mustafa kemal atatürk ün 1927 de cumhuriyet halk fırkasında okuyup türk milletine armağan ettiği söylev. her türk gencinin okuması gerekir demek isterdim ancak okusa da anlamayacak olanları çıkarırsak geri kalan herkesin okuması gereken, bir devlet nasıl kurulur, bir millet nasıl ayağa kaldırılır ın ders kitabı olacak niteliktedir. ayrıca gazi paşa sizle adeta konuşma havasında yazmıştır söylevini. nutuk u incelediğinizde bir yer göze çarparki bu dikkat çekicidir. gazi paşa herkesi evet istisnasız herkesi eleştirmiştir. ancak özeleştiri pek yapmamıştır. işte bu detay beni üzmüştür. evet bir milleti ayağa kaldırmış olabilirsin ama hatasız olmak imkansızdır. kendini eleştirmemek bizlere yani türklere özgü bir huy olsa gerek.
Eserde yapılan savaşlardan çok kendi içimizdeki düşmanlara yaptığımız savaş anlatılır. (istanbul Hükümeti, Çerkez Ethem, gerici kesim vb.) Bu da asıl düşmanın kim olduğunu gösterir.
mustafa kemal atatürk'ün samsuna çıkışından başlayan ve atatürk'ün gençliğe hitabesi ile biten en güvenilir kaynaktır. atatürk bu eseri türk gençliğine armağan etmiştir ve gençliğin okuyup haz alması gereken eserlerin başında ilk sıradadır.
mustafa kemal atatürk'ün ülkeyi birlik içinde tutmak için, kendisine ve yanında duran arkaşlarına karşı kurulan komploları ve komplolardan nasıl kurtulduğunu da anlatan kitaptır. her türk genci mutlaka okumalıdır. mustafa kemal atatürk 'ün gerçekten nasıl bir ulu önder olduğunu, zor zamanlarda verdiği kararların doğruluğunu, ülkesini gerçekten seven milliyetçi, halkçı, ilerici, çağdaş,lider kişiliğini ve aklıma gelmeyen daha büssürü özelliklerini nutukta görebilirsiniz.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 Ekim 1927'de, TBMM toplantı salonunda toplam 6 gün ve 36,5 saat süren tarihi konuşması Türk Milleti açısından büyük önem arz etmektedir. Nutuk konu itibariyle iç siyaset olayları, diplomasi ve dış politika olayları, askeri tarih, istanbul - Ankara ilişkileri, ayaklanmalar, düşman işgali, lojistik sorunlar, görüşme ve yazışmalar, mitingler ve kongreler, Kurtuluş Savaşı'nın aşamaları, askeri ve siyasi örgütlenme aşamaları ile Atatürk'ün önem verdiği çeşitli bölümler ve ayrıntılardan oluşmaktadır. Gazi Mustafa Kemal, Nutuk'u hazırlamış olmasındaki amacını "Maksadım, inkılâbımızın incelenmesinde tarihe kolaylık sağlamaktır." sözleriyle ifade ederek, Türk milletinin tarihini öğrenebilmesi için adres aramaması gerektiğini, tarihimizi yapan ve yazan büyük önder Mustafa Kemal söylemiştir. Türk tarihimiz için çok önemli bir metindir... Türk insanın geçmişini ve bugününü anlamasını, Atatürk'ü tanıyan, anlayan ailelerin ve gençlerin yetişmesi, bilinçlenmesi için okunması gereklidir.
ergenekon operasyonu sırasında çağdaş eğitim vakfı' nda yapılan aramalarla delil olarak el konulan ataürk' ün kurtuluş savaşı' nı, devrimleri anlattığı eşsiz kitap.
delil değerinde görülüp de el konulan diğer belgeler; bir öğrencinin ödevleri, suna kan' ın konser biletleri, çev 2001 onur ödülleri, gazete küpürleri... pes artık...
atatürk'ün nutuk u bir devlet adamının halkına hesap vermesidir ve her türk gencinin okuması gerekir. hitler in kavgam ı ile asla karıştırılmaması gerekir. ikisi ayrı kulvarlarda koşan atlar gibidir.
atamın türkiye cumhuriyeti ve devrimlerinden sonraki en büyük eseri muhteşem eser. herkesin okuması gereken bir başyapıt. sadece okumakla kalmayıp inceleyip dinleyicilere sunduğum bir eserdir aynı zamanda.
ünlü tarihçi eric jan zürcher'e göre; atatürk'ün "esasında tarihsel anlamda bilgi verme yönü olmayan,ulu önder'in 1924-1925 yıllarındaki 'temizlik harekatını' haklı çıkarmak için yazdığı" kitabıdır.
kitapçılarda ve kitap satan yerlerde fiyatı 5tl ye kadar indirilmiş türk cumhuriyet tarihinin en önemli kişisinden oluşan en önemli kitaplarındandır. her gencin mutlaka kitaplığında olması gereken nadide bir eser.
-Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı anlattığı 15 - 20 Ekim 1927 tarihlerinde Cumhuriyet Halk Partisi 2.
Kongresinde otuz altı buçuk saat süren tarihi konuşması
"Nutuk'u Çankaya Köşkü'nde yazmaktaydı. Bu köşk üç oda bir salon eski bir bağ eviydi. Yağmur yağınca tavan akardı. Akan yerlere leğenler konulmuştu. Akmayan köşeye konulan bir koltuğa oturmuş, yanı başında su dolu bir leğen, elindeki pamuğu suya batırıp gözüne örtüyordu. Yorgunluktan gözünü açamaz hale gelmişti. Yaverler 8 saatte bir değişiyor ama o yerinden kımıldamıyordu." *
ata'ya biraz olsun saygısı olan bir insanın okuması gereken eser. evet çok uzun evet bazı yerlerde sıkılabilirsiniz ama şimdi olsaydı da bişeyler söyleseydi,bi akıl verseydi dediğimiz kişi zamanında da çok sözler söylemiştir hiç yoktan bunlara önem verilmelidir.