağmen yüzde yüz güvenliğe sahip değil ve sorun oluştuğunda çok büyük zararlar oluşturabilecek bir yöntem. risk, maliyet-fayda dengesi giderek daha tartışmalı hale gelmiştir.

    felaketin ardından nükleer enerji santrallerinin çalışma sürelerini uzatmış olan almanya bile santrallerinin bir kısmını 3 ay süre ile kapatma kararı alarak tartışmaların boyutunu gözler önüne sermiş durumda. tartışmalar, nükleer enerjinin güvenliğinden tutun da hala aslında bir çözüm bulunamamış olan nükleer atıkların bertaraf edilmesi konusuna kadar uzanıyor. terörist eylemlere karşı göreceli olarak yüksek güvenlikle korunan tesisler olmalarına rağmen teröristlerin de teknolojiyi takip ediyor olmalarından hareketle bu açıdan bile riskin sıfıra indirilemediğine dikkat etmek lazım. kurulum maliyetinin yüksekliği, çevreye etkilerinin getirdiği maliyetler gibi maliyet kalemleri ve enerji fiyatlarının bağımsız belirlenmesinin realitede mümkün olmaması aslında maliyetinin de görünen ve söylenenden yüksek olduğu gerçeğini karşımıza çıkarıyor. örneğin dünyanın nükleer çöplüğü rusya'ya atıklarını göndermeyen finlandiya atıkları yerin 700 metre altında saklıyor. ama uranyumun önce sızdırmaz varillerle özel havuzlarda 40 yıl soğutulması gerkiyor. yerin altında da atıkların yok olmadığı, orada kaldığı ortada.

    artık rusya'da bile konunun tartışılıyor olması da durumun vahametini bize gösteriyor.

    nükleer enerji kullanan ve bunu hararetli bir şekilde tartışan bizden daha gelişmiş teknolojiye sahip almanya ile ülkemizi karşılaştırırsak;

    1-Sanayii Almanya kadar gelişmemiş, gecesi gündüzünden daha kısa olan Türkiye’nin enerji ihtiyacı Almanya’nınkinden çok daha az.

    2- Türkiye’nin risksiz, çevre dostu, güneş, rüzgar ve hidroenerji kaynakları Almanya’dakinden çok daha fazla.

    3- Türkiye’nin konumu itibarı ile doğal gaza erişimi Almanya’dan daha kolay.

    4- Almanya çok pahalı bir yatırım olan nükleer santrallerin yapımı için Türkiye’den hem daha fazla sermayeye hem de teknolojiye sahip.

    4- Türkiye deprem bölgesi, Almanya değil.

    5- Türkiye hem etnik yapısı hem de jeostratejik açıdan Almanya’dan daha fazla terör tehlikesi içerisinde

    not: entry'de ntvmsnbc'de yayınlanan "Türkiye’nin nükleer aşkı Avrupa’yı şaşırtıyor" başlıklı yazıdan faydalanılmıştır.
    1 ...
  10. 34.
  11. Dünyanın gelişmesi için ve Türkiye'nin bağımsızlığı için "Nükleer enerji" gereklidir. Siyasi koşullar, tayyip denen adam güvensizlik falan filan ayrı konu.

    Elektrik üretimini de geçtim hadi dalgadan, rüzgardan müzgardan ürettik ki imkansızdır böyle bir şeyin ihtiyacın tamamını özellikle de Fosil yakıtların bitiminden sonra karşılaması Basit bir örnek olarak Uss Nimitz gibi büyük askeri gemiler, denizlatılar yani stratejik araçlar Nükleer enerji tabanlı çalışır. Yani sen nükleer enerjiyi üretmede usta değilsen sana tam bağımsızlığı sağlayacak büyük gemileri de üretemezsin. Üretemezsen de Kalan son fosil yakıtları da kontrol altına alamazsın, dünya siyasetinde de dikkate alınmazsın vs vs.

    uzun lafın kısası kaçınılmaz enerji türüdür. beğensek de beğenmesek de. Ve Bilim er ya da geç dünyevi olaylarda herşeye kadirdir her sorunun cevabıdır.

