ekmekten başka nimet yok mu? neden insanlar yalnızca ekmeğe nimet diyorlar? yani, yalnızca ekmek mi nimettir? Allah; "size sonsuz nimet yarattım" derken yalnızca ekmeği kastediyor olamaz değil mi? öyleyse neden yalnızca ekmeğe nimet deniliyor, neden yalnızca ekmeğe saygı gösteriliyor? konu ekmek olduğu zaman bitirilmeden sofradan kalkılmıyor, fakat tabaktaki bir çok şey kalıyor. ekmek kesinlikle çöpe gitmemeli diyoruz ama tabaktakilerimizi düşünmeden çöpe atabiliyoruz. yolda yere düşen portakala vuruyoruz ve kimse tarafından yadırganmıyor. peki ya su? hergün su içiyoruz. su dediğimiz nimet değil midir? neden kimse suya saygı göstermiyor? yalnızca ekmek nimet değildir. ekmek kutsal değildir. ekmek dediğimiz büyük oranda buğdaydan yapılır. e buğday dediğimiz de bir bitki değil midir? o zaman neden diğer tüm meyve ve sebzelere de saygı gösterilmez. onlar nimet değiller midir?
arapçada birisi başkalarının imreneceği, övünülecek, sevinilecek büyük bir nimete nail olduğunda onun bu halini tebrik etmek üzere "ne mutlu, ne güzel" anlamında "ni'me" kelimesi kullanılırmış. ni'me kelimesinin seçilmesi; sevinci, övüncü, mutluluğu yaşatan asıl unsura, yani nail olunan nimete vurgu yapmak içinmiş. biz ihsana nimet derken, onlar ni'me diyormuş. dil güzel şey. (bkz: semerkand)
nimet aldığımız nefestir, bedenimizdir nimet sağlığımızdır. nimet tabiattır, elimiz-kolumuz-malımızdır. nimet yaratılan her şeydir. nimet olan halimizdir. hayattaysak bilin ki nimet içerisindeyiz demektir. nimet kimi zaman dua etsek de yani allah'dan istesek de allah'ın bize vermediğidir. nimet bizim için hayır olandır. bizim için uygun olandır nimet. nimet allah'ın bizim için takdir ettiğidir, tayin ettiğidir. nimet içinde bulunduğumuz andır. nimet bizim için sınavdır. her daim nimete şükretmeli insan. çünkü şükrettikçe güzelleşir insan. şükür farkında olmaktır demiştik. elimizde olanın farkında olursak ve buna canı gönülden şükredersek mutlu oluruz.