neredeyse sınırsız büyüklüklerde dosya boyutuna izin veren hızlı bir dosya sistemi.*
edit: hizmette sınır yok, araştırdım buldum, 64 terabaytı geçmemek gerekiyomuş.
(bkz: fat32)
açılımı "New Technology File System" olup bir pc sınavındayken karşıma çıkan sorudur. ama o zamalar açılımını ezberleyemediğimden, kağıda "Need For The Speed" yazıp mizah yaratmak isteyipte hocanın bunu gerçekten öyle bildiğimi sanıp tüm sınıfta gülerek "bazılarıda soruyu yanlış anlamış, yanlış açıklama vermişler" şeklinde konuşma yapıp, yaptığım espriyi anlamayıp dumur olduğum bir anı hatırlatan açılımdır benim için
windows vista ile beraber bir de relational database desteğine kavuşmuş dosya sistemidir. relational database sayesinde dosyalarınız hangi klasörde olursa olsun onları sanal dizinlerde saklayabiliyorsunuz.
Linux kullanıcılarının Windows'u kötülerken öne çıkardıkları bir ayrıntı. NTFS ile Linux'da neredeyse default olarak kullanılan Ext4 dosya sisteminin kıyaslaması yapıldığı zaman Ext4'ün performans konusunda NTFS'in çok çok önünde olduğu anlaşılıyor fakat güvenlik konusunda Ext4 NTFS'nin biraz gerisinde kalmaktadır. Zira NTFS 2002 yılında, Ext4 ise 2009 yılında gelişimi tamamlanmış dosya sistemi. Karşılaştırmak doğru değil ama Microsoft NTFS'yi Windows 8'de bile kullanmaktan çekinmiyorsa Linux kullanıcıları daha ne baba yiğit dosya sistemlerini NTFS'in karşısına sunacaktır kim bilir.
Bana sorarsanız ben günlük kullanılan bilgisayarlarda Ext4, sunucu türevi sistemler için ZFS öneriyorum. Sunucularda NTFS'de fena değil ama Windows 7 yüklü laptopumda dosya transferi esnasında 50 kb/sn'yi gördüğümden bir türlü NTFS'ye sıcak bakamıyorum. Microsoft'ta NTFS'e bir alternatif geliştirse belki Windows canavar olacak, kim bilir.