    ek: Dünyadaki Fosil yakıtlar bitince de teknolojide çooook büyük bir atılım olmazsa bütün gemiler nükleer reactörle çalışıyor olacaktır. bu bir zorunluluktur, yok yeavvv diyenlerle de birgün buluşalım orta boyutlu bir kuru yük gemisinin makine dairesini gezdireyim ne boyutta makineler olduğunu görsünler ondan sonra tekrar düşünsünler. gerçi benzine zam gelince arabam yok ki bana ne zihniyetin bir farklısı gemiye mi biniyorum bana ne diye de yaklaşabilir o da başka cahillik.
    0 ...
  12. 33.
  13. neredeyse dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinin kullandığı *, lakin bizim sahip olamadığımız enerji türü. işin ilginç yanı, sürekli tehlikelidir diye yaygara koparılır ama alternatif enerji kaynaklarına da yatırım yapılmaz.

    http://www.trt.net.tr/hab...28-4e1a-9a74-3bbd26967c54
    1 ...
  14. 32.
  15. madem bu kadar güvenli neden ankaraya yapılmıyor da türkiyenin son bakir doğal koylarını barındıran mersine yapılıyor.santralin yanına en lüksünden konutlar da yapalım vekillerimiz orada otursun.
    1 ...
  16. 31.
  17. 30.
  18. 29.
  19. 28.
  20. 27.
  21. (bkz: uranyum icat oldu mertlik bozuldu)

    ayrıca türkiye'de kesin patlama* yapacak olan enerji çeşidi.
    1 ...
  22. 26.
  23. iyidir, hoştur ama ülkemizi aklıevvellerin yönettiği akla gelince oldukça boştur.

    bkz: http://www.hurriyet.com.t...ndem/14161053.asp?gid=373

    alın size nükleer enerjiden uzak durmamız için güncel sayılabilecek bir sebep. yukarıya ilişim hâlinde verilmiş habere göre rize üniversitesi, eskiden çay fabrikası bulunan bir bölgeye halı saha yapmak için kazı yaparken toprağa gömülü çay dolu çuvallara rastlamış. sonra bu çuvallarda çernobil faciası sonrasının radyasyonlu çayları olduğu anlaşılmış. daha sonra da radyasyon yayılmasın diye önlem(!) olarak çuvalları granit kullanarak tekrar toprağa gömmüşler. ancak alanda yapılan ikinci bir ölçümde radyasyon oranının iki katına çıktığı görülmüş. bunun sebebi de radyasyonlu çuvalları örtmek için kullanılan granitlerin de radyasyonlu çıkmasıymış... tabiî alan tekrar açılmış ve bu kez çuvallar betonla kapatılmış... bu arada kazı yapılırken ne gibi önlemler alındı, radyasyonlu granitleri kim getirdi, granitler nereye gitti, çevredeki halk bundan ne derece etkilendi gibi onlarca yanıtsız sorumuz var.

    e ne diyorduk? nükleer enerji iyidir, güvenlidir...

    (bkz: burası türkiye)
    5 ...
  24. 25.
  25. dibimizde (yani türkiye sınırına çok çok yakın) ermenistan' ın çernobil' den daha eski bakımsız ve güvenlik eksikliği bulunan nükleer santrali olduğunu ve onda bir kaza olduğunda ermenistan' dan çok türkiye' nin etkileneceğini, bu enerjiyi ise ermenistan' ın kullanıp enerji sorununu daha az rusya bağıntılı olarak çözebildiğini hatırladıkça ineklerin uçamayacağını da kavramış durumdayım.
    3 ...
  26. 24.
  27. nerdeyse bütün gelişmiş ülkelerin kulladıkları gibi olmazsa olmazdır. Ama dediklerine bakarsan zararlıymışmış.
    1 ...
  28. 23.
  29. en gerekli olan enerji türüdür. çevrecilik ayaklarıyla ülkenin gelişmesini engelleyen insanların sevmedikleri enerjidir aynı zamanda.
    3 ...
  30. 23.
  31. günümüz dünyasındaki en mantıklı enerji kaynağıdır. türkiye için mantıklı olduğu anlamına gelmiyor tabii ki.
    1 ...
  32. 22.
  33. sanılanın aksine rüzgar ve güneş enerjileri enerji gereksinimini sağlamadığından günümüzün en verimli alternatif enerji türüdür. ayrıca,

