tam ortaya çıkış şekli bilinmemekle birlikte ilk olarak çin'de bir tarım aracı olarak yada topuz, gem gibi değişik şekillerde kullanıldığı düşünülmektedir.
13. ve 14. yy.da çin'de japonya'ya yakın bir ada olan okinawa'ya bir göç dalgası vardı. bu çinliler kumemura şehrine yerleşmişlerdi ve farklı savaş sanatlarında da ustalaşmışlardı. bunlardan biri de silah kullanılan sanatlardandı. onlar bu silaha 'shuang chin kun' ve 'shuang tse' diyorlardı. japonlar bu sanatla çok ilgilendiler ve bir çok japon bu savunma sanatını öğrenmek için kumemura'ya geldi.öğrendikleri teknikleri kendi yorumlarıyla uyarladılar ve tabii bu arada silahın adı da değişti ve "nunchaku" oldu.bu arada silahın şekli de değişti. çinliler bu silahı iki yuvarlak sopa ve bir zincirle yaparken japonlar sekizgen sopaları bir telle birbirine bağladılar.
1970-1974'te avrupa ve dünya 'bruce lee'nin döğüş filmleri' olarak adlandırılan yeni bir fenomenle tanıştı. efsanevi kung fu ustası filmlerinde etkileyici bir silah kullanıyordu. nunchaku.
bu silahla lee yenilmez bir makine gibi görünüyordu. bu el silahının etkisi hiç duyulmamıştı. yaklaşık tüm avrupa kentlerinde lee'nin filmleri büyük başarı kazandı ve tüm spor klupleri uzakdoğu savaş sanatları konusunda büyük bir taleple karşılaştı. özellikle nunchaku çok popüler oldu.
bu popülerliğin olumsuz bir yanı da vardı, çünkü nunchaku sokak kavgalarında kullanılmaya başlanmıştı ve bir suç silahı sayılıyordu artık.çocuklar nasıl kullanacaklarını bilmeseler de nunchaku taşımayı etkileyici ve fiyakalı buluyorlardı.
pek çok insan bu el silahını 'boğaz sıkma sopaları' olarak anmaya başladı ki bu yanlış bir terimdi tabii ki.bu silah vurmak çarpmak içindi, sıkmak için değil.
hollanda hükümet yetkilileri bu silahın tarihi ve kökeni hakkında bir araştırma başlattılar ancak hollanda budo federasyonu ( judo, karate ve taekwondo ile igiliydiler)tarafından yanlış bilgilendirildiler.federasyona göre nunchaku saldırı silahıydı ve doğuya özgü bir savaş sanatı olarak hollanda'da yer bulması sakıncalıydı. nunchaku Okinawa Kobujutsu, yani klasik karate el silahlarından biri olmasına rağmen federasyon tabii ki hata yapmıştı.
aradan geçen zamanla birlikte 1984'te nunchaku kabul edilen ve bilinen savaş sanatlarından biri haline geldi. artık sokak kavgalarında kullanılan bir saldırı aracı olarak görülmüyordu. 1996'da WNA (World Nunchaku Association)(dünya nunchaku derneği) kuruldu.şu an 12 ülke üyedir.
üzerinde nasıl ustalaşıldığını çözemediğim nesne. hayır arkadaşım bunu o kadar hızlı orandan burandan geçiriyorsun da hiç mi kafanı gözünü kırmıyorsun? hiç mi "yeter be sikerim böyle aletide bunu icat edenide!" demiyorsun? şaşıyorum vallahi.
kesin olmayan bilgilere göre zamanında çin'de imparator çıkması muhtemel isyanları daha kolay önleyebilmek adına halkın elinde bulunan silahları toplatır, çiftçiler ve köylülerin silah bulundurması yasaklanır.. köylülerde askerlerin baskılarına karşı koyabilmek için zamanla pratik çözümler üretirler örneğin; bunun gibi iki sopayı birbirine bağlamak ve kılıçlı bir askere karşı uzaktan savunma yapmaya yarayan nunchaku'yu icat etmek gibi.
munçika, mınçaka, nımçakı, numçaku, vs... şeklinde yanlış yazımlara kurban giden ve doğru yazılışı hakkındaki araştırlara hummalı bir şekilde devam edilen yakın dövüş sılahı.
murat menteş'ten soğutan radyo programının adıdır.
sanki şarkı arasında sigara içilemiyormuş gibi her şarkının ardından "bakın biz sigara içiyoruz" diyebilmek için çakmak çakmalar falan. sonra yine her şarkının ardından istisnasız papağan gibi şu cümleyi tekrarlamalar: "hanımlar beyler afilli filintalar ve kaybedenler kulubünün müştereken sunduğu nunchaku devam ediyor. ben deniz murat menteş yanımda samet karagöz bıdı bıdı..."