cannes film festivali gibi oldukça prestijli bir festivalde, avrupalıların ön yargılarını besleyen politik filmler ya da büyük bütçeli şaaşalı filmler yapmadan da en iyi yönetmen ödülü alınabileceğini göstermiş ve ödül töreninde de filmlerindeki gibi yalın ama duyarlı konuşması ile ülkesini onurlandırmış sanatçı.
helal olsun demekten başka ne denebilir?
ödül konuşmasında geçen cümle de tam olarak şu şekilde idi;
"benim yalnız ve güzel ülkeme, tutku içinde sevdiğim ülkeme adamak istiyorum".
aldığı ödülü ülkesine adamış ama hangi cümleyi söylediği kesinlik bulamamış başarılı yönetmen. çok merak ediyorum kendisi ülkeye dönünce nasıl karşılanacaktır? dünya üçüncüsü olmuş bir milli takım kadar olmasa da başarısı ne kadar takdir görecektir. izleyelim ve görelim.
sessizliğin sesini perdeye en güzel yansıtan insan... düşük bütçesi ve dahiyane çalışan beyniyle çıkardığı işlerle bizi kendisine hayran bırakmayı başarıyor. filmlerine benliğini o kadar çok katıyor ki ödüllerde kaçınılmaz oluyor. filmleri:
Koza (1995)
Kasaba (1997)
Mayıs Sıkıntısı (1999)
Uzak (2002)
iklimler (2006)
Üç Maymun (2008)
kaynak:wikipedia
kendisinden sadece cannes film festivaline aday olduğunda yada ödül aldığında haber alınabilen başarılı yönetmen, ama bu kadar gizlemese kendisini daha iyi olacak sanki.
aslen amerikan kültürü altında yetişmiş olan benim gibi 90' ların çocukları için, avrupa kültürüne dayalı filmler yaparak, anlaşılması oldukça güç olmuştur. ayrıca filmlerinde tek kamera kullanmak, rolleri akrabalarina vermek gibi pintiliklerde bulunduğundan, mevzubahis filmlerden çok para kirdigini düsünmekteyim.
her ne kadar avrupa' dan ödül almış türk filmlerini anlamakta ve onlardan zevk almakta zorluk çeksek de her birine ayri ayri deger veriyor ve çok açıyla dünyaya bakan türk sinemasinin ufkumuzu açacağını düşünüyoruz.(ayrıca (bkz: biz kimiz?) )
Yönetmen;1959 yılıistanbul doğumlu, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur, ardından Mimar Sinan Üniversitesinde iki yıl sinema eğitimi görmüştür. Ceylan yaptığı dört filmin de yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendi. Sinemaya 'Koza' adlı kısa filmiyle adımını atmıştır, ceylan bu filmiyle Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral 'Kasaba' filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan 'Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Film Berlin Film Festivalide gösterilmişti.
56. Cannes Film Festivalinde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan'ın 2002 yapımlı dram filmi 'Uzak', Altın Palmiyeden sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan Büyük Jüri Ödülünü Grand Prix) aldı.
Ceylan'ın dördüncü uzun metrajı "iklimler" 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne kabul edildi.Ceylan'ın bugüne kadar çektiği en büyük bütçeli eser olan film dijital görüntü teknolojisiyle kotarılmıştı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan'ın kendisinin üstlenmediği ilk Nuri Bilge Ceylan filmi özelliği taşımaktaydı.
Nuri Bilge Ceylan'ın 'Uzak' filmi ingiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin 'film-müzik' ekindeki 'Ölmeden Önce Seyredilmesi Gereken 1.000 Film' listesine girdi.
The Guardian'ın film eleştirmeni de Uzak'ın yalnızlık üzerine kurulmuş senaryosunun yalın olduğuna vurgu yaptı. Listedeki diğer filmlerden bazıları şöyle: Kuzuların Sessizliği, Singing in the Rain, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler, Spartacus, Örümcek Adam, Yıldız Savaşları, Sunset Bulvarı, Superman, Terminatör, Telma ve Louise, Çingeneler Zamanı, Titanik.