nurettin paşa

entry33 galeri5
    8.
  1. bu isimde birde cuntacı vardır, 12 eylül cunta kadrosunda deniz kuvvetleri komutanlıgını zapt etmiş cuntacı, kendi inancına göre şu anda bir kere öldü, bakalım gerçek onun bildigi gibi mi?
    0 ...
  2. 7.
  3. izmir'i işgalinde, onun huzuruna gelen piskoposu halkın önüne atarak linç ettiren, daha önceden de izmit'te bir gazeteciyi linç ettiren, izmir'i yakma emrini veren cani, vahşi bir yaratıktır. tüm izmir cayır cayır yanarken aklındaki tek düşünce "izmir'in gavurlardan temizliği"dir.
    1 ...
  4. 6.
  5. büyük taarruza katılan kurtuluş savaşı komutanı.zaferden sonra vekil olarak kalmış askerliği bırakmıştır.
    1 ...
  6. 5.
  7. sert tavırları olan, kurmay olmadan paşalığa babasının torpiliyle geçen, ilk bağımsız mebusumuz olan, savaşın en başında yunanlılara gereksiz bir saldırısı ile geri çekilmek zorunda kalınca atatürk tarafından dinlenmesi gerektiği için cephe gerisi önerilince memleketi kastamonuda inzivaya çekilen, büyük taarruzdan önce adam yokluğundan 1. ordu komutanı yapılan, taarruzu uzaktan dürbünle izlemeyi tercih edince bir albay tarafından paşa, paşa tarruz tepeden seyredilmez ordunun başında emredilir denilince cepheye inmeyi akıl eden yetersiz paşamız.
    0 ...
  8. 4.
  9. kendine "izmir fatihi" diye kartvizit bastırmış, ali kemal'i tamamen kendi keyfi için linç ettirmiş komutan.

    milli mücadele sırasında doğudaki isyanları bastırırken gösterdiği barbarca tutum üzerine meclis tarafından gayri resmi olarak komutanlıktan el çektirilmiş vaziyette beklerken, diğer büyük komutanların * *büyük taaruza katılmayacaklarını* belirtmeleri üzerine mecburen 1. ordunun başına geçirilmiş kişilik.sadece başarılı sayılabilecek bir komutandır o kadar. onun karşı devrimci olma ihtimali, çerkez ethem'in solcu olma ihtimali kadardır.
    0 ...
  10. 3.
  11. atatürk'ün nutuk'ta 'zaferin şerefinden pay almaya en az hakkı olanlardan biridir' şeklinde bahsettiği paşa.

    1920'de katıldıgı kurtuluş savaşı sırasında Karadenizdeki pontus cetelerine karşı gösterdiği sert mudahaleler ile bu çapulcuları sindirmiş, milli mucadele karşıtı yazılar yazan ingiliz casusu vatan haini ali kemal ve izmir metropoliti hrisostomos'u linç ettirmiş büyük bir komutandır oysa.

    sakallı, karizma bir adamdır aynı zamanda.
    7 ...
  12. 2.
  13. osmanlı mareşali(müşir)ibrahim paşa'nın oğlu... 1873-1932 yılları arasında yaşamış, kurtuluş savaşının en önemli komutanlarından...nam-ı diğer; sakallı nurettin paşa. büyük taaruz yada başkomutan meydan savaşının, mustafa kemal'den sonraki en yüksek rütbeli kumandanı.

    mahiyetindeki kuvvetler;

    1.Ordu komutasında yer alan 4 Kolordu (1., 2., 4. Kolordular ile 5. Suvari Kolordusu)
    savaş birliği olarak; 11 piyade ve 3 suvari tümeni.

    toplam muharip mevcudu;

    88.000 piyade, 12.000 suvari ve 137 top.

    görevi;

    düşmanı yarma harekatı ( asker ve mühimmat zayiatının hat safhada olduğu ve bir savaşta alınabilcek en zor görev )

    14 günde savaşarak katedilen 400 km. ve bir topçu birliği ile savaş koşullarında günde 50 km. intikal hareketi. bu günün teknolojisi ile bile bir hayal...

    pekiyi! neden tanınmaz, bilinmez, anlı-şanlı tarihimizi anlatan onca kitapta ismi geçmez, kör bir sokağa dahi adı verilmez?

    oysa başarıları bununla da bitmiyor;

    birinci dünya savaşında ırak cephesini başarıyla savunmuştur. sevr'de yunan'a teslimi kararlaştırılan izmir'in valisi iken, işgal kuvvetlerinin taleplerini sert bir şekilde red etmesinden dolayı sadrazam tarafından istanbul'a çağrılmıştır. 9 eylül'den sonra düşman kuvvetlere ait donanmaların komutanları ile bizzat görüşmeler yaptığı ve onları ikna ederek körfezden ayrılmalarını sağladığı bilinmektedir.

    üstelik, Koçgiri isyanı'nı bastırma şekli ve Kurtuluş Savaşı'nın son günlerinde izmit'te yazılarıyla milliyetçi cephenin tepkisini çeken gazeteci Ali Kemal'i linç ettirmesi, istanbul'daki istiklal Savaşı'na muhalif çevrelerin bir anda çözülmesi sonucunu vermiş ve kurtuluş mücadelesine büyük katkılar sağlamıştır.

    zira,

    - istanbul hükümeti ile ankara hükümeti arasındaki köprülerin atılmasının, ülkeye yarar değil zarar getireceğine inanmış ve sonuna kadar bunun mücadelesini vermiştir.

    - mustafa kemal'in, özellikle dinsel reformlar konusundaki; bir an önce yapılmalı tavrına karşı çıkmış ve bu konuların karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamında çözülebileceğini, radikal değişimlerin aksi tesir yaratabileceğini savunmuştur.

    - izmir'in geri alınmasından sonra, işgal kuvvetleri lehinde yazılar yazan ve milli mücadele sürecini yeren, ıslahat gazetesi sahibi süreyya efendiyi astırmış ve efes metropoliti hrisostomos'un halk tarafından linç edilmesine göz yummuştur. bu durum, savaşın mağlup komutanı venizelos'un kılıcını dahi almayan, mustafa kemal'i çok kızdırmıştır.

    - bardağı taşıran son damla ise, tbmm 2. dönem ara seçimlerinde, terakkiperver cumhuriyet fırkasından bursa milletvekili seçilmesi ve muhafazakarları devrimlere karşı kışkırtması olmuştur ki, bu mustafa kemal'le köprülerin atıldığı andır.

    - özellikle nutuk'ta mustafa kemal tarafından, adeta itin götüne sokulan nurettin paşa, osmanlı'nın; yeni türkiye cumhuriyeti içerisindeki casusu gibi gösterilmiştir.

    lakin o, objektif bir gözle bakıldığında; hanedanlığın da desteğini alan ciddi bir karşı devrimci gibi görülmektedir.
    7 ...
  14. 1.
  15. ataturk'un nutuk adli savas anilarinda foyasni ortaya cikardiği haybeden bir kişilik.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük