bilgisayara integral ve türev tanıtma yöntemi. romberg, runge kutta, richardson, simpson.. vs yöntemler ve kuadratürler (xi ve wi ağırlıklar..) yardımıyla yapılır bu iş. hesap makinasına abanırsınız sınavda. fx 5500 ünüz varsa denklem yazıp asistana çaktırmadan yırtabilirsiniz olaydan. yoksa eğer, deli gibi bir süreç sizi beklemektedir.
nümerik (sayısal) analizde önemli olan h hata aralığının diferansiyel yakınlaşmasıyla koordinesidir. h ın mertebesi genelde 2 alınsa da yamuklar kuralının farklı uygulamalarında 6 olduğu da görülebilecektir. hesap makinenizi fix e ayarlayıp 5-6 basamak hassasiyet yakalayın.
ileri- geri fark tablosunda yapılan en büyük hata, ekstrapole yahut interpole edilecek noktanın 'baz'ının az sayılı satırdan seçilmesidir. halbuki önemli olan baz noktasının ileri ya da geri tabloda vereceği değerlerin büyüklüğüne göre seçimidir.
matlab programına merak saranlar öğrensinler derim bu dersi.
12 bilinmeyenli 12 farklı denklem çözeceğiz örneğin;
tak diye bilinmeyenleri matris formunda yazıp jacobi, sor iterasyon metodlarından birini uygulayıp tek tek satırlar arası işlemlerle bilinmeyenleri açığa çıkarıp, ters matris ve determinantını alarak matrisin kötü şartlanıp şartlanmadığını, yuvarlamadan ortaya çıkan hataların hayati derecede olup olmadığını anlıyoruz.
Sayısal Analiz olarak ta geçer. Konularını öğrenirken " bir sik yokmuş lan bunda" denilebilir. Fakat sınav öncesi pratik yapmazsanız kalabileceğiniz bir derstir. Dikkat azlığı sorunu olanların daha fazla çalışması gerekir. Hesap makinesi de olmazsa olmaz gereçlerdendir.
(bkz: hesap makinesinin ısınması)