''Chomsky, yaşadığımız çağın vicdanı. Öncelikle dilbilimci. Aynı zamanda felsefe, politika, bilişsel bilimler ve psikoloji alanlarında da yetmişi aşkın kitap ve bini aşkın makalesi olan Chomsky, halen yaşamakta olan insanlar arasında eserlerinden en çok alıntı yapılan kişi olarak da tanıtılabilir pekala. Chomsky'nin hayat serüvenini özetleyebilmek ne mümkün. Hakkında biyografilerin yazılmasına bile karşı çıkmış, kendisini merkeze oturtan anlatılardan duyduğu mahcubiyeti, Türkçe'de 'Bir Muhalifin Yaşamı' alt başlığıyla yayımlanan kitabın yazarı Robert F.Barsky'ye yazdığı bir mektupta şöyle dile getirmiş: kişiselleştirilmiş bir çerçeveden hoşlanmıyorum. Dünyada yapılan işler, isimlerini hiç kimsenin duymadığı ve tarih sahnesinden silinmiş, ancak kendilerini bir amaca adamış cesur insanların çabaları sayesinde olmaktadır. Ben onların çabaları sayesinde konuşmalar yapabiliyor, yazabiliyor ve böylece bu çabalara kendi biçimimde katkıda bulunabiliyorum.'' (yazının devamı aşağıdaki linkte)
Malum teröristlerden militan diye bahseder.Türkiye'de hak ve özgürlükleri için mücadele eden ezik toplum olarak görür. Bizim özür dileyen aydıncıklar da buna bayılır.Bunak işte.
amerikalı dilbilimci, felsefeci ve muhalif. dilbilim teorisine katkılarıyla tanınmakla birlikte, muhalif politik kimliği nedeniyle sistem tarafından pek hazzedilmez.zynet'te robert fisk'le birlikte yazarlardı bir zamanlar.
dilbilimin babası. lakin bu muhteremle tanışmanız nefret ettiğiniz bir dersin, sevilmeyen hocası aracılığı ile yapılmışsa, vay halinize. "çomski" kelimesi tiksinti uyandırır oldu lan ! vaygotski ve bunu bi arada... töbe yarebbim. başlıcam şimdi language acquisition device ına !
kendisi ile tanismam leman dergisi ile olmustu..
vakti zamanında leman dergisinin hakkinda methiyeler düzdüğü ve aynı zamanda aynı dönemde turkiyeyi ziyaret ederken leman dergisine bir söyleşi bahşetmiş , ünlü düşündüren * yazar.
dilbilim uzmanı olan ünlü bir akademisyen. abd'nin emperyalist politikalarına ayar veren eserleriyle de tanınmıştır.
(bkz: medya gerçeği)
(bkz: terörizm kültürü abd terörü)
istanbul'da düşünce özgürlüğü konulu konferans vermeye gelen Chomsky kürt sorununun küresel bir sorun olduğunu belirtmiştir.
