bir birleri ile ilişki kurarak sinir sistemini ve haliyle insan zekasını oluştururlar.
beyindeki nöronlar arasında bağlar arttıkça bellek kapasitemizde artmaktadır.
Sinir hücresi, ya da nöron sinir sisteminin temel fonksiyonel birimidir. Çeşitli biçim ve büyüklüklerde olabilir. Sinirsel uyarıları elektriksel ve kimyasal yolla iletir. Hücre gövdesi büyüktür ve çekirdek burada yer alır. Kısa uzantıları dendrit, uzun uzantıları akson olarak adlandırılan sinir sistemini oluşturan hücrelerdir. Nöron çeşitlerine göre, nöron gövdesinden çıkan uzantıların sayısı ve şekli değişiktir. Akson ve dendrit denilen uzantıları vardır. Başka hücrelerden gelen uyarılar dendiritlerin uçlarından alınır ve aksonların uçlarından diğer hücrelere iletilir.Nöron gövdesinden bir dendrit, bir akson çıktıktan sonra bir araya gelerek tek bir uzantı halinde hücreden ayrılıyorsa tek kutuplu görünürler. Dendrit ve akson, nöron gövdesinin birbirine karşı gelen iki bölgesinden çıkarlarsa nöron iki uzantılıdır, iki kutuplu nöron olarak adlandırılır. Nöron gövdesinden çok sayıda dendrit ve tek bir akson çıkıyorsa bu hücre çok kutuplu nöron adı verilir.
iki hücre arasındaki (aksonlardan dentritlere) apartman boşluğunu atlayan ve yolun karşısında geçerek "komşudan mesaj var, al sana mesajım" diyen sonra "hüüp" diye emilen nerotransmiterlere sahip canlı hücresi.
nöronların ateşlenmesi "ya hep ya hiç " kanununa uyar . yani ; bir nöron belli bir düzeyde uyarılırsa ateşler aksi takdirde ateşlenmez . ikisinin ortası yoktur .