nusrat mayın gemisi

    15.
  1. --spoiler--
    Tipi Mayın Gemisi
    inşa Yeri Almanya
    Tonajı 360T
    Hizmete Girişi 1912
    Boyu 40 m
    Eni 7,4 m
    Çektiği su 2 m
    Silahları 1 adet 7,5/40 Top, 2 Adet 4,7 Top, 2 mk. 5b.
    Sürat 15 mil
    Hizmet Dışı 16.06.1957
    Akıbeti

    Müttefik donanmasının boğazlardaki tabyaları bombalamaya başlamaları (Şubat 1915) ile birlikte Mart ayına kadar geçen süre içinde, dünyanın en büyük donanması boğaz önünde toplanıyor, keşif uçuşlarıyla mayın alanları belirleniyor, mayın araştırma ve keşif gemileri boğazın içlerine kadar girip mayınları temizliyorlardı. Nusret'in mayınlarını döktüğü Karanlık Liman önündeki mayın hatları ise tamamen temizlenmişti.

    Uzun süreli bu temizlik çalışmalarının ardından Müttefik donanmasının boğazı geçme girişiminde bulunacağı kesinde. Bunun üzerine Müstahkem Mevkii komutanlığı daha önceden düşündüğü gibi, bir Alman subayının da teklifiyle elde kalan son 26 Mayını Karanlık Liman'a dökme kararı aldı.

    Bu olayın içinde yaşayan Müstahkem Mevkii Kurmay Başkanı Selahattin Adil anılarında şöyle yazmaktadır :
    "Düşman kesin saldırısının birkaç gün içinde yapılacağı belli oluyordu. Deniz işlerine bakan ve izleyen tecrübeli, sevimli, uysal bir ihtiyar olan Alman Amirali Menter Paşa'nın teklifine uyularak, geride kalan yedek mayınların atılmasına karar verilmiş ve 30 kadar mayın Nusret gemisinde hazırlanmıştı."

    Böylece Müstahkem Mevkii Komutanı Cevat Paşa'nın da görevlendirilmesiyle, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey komutasındaki Nusret Mayın gemisi 7/8 Mart gece yarısından az sonra göreve çıkıyordu. Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) Bey'de Nusret Mayın Gemisi'ndeydi.

    7/8 Mart gece yarısından az sonra sisli bir havada Çanakkale'den ayrılan Nusret Mayın Gemisi bütün ışıklarını söndürmüş, kıvılcım atmasın diye ocaklarını bastırmışlardır. Daha önceden dökülmüş olan mayınların arasından, Nazmi Bey'in kılavuzluğunda geçerek karanlık Liman'a doğru ilerlemeyi sürdürürler. Kıyıya paralel olarak 100'er metre aralıklarla ve suyun 4,5 metre altında 26 mayın da sessizlik içinde dökülür. Görev tamamlandığında yine aynı sessizlik ve dikkatle geriye dönen Nusret Mayın Gemisi, bir savaşın kaderini değiştirecek 26 Mayınlık imzasını bırakmıştır geride.

    Ertesi günlerde, Müttefikler tarafından yeni keşif uçuşları ve mayın taramaları yapılmıştır. Her nasılsa bu 26 sürpriz mayın kendilerini saklamayı başarmıştır. Hatta Karanlık Koy'da mayın bulunmadığına dair rapor veren ingiliz Pilot, bu sürpriz mayınların başarısından bir gün sonra kurşuna dizilmiştir.

    18 Mart günü yaşananlar Türk tarihinde gerçek bir zaferdir. Bu zaferde Nusret Mayın Gemisi'nin başarısı tartışılmazdır. Winston Churchill 1930'da ""Revue de Paris" dergisinde bu olayı şöyle yorumluyordu.
    "Birinci Dünya Harbi'nde bu kadar insanın ölmesine harbin ağır masraflara mal olmasına, denizlerde 5,000 tane ticaret ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden, Türkler tarafından bir gece önce atılan ve incecik bir çelik halat ucunda sallanan 26 adet mayındır."

    Görüldüğü gibi Nusret Mayın Gemisi ve 18 Mart Zaferi bütünleşmiş ve bu zaferle birlikte anılan bir destana dönüşmüştür.
    Nusret Mayın Gemisi 2000 yılı itibariyle hala Mersin'de bulunmakta, batmaması için vakıflar ve gönüllüler yardımı ile içindeki su boşaltılmaktadır. Belki Yavuz ve Midilli gibi jilet olmayacaktır, ama bu kaderi paylaşmamak için yardıma ihtiyacı vardır.
    --spoiler--
    8 ...
  2. 1.
  3. çanakkale savaşı sırasında boğaza tam zamanında ve gizli olarak mayın döşeyerek ingiliz gemilerinin batmasına neden olmuş kahraman gemi
    3 ...
  4. 2.
  5. herkes nusret mayın gemisi olarak bilse de,gerçek adı nusrat olan 1. dünya savaşının kaderini değiştiren mayın gemisi.
    3 ...
  6. 14.
  7. jilet olmaktan son anda tarsus belediyesi sayesinde kurtarılmış tarihi eserimiz. tarsus'ta bir parkta sergilenmektedir.
    2 ...
  8. 7.
  9. düşman gemiLerini mayınLarıyLa denizin dibine gönderen küçücük bir gemi...onu görünce insan düşünüyor; "bu küçük gemi koskaca gemiLeri nasıL batırmış" diye...ama şu kesindir ki nusrat mayın gemisi bir mucizenin başLangıcıdır...
    2 ...
  10. 6.
  11. benim bildiğim tarsusta (mersin) bir parkta bulunmaktadır
    2 ...
  12. 5.
  13. türk tarihindeki sayısız kahramanlık destanından biridir.
    2 ...
  14. 4.
  15. 16.
  16. hizmet dışı kaldıktan sonra bir süre yük gemisi olarak hizmet etmiş,ardından da kum teknesi olarak oldukça kötü şekilde kullanılmıştır.iyice işlemez hale geldikten sonra mersin limanında uzun yıllar çürümeye bırakılmış,insanların üzerinden balık tuttuğu bir mendirek görevi görmüştür.ardından tarsus belediye başkanı tarafından onarılıp tarsusun batı girişinde bir parka konulmuştur.

    not:çanakkaledeki maketi orjinalinden çok küçüktür.
    2 ...
  17. 11.
  18. gemi şu an mersin de bulunmaktadır. gemi, mersin belediyesi tarafından müze haline getirilmiştir.

    --spoiler--
    Tipi: Mayın Gemisi

    Sahibi: Osmanlı imparatorluğu

    inşa Yeri: Almanya, Kiel

    Denize inişi: 1911

    Göreve başlayışı: 1913

    Tonajı: 360 ton

    Uzunluk: 40 m

    Genişlik: 7,4 m

    Hız: 15 mil
    --spoiler--
    *
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük