tarih boyunca Niğde etrafındaki iller kadar canlı olsada. osmanlı'nın son zamanları ve cumhuriyetin ilk yıllarında bu önemini yitirdi. bunun sebebi ulukisla ve niğde'nin önemli bir askeri dağıtım merkezi olması dolaysıyla orta anadolu'da düşmanla savaşan birkaç ilden biri olması. cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte konya, kayseri ve adana'nın hızlı gelişmesi ve ankara'nın başkent olması nedeniyle orta anadolunun tüm dengelerini değiştirmesi niğde'yi olumsuz etkiledi ve ikincil duruma düşürdü.
günümüzde niğde şehirleşememiş viran bir il görünümüdedir ki devlet planlama teşkılatı'nın son istatisliğine göre iller arasındaki şehirleşme sıralamasına göre 81 il arasında 79. sıradadır.
üniversite sayesinde bu durumdan kurtulmaya başlamasına rağman sürekli dışarıya göç vermesinin önüne bir türlü geçilememiştir. Bölge halkının başlıca geçin kaynağı tarım ve hayvancılıktır. sanayisi pek gelişme göstermemiştir.
ilçeleri:
altunhisar
bor
camardi
ciftlik
ulukisla ' dır
faruk nafiz Çamlıbelin han duvarları şiirinde
gidiyorum gurbeti gönlümde duya duya
ulukışla yolundan orta anadoluya..
adı geçen ulukışlanın bağlı olduğu il.ayrıca 7 sene yaşadığım yer.
selçuklu zamanından kalma kalesi mevcuttur. ayrıca pazarlarda bazı meyve ve sebzelere normalden farklı isimler kullanıldığına şahitliğim vardır. insanlarının genelde renkli gözlü olması çok dikkat çekicidir.
konuşmalarının gülmekten kırıp geçirdiği insanların yaşadığı memlekettir.
sanırım türkiye'deki bütün hurdalar orada toplanıyor. tanıdığım bütün niğdeliler hurdacı, bütün hurdacılar da niğdeli. bu adamlar başka iş yapmaz mı ya?
üniversite münasebetiyle geldiğim, üniversiteyi kazandığımda çoğu kişi gibi haritada yerine baktığım şehirdir. dört tarafı dağlarla çevrili kara parçasının anlamıdır niğde. kaç senemi alt edeceğini seneler geçmiş olmasına rağmen kestiremiyorum*.