nuh tufanı

entry56 galeri4 ses1
    31.
  1. Nuh ve nuhun gemisi tamamen bir kültürden alınmıştır. Büyük tufan temasına antik dünyada çok rastlanır. Söz konusu temaya farklı zaman dilimlerinde 200 farklı yerde rastlanabilir. Yine de bunun için çok gerilere gitmeye gerek yok. M.Ö. 2600 civarında yazılan Gılgamış Destanı’na bakmak yeterli.Burada Gılgamış Destanı ve ilgili notta şu ifade yer almakta; “Nissir Dağı: Bugünkü Irak ve iran sınırında, Rumiye Gölü’nün güneyinde bulunan yüksek dağlardan biri olsa gerekir. Bu yazma, israiloğulları yazmasından ayrılıyor. israiloğulları yazmasına göre, Nuh’un gemisi, Ağrı Dağı’ nın üstüne oturmuştur.Kurana göre Cudi dağına.Kur'an tefsirlerinde Cudi'nin Musul' a yakın bir yerde olduğundan bahsedilir.Oysa Cudi dağı Şırnak' tadır.

    Kısaca Gılgamış’a göre gemi Nissir Dağı’na, Eski Ahit’e göre Ağrı Dağı’na ve Kur’an-ı Kerim’e göre Cudi Dağı’na oturmuştur.
    Farklı kültürlerden alınan nuh tufanı hikayesinin oturduğu dağlar birbirinden farklıdır.Ki gılgamış destanında Utnapiştim adı geçer, Nuh değil...

    Hadi bir de nuhun gemisinin mantığına bakalım:
    *Milyonlarca hayvanın girebileceği kadar büyük bir geminin olması ne derece mümkündür?
    *Farklı habitatlardaki canlılar nasıl birarada toplanmıştır?
    *Milyonlarca hayvanın nasıl beslenme ihtiyacı karşılanabilmiştir
    *Doğa döngüsüne göre etçiller otçulları yer.Ee aylarca nasıl etçiller otçullar bir arada kalabilmiştir.
    *Sadece birkaç kişi bu hayvanların dışkılarını temizlemeye nasıl güç getirmiştir
    *Hangi insan 950 yaşına kadar yaşayabilir.950 yaşındaki biri bu kadar büyük bir gemi yapabilir mi ?

    Bu liste uzatılır ama mantıksızlığı biraz olsun görmenizi istedim.
    0 ...
  2. 30.
  3. tevrat, b.7.6.;
    "Yeryüzünde tufan koptuğunda Nuh altı yüz yaşındaydı."
    ayrıca yine tevrat der ki;
    tufan 40 gün 40 gece sürdü. 40 günün ardından gök kapandı. sular 150 gün karada kalmayadevam etti. kuşlar bile öldü. sonra sülar çekilmeye başladı. hz. nuh tedirgindi. yedi gün daha gemide bekledi.


    yani gemide 197 gün kalındı.
    bu konuda kur'an ile çelişkiler var. ayrıca kur'an'da bu kadar detaylı anlatım yok.

    hala islamiyeti savunuyor musunuz? hakk din sizinki değil, bizimkidir. en basit iki kanıttan biri de nuh tufanıdır.
    0 ...
  4. 29.
  5. bir elamet geldi uuuuuuuuuuuuuu.
    2 ...
  6. 28.
  7. ortalığı sular seller götürmüştür.
    0 ...
  8. 27.
  9. nil nehri kıyısında bulunan casio marka hesap makinasınca kanıtlanmış diyollaa.
    0 ...
  10. 26.
  11. bu yıkıma kadar insanlık şu an bulunduğumuz teknolojiye ulaşmış, yıkımla birlikte yeniden keşfetmeye başlanmış olduğunu düşündüğüm hadisedir. nil nehri kıyısında bulunan bir hesap makinesi buna en büyük delildir.
    0 ...
  12. 25.
  13. israfil'in sur'a 1. kez üfürmesidir.
    0 ...
  14. 24.
  15. bilimsel olarak kanıtlandığı açıklanarak şaşırtmıştır.

    ''Karadeniz'de çalışmalar yürüten Balard, Nuh Tufanı'nın gerçekleştiğine dair kanıtlar bulduğunu açıkladı.''

    (bkz: ancient aliens)
    1 ...
  16. 23.
  17. akdeniz vadisinin yeni taş devri'nde dalgalar tarafından istila edilmesinin hayallerde kalmış izlerinin ve bir tutam dini efsaneyle yoğrulması sonucu oluşturulmuş hikayedir.
    0 ...
  18. 22.
  19. sözlerini brian may'in yazdığı, bir queen şarkısı olan "the prophet's song" bu tufanı anlatır. hem de olağanüstü bir şekilde. resmen şarkı şeklinde bir tefsir diyebiliriz, diyorum.

    (bkz: (#11516746))
    1 ...
  20. 21.
  21. "nuh gemisine almadı beni, tektim çünkü."(hz.insan/ dücane cündioğlu)
    0 ...
  22. 20.
  23. "sümer mitolojisine göre, insanlardan sıkılan, onları gürültülü bulan enlil insanlığı yok etmeye karar verir. bu amaçla bir tufan planlar. ancak insanları seven ve yokolmalarına gönlü olmayan enki (çünkü insanoğlunu bizzat o yaratmıştır) nuh`u bu tufandan haberdar eder ve bir gemi hazırlamasını ister. işte o gemi bu gemidir. peki enlil tufanın sebebiyse enki kimdir?"

    alıntıdır
    0 ...
  24. 19.
  25. evrensel olduğu çarpıtmasıyla gayet ciddi çürütmeleri olan iddaa. nuh tufanı tüm dünyada olmamıştır. sadece belirli bir kavime yönelik bir tufandır. allah tüm insanları bir bölgedeki soysuzlar için ne diye cezalandırsın? çarpıt çarpıtabildiğin kadar...
    1 ...
  26. 18.
  27. teke tek'te şu an konuşulduğuna göre geminin bulunduğu yerin ağrı dağı'ndan cudi dağı'na kaydığı düşüncesi yaygınlaşıyormuş. somut bi şi yok tabi ortada. enteresan tabi konuşulanlar..
    0 ...
  28. 17.
  29. kuran'daki anlatımı ısrarla görmezden gelinen olaydır. insanların tüm bildikleri incil ve tevrat'ın anlatımlarına dayanmaktadır. maalesef müslümanlar bile bu mitleri gerçek kabul edip anlatmaktadır. bu iki kitabın anlatımının ne kadar sorunlu olduklarını anlatmanın yeri burası değildir. tevrat'ın verdiği detaylar pek çok insanın aklına hikaye ilgili şüpheler oluşmasına neden olmaktadır ve oluşması da gayet normaldir. geminin ölçüleri, her çift hayvandan birer tane alındığı iddiası, tufanın evrensel ölçekte olması. vs vs...

    oysa, kuran'da evrensel bir tufandan söz edilmez. yani aslında nuh tufanı her nerede meydana geldiyse sadece orayı etkileyen büyük ölçekli bir felaketti.

    nuh'un yaptığı gemi kendi zamanının teknolojisi ile işçiliğinin elverdiğinin ötesinde değildir, olamaz da...

    kuran'da gemiye bütün hayvanların alınmasından söz edilmez. çünkü ortada tüm hayvan soyunu yok edecek bir küresel felaket yoktur. alındıysa bile bu, tevrat'ın abarttığı şekilde her hayvandan bir çift şeklinde değildir. muhtemelen o bölgede insanların en çok kullandığı büyük ve küçük baş hayvanlardan bir kaçıydı.

    kuran gemin cudi'ye oturduğunu söyler. bu cudi'nin bu gün bildiğimiz cudi dağı olup olmdığı meçhuldür. zira cudi kelimesinin farklı anlamları da olabilir, vardır da...ayrıca tevrat'ın ağrı dağından söz etmesiyle ilgili şöyle bir açıklama da mecuttur.

    eski süryanice'de kardû olarak bilinen bu dağ, van gölü bölgesinde, bugünkü suriye'nin el-cezîre eyaletinin merkezi olan ibni ömer cezîresi adındaki şehrin takriben yirmibeş mil kuzey batısındadır. ağrı dağı'nın değil de sözü geçen bu dağın hz. nûh'un gemisinin oturduğu dağ olarak şöhret bulmasını sağlayan mezopotamya'nın sözlü geleneğidir... hz. nûh'un gemisinin oturduğu yerin burası olarak gösterilmesi, şüphesiz, babil efsanesine dayanmaktadır (encyclopaedia of islam i, 1059). ama hatırlanmalıdır ki, ararat ismi (asurcası urartu) bir zamanlar cûdî dağı'nı da içine alacak tarzda van gölü'nün güneyine kadar bu bölgenin tamamı için kullanılıyor olabilir: kitâb-ı mukaddes'deki; gemi ararat dağlarının üzerine oturdu (tekvîn viii, 4); ifadesi de bununla açıklamasını buluyor.

    muhammed esed meali hud 44 ayetinin yorumundan.

    bu hikaynein sümer ve babil kaynaklarında da olduğu ve dolayısıyla kutsal kitapların onu oradan aşırdığı şeklindeki iddia ise saçmadır. nedeni ise nuh'un tüm bunlardan daha eski olmasıdır. eğer böyle bir felaket yaşandıysa ve muhtemelen de o bölgede meydanda geldiyse babil ve sümerlerin bundan haberdar olması son derece normaldir. tevrat'ta verilen tarihler bu karışıklığa neden olmuştur ki kuran'da böyle detaylar yoktur.

    kuran'da hud 40. ayatte gemiye birer çift alınması ifadesi geçer.

    muahmmed esed yorumu:
    zevc terimi, öncelikle çift oluşturan şeylerden, varlıklardan ya da kişilerden her biri anlamına gelmekle birlikte, çift, anlamında da kullanılmaktadır. buradaki ifade akışı içinde ilk anlamıyla kullanıldığı açıktır; sonuç olarak da, min kullin zevceyn isneyn ifadesi için yapılabilecek en uygun çeviri yukarıdaki gibidir. hz. nûh'a gemiye alması buyurulan hayvanlara gelince, bununla kitâb-ı mukaddes'de anlatıldığı gibi, yeryüzündeki bütün hayvanların değil, fakat hz. nûh'un hâl-i hazır elinde bulunan evcil hayvanların îma edildiğini düşünmek yerinde olur.

    edip yüksel yorumu
    nuh'un gemisi, birbirine bağlanmış kütüklerden ibaret basit bir gemiydi (54:13). tufan ise, nuh'un halkıyla, ölü deniz bölgesiyle sınırlı idi. gemiye alınan hayvanlar ise nuh'a ait çiftlik hayvanlarıydı. hikayeci din adamları, gemiyi, tufanı ve hayvanların sayısını abartmışlardır.
    3 ...
  30. 16.
  31. bölgesel olduğuna dair bilgilerin de olduğu bunun bana mantıklı gelmediği gibi hz nuh un insanları hak yoluna çağırıp kulak ardı edenlerin sulara gömüldüğü tufan . ne var ki yahu hz. nuh bütün dünyayı gezmiş olamaz değil mi? o kadar insanı dünyada hak dinine çağırabilecek zamanı varmış sözüm ona 1000 yıl; iyi de hz nuh un çağrısına nasip olamayanlar güme mi gitti o zaman yahu diyorum.
    0 ...
  32. 15.
  33. üzerinden kültürlerin ve dinlerin karşılaştırılabileceği olay. ecnebi bu olayı nuhun gemisi olayı olarak bilir, mitolojilerde nuh isimli kahraman değişir adı değişir ama hikaye yine o kahramanın gemisidir oysa islamda nuh tufanıdır adı. diğer her yerde gemi üzerinden bir kurtuluş bir umuda yolculuk hikayesi iken olay, islam için tufan yokoluş yokedilme minvalli bir hikayedir. allaha inanmanın tanrısından it gibi korkmak ve korku temalı olduğu bir dinde çok normaldir aslında.

    çünkü ihtiyacı olmadığı halde yarattığı insanlara; beddua eden bir tanrı tasarlamak için gereken tek şey korkudur.

    'yahudiler, uzeyr allah'ın oğludur, dediler. hıristiyanlar da, mesîh (isa) allah'ın oğludur dediler. bu onların ağızlarıyla geveledikleri sözlerdir. (sözlerini) daha önce kâfir olmuş kimselerin sözlerine benzetiyorlar. allah onları kahretsin! nasıl da (haktan bâtıla) döndürülüyorlar!'' (kuran/tevbe/30)

    abese/17 (kahrolası insan),
    zariyat/10 (kahrolsun o koyu yalancılar),
    munafikun/4 (allah onların canlarını alsın),
    muddessir/19 (canı çıkasıca).
    2 ...
  34. 14.
  35. tarih olmuş büyük medeniyetlerin de resmettiği, eserlerinde işlediği konudur. bu medeniyetler, ilahi dinler ortaya çıkmadan evvel tarih olmuştur. yani o kadar eskidir.

    bu tufanla ilgili inandığım teoriyi açıklamak isterim; nuh tufanı kayıp kıta mu'yu batıran tufandır. teknolojisi çok ileri olan mu uygarlığı felaketi sezmiş ve kaçması gerektiğini anlamıştır. bu nuh'un gemisi de temsilidir. kaçan insanlar farklı coğrafyalara yaılmışlardır. çıkabildikleri yerlerden karalara çıkıp oralarda yaşanabilir yerler bulup yaşamışlardır. bu şekilde farklı medeniyetler de nuh tufanını eserlerine resmedebilmişlerdir.

    nuh tufanı diyorum, kayıp kıta mu ile bağlantılı olabilir diyorum. bu şekilde atlantis'in var olduğuna da inandığımı söylüyorum. ve yine bu şekilde dünyaya insan türünün başka bir gezegenden geldiğine inandığımı iddia ediyorum.

    sanırım kendime daha düzgün bir uğraş bulmalıyım.

    edit: düzeltmeler.
    1 ...
  36. 13.
  37. sümerlerin kitabelerine dahi konu olmuş tufan.
    0 ...
  38. 12.
  39. nuh'un, çölde kutup ayısı ve penguen bulmasından ve son anda gemiye koymasından sonra gerçekleşen felaket.

    üzülerek söylüyorum balıkların hepsi suda boğulup ölmüşlerdir fakat iman ediyorum ki tanrı balıkları yeniden yaratmıştır ki penguenler ve kutup ayıları kurtarıldıktan sonra aç kalmasın.
    1 ...
  40. 11.
  41. 10.
  42. balıkları su ile boğmaya çalışan tanrının işidir.

    neden bilmiyorum ama seviyorum seni... gülümsetiyorsun beni.
    1 ...
  43. 9.
  44. Olduğuna dair verilerin ve kanıtların bulunduğu olaylarından biridir. Ancak elbette daha derinlemesine araştırılması gerekmektedir.

    Bilimsel nutuklar atanlar, hangi bilimsel veriye dayanarak bu olayın olmadığına hükmediyorlar şaşılacak bir durumdur. Sanırım kendi içinde çelişkiye düşmek bu olsa gerek!
    4 ...
  45. 8.
  46. üm dinlerden önce, tarihin ilk yazılı destanında, gılgamiş destanı'nda geçer bu mitolojik olay. bu yarı mitolojik, efsanevi olay dinlere de bu kaynaktan geçmiştir. orda nuh ölümsüzlük peşinde koştuğu için bu tufandan kurtulmuş; kendisine inanan herkesi de gemisi ile kurtarmıştır. hala bugün bile ağrı dağı'nda yaşamaktadır. ancak sadece ölümsüzler ve yarı tanrılar yerini bilebilir.

    yazar yorumu: kanaatimce tarihin bıçakları ile yontularak mükemmeleştirilmiş ve mitolojikleştirilmiş bir tufan hikayesi. nuh da o tufanda hayatını kaybetmiş sıradan bir adam.
    0 ...
  47. 7.
  48. benim teorime gore nuh tufanı denilen efsane arabistan yarımadasının afrika anakarasından ayrılması sırasında gerceklesen buyuk cografi sarsıntı ve degisim ile alakalıdır. bu buyuk cografya degisikligi sırasında eski dunya uzerinde bir cok kavim-topluluk yasıyordu. ve bu buyuk cografi degisim sonucu butun eski dunya sarsıldı ve kızıldeniz olustu. kızıldenizin ne zaman olustugu hakkında bir bilgim yok ama kızıldenizin buyuk bir cografi sarsıntının ardından olustuguna suphe yok. bunun sadece deprem degil buyuk bir tufan olarak addedilerek kusaktan kusaga aktarılması sozkonusu olabilir. bu parcalanma butun eski dunyayı degistirmistir.bu parcalanmadan once eski dunya uzerinde buyuk insan toplulukları yasıyordu. mısır uygarlıgından oncesi uzerine arabistan yarımadası ile birlesik olan afrika anakarası hakkında pek birsey bilmiyoruz. bence kutsal kitaplarda gecen tufan efsanesi yeryuzu cografyasındaki bu buyuk degisimle alakalıdır. ayrıca kutsal kitaplarda adı gecen ilk insan adem de totem kulturunden tek tanrılı dinlere gecisin bir simgesidir. hatta ilk insanlar olarak adem ile havva efsanesi de tek tanrılı dinlerin habercisidir. arabistan yarımadasının afrika anakarasından kopusu sadece kızıldenizi olusturmadı. mezopotamya ve anadolu dahil butun eski dunyayı sarstı-etkiledi. bu sarsıntıdan onceki birlesik buyuk cografya uzerinde tarih oncesi uygarlıkların ataları sayabilecegimiz insanlar yasıyordu. ve dehset verici bu buyuk degisim bu buyuk cografya uzerinde birbirinden habersiz yasayan butun insan topluluklarını etkiledi ve efsane olarak gelecek kusaklara degisik sekillerde aktarıldı. bizim payımıza da nuhun gemisi safsatası dustu. agrı dagının tepesinde nuhun gemisini arayan insanlar turedi.nuh tufanı efsanesi ve nuhun gemisi sadece bu buyuk cografi degisimin insan dahil butun canlı populasyonu icin ne derece yıkıcı oldugunu sembolize eden bir soylencedir. bu yıkımın sonucunda ortaya nuhun gemisi ve gemiye her canlıdan bir ciftin alınarak kurtarılması efsanesi cıktı ve kutsal kitaplara gecti. canlı populasyonu icin o derece buyuk bir yıkım yani.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük