Arapça ışık anlamına gelmesinden mütevvelit genellikle dini kesim tarafından kız çocuklarına ikinci isim olarak verilir. Ayşe nur, fatma nur, kübra nur, büşra nur, merve nur, şeyma nur, sümeyye nur, elif nur, gamze nur, bilge nur, nisa nur, nida nur, ela nur, eda nur, sevgi nur, mihri nur gibi..
"Bütün hayatımda Nur kelimesi her yerde bana rastgelmiştir. Ezcümle, karyem Nurs’tur, merhume validemin ismi Nuriye’dir, Nakşî üstadım Seyyid Nur Muhammed’dir, Kadirî üstadım Nureddin."
genellikle kız isimlerinin sonuna 2. isim olarak eklenen ve çoğunlukla da kişiye hitap ederken kullanılmayan itici isim. büşranur, kübranur, nazlınur şeklindeki isimler çok itici geliyor. tek başına nur ve aynur, gülnur, ilknur gibi tek bir isim olanlar değil.
isimlerin sonuna eklenince itici olan, çoğunlukla tutucu kesimin tercih ettiği ek. örneğin büşranur, kübranur, nazlınur, mervenur gibi olunca itici geliyor. ancak nurla bitip tek bir isim olan aynur, ilknur, gülnur gibi isimler itici değil. onun haricinde tek başına nur da güzel bir kız ismi ama ikinci isim olarak değil.
ikinci isim olarak kullanılınca itici olan kız ismi.
not: edanur, gülnur, aynur, elanur, ilknur gibi bütünleşmiş olanlar itici değil. örneğin birleşik olmasına rağmen kalıplaşmış olan edanur ismi ve buna benzer diğer nurlu isimler bana itici gelmiyor.
her boşluğumda hatırıma düşen, benim sınavım ; imtihanım. onun sevgisi beni öyle mutlu , öyle bahtiyar ediyor ki. sanki dünyanın tüm nimetlerine sahip olmuşum gibi. ne kadar kaçarsam kaçayım, yine de peşimi bırakmıyor. bir inanç benimkisi. bir gün bu dünyanın yükünü beraber sırtlayacağız gibime geliyor. o benim hayatımda olmalı gibi. ben yine de bir umut bekliyorum. onun kalbine benim aşkım verilir belki bir gün.
Bu bendeki manası. Gerçek manası için : (bkz: ışık)