Nikotin, dünyadaki en yaygın suistimal edilen üç maddeden biridir.
Amerika nin keşfinden sonra Avrupa ya ve tüm dünyaya yayılmıştır. Başta bahçelerde estetik amaçli olarak ve tıbbi amaçlarla kullanılırken 1800 lerden sonra geniş halk kesimleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Nikotinia ailesi bitkilerinin yapraklarından elde edilir. Sigara şeklinde tüttürülerek veya ince kıyılmış tütünü emerek nikotin kullanılır. Normal bir sigara 20 mg. nikotin bulundurmasına karşın yanarak içildiğinden 1-1.5 mg. nikotin alınır.
Tütün ve ürünleri dünya sağlığınının bir numaralı tehlikesidir. Her sene sadece ABD de 350 bin kişi ölmekte, 22 milyar dolarlık sağlık harcamasına, 43 milyar dolarlık işgücü kaybına yol açmaktadır. Sigaradan ölenler aşağıdaki nedenlerden ölenlerin toplamından fazladır: AIDS, kokain, eroin, alkol, yangın, trafik kazası, cinayet ve intihar.
Nikotin in MSS (merkezi sinir sistemi) ve çevresel sinir sisteminde eşit derecede uyarıcı ve depresan etkileri bulunmaktadır. Nikotin alındıktan sonra , öfori, uyanıklık, hafıza ve dikkatin artması ve sıkıntıdan kurtulma gibi etkiler oluşur. Ama aynı zamanda nikotinin kendisi de gerginlik yaratmaktadır. Nikotinin etkilerine karşı tölerans gelişir ve ilk sigara kullanırken oluşan etkiler oluşmaz. En kuvvetli psikolojik bağımlılık yapan maddelerdendir ve bırakanların yüzde doksanı ilk altı ayda sigara kullanmaya başlarlar. Sigaranın iştah kesici etkisi vardır ve sigara kullananlar normal kilolaların 2-3 kilo altına düserler.
Sigaraya bağlı yan etkiler:
Genelde üst solunum yollarında kanserojen etki, damarları büzme etkisinden dolayı ise kalp dolaşım sisteminde problemler oluşturuyor. Yüksek tansiyon, kalp krizi riskinin 20 kat artması, kalp durması, koroner arter hastalığı, hamilelikte kullanımda erken doğum, düşük doğum ağırlığı, düşük oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca ağız, damak, gırtlak kanserlerinin %90 ından fazlası sigaraya bağlı olup, akciğer kanseri olanlarda birinci sıra sigara kullananlarındır.
sigara tiryakilerinin yokuluğuna alışmakta zorlandıkları madde. beyniniz çatlıyormuş hissine kapılırsınız yokluğunda. tıpkı şu anda benim hissetiğim gibi bir duygudur.
kafein almaya başladığınızda* vücudunuzun tek ihtiyaçmış gibi istediği aşırı derece bağımlılık yapan madde. altı aydır aralıklarla içilmesine rağmen kafein alındığında vücudu deli gibi kasan madde. alınmaması şiddetle tavsiye alınır.
tütünde bulunan zehirli bir alkoloid...vücut üzerinde damar daraltıcı, nabız sayısını artırıcı, kan basıncını yükseltici ve iştahı azaltıcı etkileri bulunmaktadır.tütün bağımlılığının nedeni olarak kabul edilir.
uyarıcı, sakinleştirici tesirlere sahip alkoloidtir. bünyeye alınır alınmaz böbrek üstü bezlerinden adrenalin salınımı yapar, kan basıncını yükseltir, kalp atışını hızlandırır. ayrıca insülin salınımını baskılar, kan şekeri düzeyini yükseltir, sigara tiryakilerinin şekerli şeylerle arasının iyi olmamasının sebebi de budur.
uzun süre nikotinle haşır neşir olan bünyenin, nikotin seviyesi düştüğünde konstantasyon problemleri yaşanması doğaldır. ders çalışırken kül tablasını taşırmanın sebebi de budur.
mutluluk hormonu dediğimiz serotonin de sigara içtiğimizde salınmaya başlar ama bunun direk nikotinle ilgisi varmıdır bilemeyeceğim.
başkası içerken kokusu iğrenç olan kendin içerken taa içine çektiğin kafayı dumanlandıran süründürücü azrailin ucundaki zamazingodur..
insan azrailini sever mi peki? aşık bile olur en mantıksızından. senden lacivert gözlü çocuğum olsun istiyorum adını parlement junior koyduğum.
vücuda alındığında kısa süreli rahatlama duygusuna sebep olur. tabii nikotin, getirdiği bu rahatlık ve huzur duygusundan kat be kat fazlasını, sağlığınızdan götürür
sigara ve patlıcanda bulunur. fakat bir dal sigaranın içindeki nikotin miktarını patlıcandan karşılamaya kalkarsanız kasalarca yemeniz gerekecektir. patlıcanda çok az oranda bulunur.