hukuk devletlerinde rastlanmayacak bir olaya yani hukuka aykırı şekilde baskına uğramış bir dergi. "ne hukuku ulan, yemişim ulan hukuku" diyen atatürkçü gençlerimizin yanaklarından öpüyorum, yarın size de lazım olursa o hukuk, bir kez daha öpeceğim. muhatabınız henüz düzgün bir üslupla cevap veremiyorsa insan kendini kötü hissediyor, ben kime ne söylüyorum diye.
Anayasada 'basın hürriyeti' ile ilgili olarak Basın hürdür, sansür edilemez (m. 28) maddesi bulunuyor. 2004 yılı haziranında yürürlüğe giren Basın Kanununun 12. maddesinde ise "Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dâhil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz" hükmü yer alıyor.
alper görmüş ise askeri savcılığa belge vermeyeceğini ancak dava açılması durumunda tüm bilgi ve belgeleri mahkemeye sunacağını söylüyor.
sözlüğü ilgilendirmemiş dergi. bir an yanlış başlığa girdiğimi sandım, yaptığı haberler yüzünden bir dergi askeri savcının müdahalesi ile 50 kişilik polis baskınına uğruyor, çalışanlar bir odada toplanıyor, kimsenin telefonla görüşmesine izin verilmiyor, arşivler karıştırılıyor, bilgisayarların hard diskleri kopyalanıyor ama sözlükte konusu olmuyor, vay canına be, hakikaten ilginç.
yaptığı haberlerin belgesini isteyen askerler aslında belgeyi kendileri ortaya çıkardılar, bizatihi baskının kendisiyle. nasıl bir demokrasi bu, nasıl bir ülkede yaşıyoruz anlamıyorum, darbe planlayanlar ortalıkta dolaşıyor onları deşifre edenler dışarıda. kenan evren her türlü haltı yiyecek ama yeni kenan evrenler olmasın diye haber yapan haberciler susturulacak, vay be, helal olsun, cumhuriyet mitinginin arasına kaynadı gitti, çok güzel, ikiyüzlülüğümüzün resmidir bu.
Saatler geçtikçe yollara daha mahzun bir ıssızlık çöküyordu.
(Reşat Nuri Güntekin)
2. Bazı kısaltmaların sonuna konur:
Alb. (albay), Dr. (doktor), Yrd. Doç. (yardımcı doçent), Prof. (profesör), Cad. (cadde), Sok. (sokak), s. (sayfa), sf. (sıfat), vb. (ve başkası, ve benzeri, ve bunun gibi), Alm. (Almanca), Ar. (Arapça), ing. (ingilizce).
3. Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur:
3. (üçüncü), 15. (on beşinci);
II. Mehmet, XIV. Louis, XV. yüzyıl;
2. Cadde, 20. Sokak, 4. Levent.
Uyarı 1: Türkçe'de rakamı rakam olarak yazıp sonuna yazıyla -inci eki getirilmez. "1inci" gibi bir yazım Türkçe yanlışıdır. Bu ifade ya "1." ya da açık olarak "birinci" şeklinde yazılmalıdır.
Uyarı 2: Arka arkaya sıralandıkları için virgülle veya çizgiyle ayrılan rakamlardan yalnızca sonuncu rakamdan sonra nokta konur: 3, 4 ve 7. maddeler; XII – XIV. yüzyıllar arasında.
4. Bir yazının maddelerini gösteren rakam veya harflerden sonra konur:
I. 1. A. a.
II. 2. B. b.
5. Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur:
29.5.1453, 29.X.1923
Tarihlerde ay adları yazıyla da yazılabilir.Bu durumda ay adlarından önce ve sonra nokta kullanılmaz: 29 Mayıs 1453
6. Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur:
Tren 09.15′te kalktı.
Toplantı 13.00’te başladı.
Tören 17.30′da, hükûmet daireleri kapandıktan yarım saat sonra başlayacaktır.
(Tarık Buğra)
7. Bibliyografik künyelerin sonuna konur:
Agâh Sırrı Levend, Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri, TDK Yayınları, Ankara, 1960.
8. Beş ve beşten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve araya nokta konur:
326.197, 49.750.812, 28.434.250.310.500
9. Matematikte çarpma işareti yerine kullanılır:
4.5=20
Jeodezide NOKTA: Arazi ölçü çalışmalarında; araziye yerleştirilen hem koordinatları(x.y:z) ölçülen hem de koordinat ölçüsünde kullanılan sabit (beton blok, metal boru ya da çivi, ahşap kzık vb. gibi. )işaretlere veya ölçüsü yapılacak detayı belirleyen işaretlere verilen addır.
Cümlelerin sonundaki noktalar durmamız için değil. Bir sonraki cümleye başlarken nefes alıp geride kalan cümleyi gerektiği yere oturtmak için. Belki ufak bir sekte. Herkesin cümleleri başka renktir ve herkesin cümleleri başka durur hayatta. Biz cümlelerimizi yazdık. Biz izin verildiği sürece yeni cümleler yazmaya devam edeceğiz. *
izmir'in konak ilçesine bağlı hatay semtinde bulunan son derece hareketli bi bölge. üçyol, metronun son durağı olmasına rağmen buranın daha ayrı bir akışkanlığı var.*