dünya'nın en büyük silah ihracatçılarından ab'ye verilmiş ödül. tamam siyasi bir ödül de bari ortada birşey olsun öyle ver. libya'nın başına bomba yağdırdıkları içinmi aldılar bu ödülü?
zafer çağlayan ın hakkında söylediklşeri ibretliktir:
Arkadaşlar kendimi gülmekten alamadım. Yeminle söylüyorum. Şimdi barış ödülü niye verilir? insan haklarına katkı yaparsın, insanlığa değer verirsiniz, yaptığınız her muameleyi eşit yaparsınız, centilmence yaparsınız. Bu Nobel Barış Ödülü ne aday gösterilen AB, Gümrük Birliği anlaşması yapmış olan Türkiyeyle, kendisine bir çıkış kapısı olarak gördüğü Türkiyeye ve işadamlarına vize uyguluyor. Bu işkenceyi uygulayan Avrupa, Brezilya ya, Arjantine, Parugaya, Karadağa, Ukraynaya gelince bunların hiçbir vatandaşına vize uygulamaz. Böylesine bir insanlık suçu işleyen, böylesine insan hakları suçu yapan ABye Nobel Barış Ödülü verdiği için ben de Nobel Barış Ödülünü kınıyorum. Bunun adı barış değil, bunun adı olsa olsa, sen ABye ikiyüzlülük veya riyakârlık ödülü verirsin, buna da eyvallah deriz.
nobel ödüllerinin kaynağının dinamiti bulan Alfred Bernhard Nobel olduğu düşünülürse ve de dinamitin ismini de yunanca güç anlamına gelen * bir kelimeden seçtiği de göz önünde bulundurulduğunda, barış babında çok ta sallanmaması gereken ödülümtraktır. Zira yok edici bir gücün nasıl barış getireceği tartışılır.
diğer alanlardaki nobeller barış olanından daha çok sallanmalı mıdır? derseniz (bkz: hayır).
Kendi halkına atıp tutuyorsan , her türlü pisliğine rağmen batı'yı haklı buluyorsan ve de az Çok bir sanatla uğraşıyorsan bir gün almak iÇin Çağrılabileceğiniz ödül.
türkiye olarak ta milletvekillerimizin, bakanlarımızın, avrupa parlamentosu üyelerimizin ve bazı üniversite profesör ve rektörlerimizin aday gösterme hakkı olan bir ödüldür.
biliyor musunuz ki oslo'da norveç akademisi kolsuz, bacaksız, zamanımızın tarihine hiçbir katkıda bulunmamış bir sağır dilsiz bulmak için araştırmalar yapmaktadır, barış ödülünü vermek için?
Nobel Barış Ödülü nedir, kimlere niye verilir?
--spoiler--
2016 Nobel Barış Ödülü'ne Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos görüldü. Santos, FARC gerillalarıyla yaptığı barış görüşmeleri nedeniyle ödülü aday olarak gösterilmişti. Peki Nobel Barış Ödülü nedir? ilk ne zaman verilmeye başlandı? Adaylar hangi kriterlere göre seçiliyor?
Nobel Barış Ödülü 2016 sahibi belli oldu. Bu sene Nobel Barış Ödülü’ne Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos layık görüldü. Santos’un bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi, FARC gerillalarıyla Kolombiya devleti arasında süren 52 yıllık iç savaşı sona erdirmekteki çabaları nedeniyle oldu. Peki Nobel Barış Ödülü nedir? Kimlere, hangi şartlarda verilir?
Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir. Nobel Barış Ödülü Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi tarafından verilir. Bu komitenin üyeleri Norveç parlamentosu tarafından seçilir. 1901 yılından bu yana devam eden Nobel Barış Ödülü’nü ilk kazananlar Henry Dunant ve Frederic Passy olurken son kazananlar ise Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü oldu.
Nobel Barış Ödülü’ni ilk kazananlardan biri olan Henry Dunant’a bu ödülü Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin kurucu olmasıdır. Diğer kazanan kişi Frederic Passy ise Parlamentolar Arası Birlik’in kurucularından birisi olması ve birinci Evrensel Barış Kongresi’ni organize eden isimlerden biri olması nedeniyle Nobel Barış Ödülü’nü 1901 yılında aldı.
Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün Tunus’ta yaptıkları çoğulcu bir demokrasinin kurulmasına yönelik kararlı katkıları nedeniyle Nobel Barış Ödülü’nü 2015 yılında aldılar.
Her ne kadar Nobel Barış Ödülü, her sene verilen bir ödül olsa dahi bazı yıllar savaş ve ödül verecek yaşayan bir aday olmaması nedeniyle verilemedi. 1914, 1915, 1916 ve 1918 yıllarında 1. Dünya Savaşı nedeniyle ödül verilmezken 1917 yılında ise Uluslararası Kızılhaç Örgütü, bu ödüle layık görülmüştür. 2. Dünya Savaşı sıralarında 1939, 1940, 1941, 1942, 1943 yıllarında ödül dağıtılamamıştır. Yine savaş sonrasında Kızılhaç Örgütü bu savaş sırasında yürüttüğü büyük organizasyon nedeniyle ödülü almıştır.
--spoiler--
2017 Nobel Barış Ödülü'nü "Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya(ICAN)" kazanmış.
Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, ödülün grubun, "herhangi bir nükleer silah kullanımının insani felaketler oluşturacağına dikkat çektikleri ve bu hedefe ulaşmak için sarf ettikleri çabalar" nedeniyle verildiğini söylemiş.