--spoiler--
"Kürt sorunu küresel bir sorundur. Suriye, Irak, iran ve Türkiye'de Kürtler var o yüzden bölgesel bir çözüm bulmak gerekiyor. Türkiye'de son zamanlarda bir ilerleme var, mesela artık Kürtçe yayın yapan bir kanal bulunuyor. Çözüm için Türkiye'deki Kürt açılımının devam ettirilmesi ve kültürel hakların tanınması gerekiyor. Ayrıca terör nedeniyle zorunlu göç edenler de geri dönmeli"
--spoiler--
ABD'li muhalif dilbilimcidir. Son olarak, Fairness and Accuracy in Reporting- FAIR (Habercilikte Doğruluk ve Adalet) adlı medya örgütünün 25.yılını kutlama töreninde yaptığı konuşmada, "Amerika ve müttefikleri, Arap dünyasında gerçek bir demokrasinin kurulmasını engellemek için her şeyi yapacak. Nedeni basit, bölge halkının ezici çoğunluğu, ABD'yi kendi çıkarlarına karşı ana tehdit unsuru olarak görüyor. Gerçekte oldukça büyük bir kesim de, iran'ın nükleer silahlara sahip olması durumunda, bölgenin daha güvenli olacağını düşünüyor. Bu Mısır'da %80, diğer yerlerde de benzer oranlar söz konusu. Açık ki, ABD ve müteffikleri, halklarının isteklerini karşılayan hükümetleri istemeyecek. Çünkü , o şekilde olursa,ABD yalnızca bölgedeki kontrolünü kaybetmekle kalmaz, oradan çıkarılıp atılır". ABD'nin bu planındaki müttefikleri arasında, başında bir arap diktatörün ya da şeyhin yetkilerine sahip ve attığı her adım washington'a endeksli akp iktidarı da var. arabulucu rolü biçilen türkiye bu ABD politikasına hizmet etmeye soyunmakta. chomsky'nin söylediklerini türkiye'ye uyarladığınızda, türkiye'deki demokrasinin "gerçek demokrasi" olmadığı ve iki ülke yönetimleri arasındaki işbirliğinin derecesi, abd çıkarlarının yarı-demokrasiyi öngördüğü de gayet açık bir şekilde görülebiliyor. ABD, Türkiye'de de gerçek demokrasi istemiyor. türkiye'deki akıl almaz görünen siyasi davalar, anlamsız tutuklamalar, antidemokratik baskılar, sansür gibi uygulamalar bu bağlamda anlam kazanıyor. ABD'nin istediği, sadece kendi çıkarlarına hizmet edecek politikaları izleyecek iktidarlardır. tabii, bunların suyu çıkarsa, yerine yıpranmamış bir benzerini geçirmek için alternatifleri canlı tuttuğuna hiç kuşku yok. "arap baharı" bunun en son uygulama örneğidir.
hem dilbilimi hem de uluslararası ilişkiler alanlarında yazdığı önemli ve güzel kitaplarla gönlümde taht kurmuş aydın adam. dilbilimi üzerine akademik çalışma kararı aldığım günden beri olmak istediğim adamlardan biri hatta. 'ben sana dilbilimci olamazsın demedim chomsky olmazsın dedim' diyor dimitrakopulo kulakları çınlasın.
o olmasam da dilbilimci nickimsist olsam yeter aslında. önce düşünmek, çalışmak sonra da geniş bakmak, her şeyden haberdâr olmak lazım. daha başka ne ki yani? *
ah bir de bilgi üniversitesi'ne geldiğini daha yeni öğrendim, çok üzüldüm. sevebileceğim bir etkinliği de vaktinden önce görsem şaşarım!
tweeter daki hesabından son yazdıkları çok ilginç.
neler demiyor ki:
"akademik kurumların desteklediği bireyciliği unutun: izole bir birey değilsiniz, insanlığın bir parçasısınız."
"kapitalist medya duygularınızı kontrol etmek için, dünyayı sömürücülerin gözünden görebilmenizi sağlamak için herşeyi yapacaktır"
popüler müziğe de el atmış:
"Küçük bir kız Justin bieber'ı dinlediği zaman kitle iletişim araçlarının gündemindeki küçük bir kız nasıl davranmalı dayatmasını tüketir."
"müzik insanların zihinlerini kontrol etmede etkilidir çünkü düşünceleri duygularla karıştırıp birleştirir."
"popüler kitle medya müziği insanları farklı ve belirli tüketici gruplara bölecek şekilde tasarlanmıştır."
daha başka şeyler de söylemiş ama buradan yazamıyorum şimdi. gg'lik şeyler bunlar.
allah hepimizi kötü düşüncelerden korusun, kınadığımıza benzetmesin. çalışmak, sevmek, bilgi rehberimiz olsun.
son yaptığı açıklamalarda türk gazetecilerini oldukça cesur bulmuş entelektüel. amerika' da gazeteciler göt korkusu olmadan istediklerini yazabiliyorlar demiş.
Türkiye'de kürt sorunu hakkında çok iyi tespitleri olsada ak parti hakkında pek bilgisi yok.
Amerika hakkında olan tespitleri çok çarpıcı ve yerindedir.
Occupy Wall street için halk hareketi ve sadece başlangıç demiştir.
En çok alıntı yapılan listesinde kendi kitapları vardır.