    (#6609001)
    0 ...
  34. 21.
  35. türkiye de akarsularımız boşuna akıyor neden hidoelektrik santrali kurmuyoruz safsatası yüzünden bir türlü kullanamadığımız, geleceğin en büyük ve en önemli enerji kaynağıdır. hayır anlamadığımız şu; önümüzdeki 30 yıl içinde dünya üzerinde çölleşmesi beklenen ülkeler arasında gösterilmemiz, bu akarsucuların kafasına nasıl dank etmiyor anlaşılır gibi değil.
    0 ...
  36. 20.
  37. pek çok insanın üstünde tartıştığı,uranyumdan elde edilen enerji türüdür.şu günlerde hükümet türkiye ye de yaptırmak istiyor.aslında bunca tehlikeesine rağmen neden hala ısrar ettiklerini anlayamıyorum.enerjiyse mesele yenilenebilir enerji tesisleri(rüzgar olsun,güneş olsun bir nükleer santralle aynı maaliyete yapıldığında,küresel erişim de sağlandığında tüm dünyanın enerji ihtiyacının 6 katını sağlayabilecek bir kapasitede.üstelik uranyum da,güneş ve rüzgarın aksine,tükenebilir bir kaynaktır.şu anda bol bulun uyor olabilir ama bir zamanlar petrol de,kömür de bol bulunuyordur.şimdi birinin 40 diğerinin 200 yıllık bir ömrü kalmıştır.kendi adıma nükleer santral istememenin bir diğer nedeni de çok tehlikeli olmasıdır.şimdi güvenli olduğunu iddia edenler var ama hiçbir sigorta şirketinin nükleer kazaya karşı sigorta yapmadığını belirtmek istiyorum.ayrıca doğanın, pek çok canlının felaketi olan çernobilin de patlaması amaçlı yapıldığını sanmıyorum ama oldu işte.zaten sanıyor musunuz ki nükleer enerji türkiye yi bağımsız kılacak?hayır efenim tam aksine.o uranyumlar topraktan çıkarıldığı gibi kullanılmıyorlar.önce bir işleme tutulmaları gerekiyor.bu işlem türkiye de mi olacak?;hiç sanmam.zira şu an öyle bir teknolojimiz yok ve o teknolojiyi elde etmek o kadar da kolay olmaz.özellikle de pek çok konuda hala kendi halkının yerine çıkar sağlamaya çalışan başka devletlerin isteği doğrultusunda hareket eden bir ülkede yaşıyorsanız.ah,içimde kalanların hepsini sözüm 'ama,hayır,yok artık... v.s. 'ile kesilmeden döktüm.ama sadece karşı olmak yeterli değil tabi,bir şeyler de yapmalıyız.
    0 ...
  38. 19.
  39. Uluslararası standartlara uygun şekilde yapılması durumunda en az maliyetli enerjidir.

    Ayrıca, bu santrallerde çalışan insanların örneğin abd'de maaşları aylık 5000 dolardan başlar.

    iran bile yapıyorsa, türkiye'nin de yapması gerekendir.
    0 ...
  40. 18.
  41. nükleer atıkların güvenilir şekilde saklanmaması durumunda faciayla sonuçlanacak enerji üretim yoludur.

    çok büyük seviyede enerji üretilir fakat türkiye'de ne kadar güvenilir yapılacağı tartışılır.
    1 ...
  42. 17.
  43. amerikan ordusunun denizaltilarinda dahi elde edip kullanabildigi enerji turudur.
    kisin rusya 2 gun vanayi kapatsa oturdugumuz yerde donup kalacak hatta belki isiktan bile mahrum kalacak bizim memleketimizde ise santral hakkinda hala yapilmali mi yapilmamali mi? tartismasina konu olan enerji turudur.
    1 ...
  44. 16.
  45. nükleer elementlerin sıcak füzyon yöntemi ile uygulanan işlemlerden geçere güç üretmesine verilen isimdir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük