iki kelime ile; iyi film.
derviş zaim, üçlemenin ikincisinde de iyi iş çıkarmış.
çok basit bir eylemden, deruni ruh halleriyle örülü iyi bir hikaye yazmış zaim. tıpkı nuri bilge ceylan filmleri gibi bu filmin de görsel malzemesi son derece güçlü. film başından sonuna kadar çok iyi fotoğraf veriyor. müzikler kesinlikle dinlenesi! (mazlum çimen'i tebrik etmek gerek burada.) ve fakat tüm bu artılarının yanında, mehmet ali nuroğlu ile zaman zaman biraz da olsa aksıyor gibi film.. bu rol için serdar orçin neden düşülmedi acaba dedirtti bana açıkçası. dedirten film oldu.
--spoiler--
noktası insan bir afallahü anh ile başlayıp noktayı ölümle koyan bir derviş zaim filmi. ha diyeceksiniz ee nokta vardı da niye öldü bu insancıklar. işte insancıklar dedik ya. hat sanatının harikuladeğini de zulaya koyarak suç,ceza,affedilme ve inanç üzerine hayli çetrefilli sorular soran enteresan bir yapım nokta. kesintisiz tek plan tekniğiyle çekilmiş. sahneden sahneye geçişte kah gökteki bulutlar kah yerdeki tuz zerreleri yoldaşlık etmiş zaim e. bir insanın kaderi sadece kendisinin elindemidir. muamma.
--spoiler--
ihcamla yazı yazma, hayatı daha geniş zaptetme manasındadır. *
içinde 'suç ve ceza' hikayesi barındıran ve geleneksel minyatür sanatını içeren cenneti beklerken ile başlayan üçlemenin ikinci halkası olan derviş zaim filmi. başrollerini mehmet ali nuroğlu, settar tanrıöğen ve serhat kılıç 'ın paylaştığı film 32. uluslararası kahire film festivali 'nde 'en iyi dijital film' ödülünü aldı.
daha önce istanbul film festivalinde en iyi yönetmen, adana altın koza film festivalinde en iyi stüdyo, en iyi görüntü yönetmeni ve en iyi müzik, antalya altın portakal fil festivalinde de en iyi yönetmen, dr. avni tolunay jüri ödülü, uluslararası eleştirmenler ödülü, en iyi müzik ve en iyi ses tasarım - miksaj ödüllerine değer bulunmuştu. fransa'da düzenlenen montpellier film festivalinde de en iyi müzik dalında ödül kazanmıştı.
--spoiler--
film bir zamanlar işlediği bir suç yüzünden azap çeken ve çektiği azaptan kurtulmaya çalışan bir adamın hikâyesini anlatıyor. ahmet, yakın bir arkadaşının ön ayak olması ile tarihi değeri yüksek bir kuran'ın çalınmasına istemeden bulaşır. ancak kalkıştığı iş onu hiç istemediği bir noktaya sürükler. geleneksel osmanlı hat sanatının da organik bir biçimde dahil olduğu film, tıpkı bu sanat gibi tek ve kesintisiz bir plandan oluşuyor. nokta, içeriğinde suç ve ceza, görev ve sorumluluk, kötülük, gelenekten yararlanma gibi konuları tartışmaya açıyor.
--spoiler--
Yönetmenliğini Derviş Zaim'in üstlendiği "Nokta" adlı film, 32. Uluslararası Kahire Film Festivali'nde "En iyi Dijital Film" ödülüne layık görüldü. ayrıca Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden 5 ödülle dönen yapım, Fransa'da düzenlenen Montpellier Film Festivali'nde de "En iyi Müzik" dalında ödül kazanmıştı. bunların dışında Müziklerini Mazlum Çimen'in yaptığı film, istanbul Film Festivali'nde "En iyi Yönetmen", Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En iyi Stüdyo", "En iyi Görüntü Yönetmeni" ve "En iyi Müzik", Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de "En iyi Yönetmen", "Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü", "Uluslararası Eleştirmenler Ödülü", "En iyi Müzik" ve "En iyi Ses Tasarım-Miksaj" ödüllerine değer bulunmuştu.
mart ayında vizyona girmesi planlanan film, aldığı övgüler ve ödüllerle görülesi bir filmdir.