idrarın depolanmasını ve bunun tamamının dışarıya atılmasını sağlayan sistemin hata vermesidir. bir nevi virüs. mesanedeki sinirlerin tahrip olması da denebilir.
(bkz: mesane)
Mesanenin (idrar torbası) görevi, idrarı belirli bir seviyeye kadar depolamak ve işeme hissi ortaya çıkınca, kişinin isteği ile kontrollü bir şekilde boşaltmaktır. idrar depolanırken mesane adeleleri gevşek, sfinkter (idrarı tutan mekanizma) ise kasılı durumdadır. idrar boşaltılırken mesane adeleleri kasılır, sfinkter ise gevşer. Mesanenin bu faaliyeti sinir sisteminin kontrolü altındadır. Mesane dolmaktayken gerekli bilgiler sinir lifleriyle omurgadaki sinirlere ve oradan beyne ulaştırılır. Dolum esnasında, beyinden mesane kaslarının gevşek kalması ve sfinkterin (büzgü) kasılı kalması emri gelir. Bu sayede idrar depolanır. Mesanenin dolduğuna dair bilgi sinirler vasıtasıyla beyne iletildiğinde ise beyinden, mesane adelelerinin kasılması, sfinkterin ise gevşemesi emri verilir. Bunun sonucu işeme gerçekleştirilebilir. Bu uyumun bozulması idrarın hiç tutulamaması ya da boşaltımda güçlükle sonuçlanır. Mesane ile beynin işeme merkezi arasındaki sinir sisteminin herhangi bir yerinde bir hasar oluştuğunda bu işlevler yerine getirilemez. Sinirlere ait bir hastalık nedeniyle mesanenin idrarı yeteri kadar depolayamaması ve/veya boşaltamaması durumu ortaya çıkar. Normal görevini yapamayan böyle bir mesaneye nörojen mesane denir.
Daha çok alzheimer, parkinson, inme, ms gibi beyinsel hastalıklar veya mesanenin açıldığı ameliyatlardan dolayı mesane sinirlerinin zarar görmesinden kaynaklanan; idrar akışının bozulması sonucu az ve sık idrar boşaltmaya neden olan öldürmeyen ama süründüren hastalık.