nitrik oksit

entry8 galeri0
    1.
  1. kimyasal formülü no (nitrojen monoksit) olan bileşiktir. doğada bulunan en küçük 10. moleküldür.

    insan vücudunda önemli bir sinyal molekülüdür. endotel hücresi yapısal no sentaz (cnos) ve indüklenen no sentaz (inos) içerir. yapısal no sentaz metabolizma için yararlıdır. oysa indüklenen no sentaz fazla miktarda no çıkararak durumu kötüleştirir.

    no sentazlendikten sonra tüm membranları geçebilir. hedef hücrede cgmp' yi arttırır. vgmp artasa dilatasyon, camp artarsa konstrüksiyon oluşur. no vasodilatasyon yapar.

    no aynı zamanda vücutta bulunan 3. tehlikeli moleküldür.

    1. oh-

    2. peroksinitrit (no ile süperoksit birleşimi)

    3. no

    fizloyojik etkileri;

    * normal vasküler tonus
    * yemek sonrası mide dilatasyonu
    * ereksiyon
    * hafıza
    * tümör hücresi ölümü
    * gebelikte maternal immünosüpresyon

    no azalmasına bağlı patolojik etkiler;

    * hipertansiyon
    * hipoksik pulmoner vasokonstrüksiyon
    * infantil h,pertrofik pilor stenozu
    * kartagener sendromu

    no artışına bağlı patolojik etkiler;

    * iskemi - reperfüzyon hasarı
    * septik şok
    * priapism ( uzun süreli ereksiyon)
    * inme - nöron hasarı
    1 ...
  2. 2.
  3. Nitrik oksit (NO); nitrojenin oksitlenmesiyle elde edilen, renksiz, zehirli bir gaz olarak tanımlanır. Bir nitrojen ile bir oksijen atomunun bileşiminden meydana gelen bir moleküldür.

    1998 yılında Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü paylaşan üç bilim adamı, kanda bulunan nitrik oksit (NO) adlı molekülün damarda gevşetici bir etkisi olduğunu keşfetmişlerdir.

    nitrik oksit iki hayati organımız olan beynimiz ve kalbimizin çalışmasında düzenleyici rol oynar. Bu düzenleyici rolünü, kanın damarlarda rahat bir şekilde akmasını ve tüm organlarımızda rahat bir şekilde dolaşmasını sağlayarak gerçekleştirir

    nitrik oksidin üretim merkezi, endotel hücresidir. ismi L-arjinin olan bir amino asit, nitrik oksit sentez enzimi, nikotinamid adenin dinükleotid fosfat, kalmodulin, oksijen, flavin mononükleotid, flavin adenin dinükleotid, tetrahidrobiyopterin… Bu kelimelerin büyük bir çoğunluğunu hayatınızda ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Ancak endotel hücresi bu mikroskobik maddeleri çok iyi tanır ve bunları nitrik oksit molekülünü üretmek için kullanır.

    Endotel hücresi, nitrik oksit molekülünü üretmek için hangi kimyasal maddeden ne oranda kullanması gerektiğini çok iyi bilir. Yanlış veya hatalı bir üretim söz konusu olmaz. Örneğin, nitrik oksit (NO) yerine güldürücü gaz olarak bilinen nitröz oksit (N2O) üretmez.
    1 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. kullanımı akut b12 vitamini eksikliğine sebep olup buna bağlı makrositer anemi oluşturabilir.
    1 ...
  7. 5.
  8. diğer adıyla azot oksit olan kimyasal hede.
    0 ...
  9. 6.
  10. no diye yazılır. damar endotelinden salgılanarak damarların gevşemesini sağlar. ayrıca sindirim sistemi üzerinde pek çok major görevleri var.
    0 ...
  11. 7.
  12. uzun mesafeli koşularda işe yarar mı diye düşündğüm madde. bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi ?
    1 ...
  13. 8.
  14. Vücut geliştirmede ve birçok spor branşında performans arttırıcı bir besin takviyesidir.Kullanım amacı dayanıklılığı arttırmaktır.Bunu damarları genişletip kan akışını kolaylaştırarak yapar.Bazı besinlerden özellikle kırmızı pancar ve bitter çikolatadan bu ihtiyacın büyük bir kısmı giderilebilir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük