nükleer enerjinin yapımı ayrı dert, bakımı ayrı dert ve sonunda yıkımı ayrı derttir. yıkımı o kadar uzun sürerki yılları alır. kesinlikle öyle ucuz değildir. fakat bir ülkenin bende o kadar para ver ki nükleer enerji üretiyorum havasını atmaya yarar.
türkiye için en uygun enerji güneş enerjisidir fakat kimsenin salladığı yok, almanya yakında enerjisinin yüzde kırkbeşini güneşten elde edecektir. bz ise hala nükleer enerji diye kıvranmaktayızdır.
kuruluş aşaması maliyetlerinin yanı sıra olası sızıntılar bakım ve onarım masrafları, elde edilecek enerjinin yakıtının maliyetivb. durumlar düşünülmek zorundadır.
türkiye nükleer enerjiye geçiş döneminden önce sattığı bor madenleri, kullanıma hazır duruma getirilmye çalışılan ancak bir uçak kazasında kaybettiğimiz hocamız engin arık'ın çalışma konusu olan toryum gibi madenler nükleer enerji için olmazsa olmaz yakıtlardır.
kaliteli taş kümürü rezervinin şu an termik santrallerimiz için bile yeterli olmadığını ve dışardan alım yapıldığını biliyoruz ve bunun sonucunda linyit kömürüne geçiş aşamasında olduğumuz aşikardır.
alternatif enerji kaynağında kullanımının zorluğundan bahsedilen güneş enerjisi için:
bugün dünyanın en uygun standartlarında nükleer enerji üreten ve kullanan ülkesi olan almanyadının geçtiğimiz yıl çıkardığı yasa ile güneş enerjisi kullanımını teşvik ettiği ve ülke enerji ihtiyacının %40 lık bölümünü bu enerjiden karşılamak istediğini belirtmiştir. depolanması için masraf gerektiren güneş enerjinin tüm masrafı nükleer santrallerin kurulum bakım ve onarım masraflarından çok daha düşük bir maliyet içermektedir.
rüzgar enerjisi için ise: özellikle sahil şeridimiz olmak üzüre 4 mevsim enerji ihtiyacını karşılaycak oranda enerji potansiyeline sahip bölgelerimizin var olduğu da görmezden gelinmesin.
not: nükleer santrallere neden karşıyız sorusunun temelinde ise çok daha farklı sebepler yatmaktadır.
yanlış birim fiyatları değerlendiren insandır. tüm dünyada birim fiyatlar içinde en pahalı olan doğalgaza kıyasla nükleer enerji kömürle beraber ekonomik olarak uygundur. çevre açısından kıyaslandığında ve kömürün artıkları düşünüldüğünde kömür doğa için bir faciadır.
amerikada ki üretim maliyetleri üzerinden hesaplama yapıp hayır pahalı diyen insandan daha zeki olan insandır. türkiye şartlarına göre hesaplanması gerekmektedir.