efendim kitap muhteşem. birkaç şey söylemek istiyorum. çünkü okurken , ileriyi gören bu adama(george orwell) öyle hayran oluyor, okuduklarınız sizi bügunünüzle öyle yüzleştiriyor ve de heyecanlandırıyor ki.. ben misal, kitabı tırnaklarımı yiyerek, dudaklarımı ısırarak, elimde kalem 'hah bak bu çok doğru bi tespit!' diye altını çizerek okudum ki , kitap karalamak (evet.) hiç adetim değildir. ama heyecanlanıyon lan işte.
mesela yenisöylem diye adlandırdıkları bir sözlükleri var. ondan önce şöyle bi giriş yapmalıydım, özür..kitap ii. dünya savaşından artakalan yaşayış biçimini ele alıyor. ingiliz sosyalizminin köhneleşmiş yapısından bahsediyor . kitapta, insanların iktidara tamamen boyun eğdiği, robottan farksız, köleleştiği, kesinlikle karşıt görüş barındırmayan, kafasında iktidara ters bir düşünce besleyen kişilerin öldürülmediği ,adeta buharlaştırıldığı bir toplumdan bahsediliyor.maalesef okurken 'işte içinde bulunduğumuz ahval bu.' demekten kendinizi alamıyorsunuz.
ne diyordum, 'yenisöylem'. evet, bu yenisöylem dedikleri sözlükle, kullanılan dili sadeleştirerek, kısaltarak, kelimeleri ,kelimelerin zıt anlamlarını yok ederek yeni , dar bir kelime dağarcığıyla , düşünmeyen, bağnaz, bağlı- çünkü bağlılık düşünmeyi engeller, düşünmek köleliktir.- hiçbir şeye karşı gelemeyen bir toplum yaratmak amaç edinilmiştir. bunu kim yapıyor? tabii ki big brother!
big brother is watching you!
bak filmi de varmış. kahretsin, filmini de izlicem
kitapta anlatılan 3 grup vardır. tüm yetki tek bir elde toplanmıştır. totaliter bir partide ortaya çıkabilecek korku, beyin yıkama ve propaganda tüm hayata egemendir. insanların birbirine sürekli şüpheyle baktığı, casusların, gammazların kol gezdiği bir korku toplumu anlatılır.
teknolojik aletlerin özel hayata etkisi ve fişlenme korkusu her eve konulan büyük ekranlarla anlatılmaya çalışılmıştır.ailevi duygulardan, sevgiden ve düşünceden mahrum bir insan yaratmak amaçlanmıştır. bu toplumda en büyük suç "düşünce" dir.
baskılar sonucu insanın nasıl duygusuz ve kişiliksiz bir hale gelebileceğini gözler önüne seren george orwell'in okunması gereken politik romanıdır.
george orwell klasiği. tesadüf bu ki filmi de adının geçtiği yıl çekilmiştir.
kitap tipik bir totaliter rejimin özelliklerini yansıtır. fakat acı olan şu ki orwell'ın bu eseri soğuk savaş propaganda eseridir.
'Kitleler asla, yalnızca ezildikleri için, kendiliklerinden başkaldırmazlar. Kendilerine karşılaştırma yapabilecekleri ölçüler verilmedikçe, ezildiklerinin bile bilincine varamazlar.'
medyanın iyi kullanıldığında bir milleti yok edebilicek güçte olduğunun ve bu güce karşı koyamayacak geleceğin yakın olduğunu düşündüren kitap. okunmalı.
george orwell in rahatsız edici kitabı. abartı noktaları ve ithaf ettiği kesmi resmedişiyle kırık not alsa da "big brother herşeyi bilir" temasıyla gerçekçiliğini de gözler önüne serer.
gelmiş geçmiş en iyi distopya ve hiç şüphesiz genel klasmanda en iyi kitaplardan biri.
distopyalar-ütopyalar hep çekici olmuştur zira içinde hayali de barındırır gerçeği de gerçek hayal karışımı şeyleri de. işte 1984 de böyle bir kitap. her cümlesinin altı çizile çizile okunması gereken ve "bugünü" anlamamıza dahi yardım edecek bir eser.
oligarşik-totatiler yapıları yahut adı "cumhuriyet" olan ancak geçmişi karanlık ağlarla örülü "gizli oligarşileri" bu kitapla çözebilirsiniz. zira bu kitap -george orwell'ın açık ufku, ileri görüşü- sayesinde ileri ki yıllarda meydana gelecek devlet yapılarını detaylarıyla ortaya koyuyor.
kitapta olduğu gibi amacı "iktidar"dan, "tahakküm"den başka bir şey olmayan iktidar sahipleri yakın geçmişte/günümüzde hep aynı senaryoyu uyguluyor; "korkut - bağla". önce suni bir korku atıyor bu egemen zümre, sonra korkuyu ortaya atan iktidar sahipleri sözde korkuyu ortadan kaldırıyorlar ve vahametin sorumlusunun "başkaları" olduğunu söyleyip şu mesajı veriyorlar halka "ben olmasam onlar seni yok edecek". 1984'de de v for vendetta'da da çok iyi işleniyor bu. filmlerden, kitaplardan öte yaşadığımız ülkede, coğrafyada dahi bunu görebiliriz. 27 mayıs'da biz bunu gördük. "suni korkuları", bu korkuları ortaya atanları sonra ise işbu "korkulardan" ötürü yıkılan bir hükümeti gördük. işte o zaman anladık gazetelerde çıkan ve sonuna kadar yalan olan "öğrenciler kıyma makinelerinde kesildi" haberlerini. o an gördük ülkemizdeki büroktatik oligarşinin dünyadaki kardeşleri gibi aynı taktiğe başvurup "korkut - bağla" taktiğine başvurduğunu. işte orwell'ın distopyasındaki partinin de asli amacı bu: "halkı korkutmak". bunun için düşman füzesi adı altında kendi halkına füze yağdırıyor bunun için amaçsız şekilde diğer devletlerle savaşıyor bunun için "goldstein" gibi hayali karakterler üretiyor.
ve orwell'ın kitabında dikkat çeken diğer husus "geçmişin yok edilmesi". partinin düsturu şu; "şu anı denetleyen geçmişi de denetler." bunun için geçmiş itinayla temizleniyor. aynı bizde 20'lerde, 30'larda yaşanan "tarih temizleme" operasyonu gibi bir şey bu.
dikkat çekici diğer husus ise "yenikonuş".
dil devrimleriyle dilinin içi boşaltmış olan bizler orwell'ın distopyasındaki bu ütopik "dil değişimini" fazla ütopik bulmadık aslında. bizde daha değişik şekilde gerçekleşen dil üzerindeki bu vandal tavır 1984'da ağırlaşarak uygulanıyor. düşünmeyi engellemek için, dili bitiriyorlar.
winston: büyük birader diye biri gerçekten var mı?
o'brien: bu var olmakla neyi kastettiğine bağlı.
winston: demek istediğim, o benim var olduğum gibi var mı?
o'brien: sen yoksun.
kitabın ana fikrinin bir kısmını özetleyen çok küçük bir diyalog.
george orwell'in muhteşem eseridir.winston smith isimli karakter etrafında gelişen olaylar,o dönemin rusya'sını anımsatırken,özellikle tele ekran'ın kahramanımızın ve diğer kişilerin her hareketini izlemesi günümüz türkiyesini akla getirmektedir.
ayrıca kitap okumaktan sıkılırım diyenler için filmi de 1984 yılında çekilmiştir.
türkiye nin günümüzdeki durumunu anlattığını düşündüğüm kitap.her yerde insanlar dinleniliyor, takip ediliyor bir nevi big brother is watching you olayı.arada bir fark ki o da ülkemizde big brother ın iki tane olması.bu iki grup yakında kendi aralarında two minutes hate yapmaya başlarlarsa şaşırmamak gerek.