nikola tesla elektrik konusunda dünyanın yeti$tirdiği en büyük bilim adamıdır. marconi'nin bulduğu kabul edilen radyoyu bulan insandır. radyo dalgalarının havada yol alabildiğini ke$feden insanın da ta kendisidir. $u anda evlerimizde bulunan her elektrikli aletin çalı$masını sağlayan alternatif akımı bulan insan da ta kendisidir.*. alternatif akım sayesinde elektrik uzak mesafelere ucuza ve az enerji harcanarak gidebilir. gidebilir. direkt akımda her mil kareye bir elektrik santrali konması gerekir. direnç kaybı çok yüksektir ve elektrik uzak mesafelere ula$amadan kaybolur. havadan elektrik iletmeyi ba$ardığı da söylenir ki muhtemelen doğrudur. red alert oyunundaki tesla silahı bu mantıkla dizayn edilmi$tir ve adını nikola tesla'dan almı$tır. elektriği atmosfer yardımıyla daha güçlü bir $ekilde çok uzaktaki bir noktaya iletmeyi ba$armı$tır. bir deneyinde 40km uzakta bulunan 110 voltluk 100 ampülü havadan gönderdiği elektrikle yakmı$tır. rus ve amerikan ordularının hala geli$tirmekte olduğu haarp teknolojisinin temelini kendisi atmı$tır. iyonosfere elektrik yükleyerek çalı$tırılan bir sistemdir. haarp antenlerinin alaska'da bulunduğu ve bulunduğu yerdeki ozon tabakasında büyük bir delik olduğu bilinmektedir. http://www.haarp.alaska.edu/ <--- resimler ve detaylar için. uzun mesafelerde haberle$mek, yer altını incelemek için geli$tirildiği söylenen teknolojinin aslında hava durumunu kontrol etme ve belki de insan beynini kontrol altına alma gibi çok tehlikeli teknolojileri de beraberinde getirdiği söylentiler arasında. teknoloji tamamlandığında amerika'nın elinde hava durumu kontrolü, büyük kitlelerin beyin manipülasyonu, çok güçlü ve diğer devletlerin ileti$im sistemlerini yıkabilecek veya girebilecek bir ileti$im ağı.. mutlu payşa$oğlu'nun konuyla ilgili detaylı yazısına da burdan ula$ılabilir: http://www.antrak.org.tr/gazete/012001/mutlu.htm . sonuç olarak nikola tesla elektrik konusunda dünyanın en büyük bilim adamıdır. alternatif akım en önemli bulu$udur. $u anda bu entry'e oy verebilmenizin en önemli nedeni kendisidir. yüzlerce patentli bulu$u vardır.
Tesla zaman ve zaman yolculuğu üzerinde gerçeğe ulaşılabilecek çalışmalarda bulunmuştur. Tesla, yüksek voltajlı elektrik ve manyetik alanlar kullanarak yaptığı çalışmalarda zamanın ve uzayın yarılabileceğini veya çarptırılabileceği ve böylece de diğer zaman boyutlarına kapı açılabileceğini gördü. Bu muazzam buluşun yanında, Tesla tehlikelerle dolu olan zaman yolculuğunu buldu. Tesla'nın zaman yolculuğuyla ilgili ilk çalışmaları 1895 Mart'ında başladı
1) radyo'yu kim icat etmiştir? (marconi)
2) x-ışınları'nı kim bulmuştur? (roentgen)
3) vakum tüp ampfilikatörü'nü kim bulmuştur? (de forest)
aslında, hazır böyle bir işe başlamışken florasan lambayı, neon ışığını, hız göstergesini, arabaların ateşleme sistemlerini, radar sistemlerinin temelini, elektron mikroskobunu ve mikrodalga fırını kimlerin icat ettiğini de bulmaya çalışın.
büyük bir olasılıkla, nikola tesla adında bir şahıstan çok az bahsedildiğini göreceksiniz ki bu şahıs yüzyıl dönümünde yaşamış, dünyanın en ünlü bilim adamıdır.
aslında günümüzde çok az kişi bu şahsın adını bilmektedir. thomas edison'un çabaları bunun böyle olmasını sağlamıştır.
üstüne üstlük tesla o zamanlarda, 10.000 uçağı 250 mil mesafeden havaya uçurabilecek ölüm ışınlarından, dünyayı ortadan ikiye bölebileceğinden, ses ve görüntünün havada taşınabileceğinden (1800'lü yılların sonlarında) bahseden ve edison'a dc (doğru akım) sistemini alıp münasip bir yerine takması gerektiğini söyleyen tuhaf birisi olarak biliniyordu.
başka bir deyişle, tesla ismini duyan herkes onu büyük bir ihtimalle deli olarak nitelendirecektir.
fakat artık günümüzde bazı şeyler değişmeye başladı.
gerçek şu ki tesla çok büyük bir ihtimalle iddia ettiği herşeyi hayata geçirebilirdi. tesla, yazının başında sıralanan bütün buluşların ve daha nicelerinin de sahibidir (adı anılmasa bile). etrafınıza bakın, modern hayatın modernleşmesinde rol oynayan her şeyde tesla'nın parmak izleri vardır.
hiç şüphe yok ki tesla, vinci'den bu yana yaşamış en büyük dahidir.
peki bu kimdir bu dahi?
küçük nikola tesla 1856 yılında hırvatistan'da, smijlan'da doğdu. olağanüstü bir hafızası vardı ve 6 dil biliyordu. graz politeknik enstitüsünde 4 sene matematik, fizik ve mekanik eğitimi gördü.
tesla'yı büyük yapan şey ise sahip olduğu elektrik anlayışıydı. hatırlarsanız o dönemde elektrik daha emekleme aşamasındaydı. ampül henüz icat edilmemişti.
tesla, abd'ye 1884 yılında ilk geldiğinde thomas edison için çalışmaya başlamıştı. edison ampülün patentini yeni almıştı ve elektriği dağıtabilmek için bir sisteme ihtiyacı vardı.
edison, kendi bulduğu dc (doğru akım) elektrik sistemiyle ilgili bir çok problem yaşamaktaydı. edison, tesla'ya sistem içindeki hataları gidermesi için büyük paralar vadetti. tesla çalışmaları sonunda edison'un 100.000 $ 'ın üzerinde (günümüz şartları için milyonlarca dolar demek) para kazanmasını sağladı. fakat edison parayı vermeye yanaşmadı.
dolayısıyla tesla, edison'un yanından ayrıldı. edison hayatının geri kalanını tesla'nın dehasını gölgelemek için harcadı. işte tesla'nın adının duyulmamasının sebebi de budur.
tesla, elektrik iletimi için daha iyi bir sistem olan ve bugün evlerimizde kullandığımız ac'yi (alternatif akım) buldu. ac'nin dc'ye göre çok büyük avantajları vardı. tesla'nın yeni geliştirdiği transformatörler kullanılarak ac'nin gerilimi arttırılabiliyor ve ince teller vasıtasıyla çok uzun mesafelere taşınabiliyordu. dc akımın taşınabilmesi için ise her mil için büyük trafolar ve kalın teller gerekiyordu.
şüphesiz bir elektrik dağıtım sistemi, bu elektriği kullanacak cihazlar olmadan hiç bir işe yaramazdı. bunun üzerine tesla evlerimizde kullandığımız her tür cihazda bulunan motoru icat etti. bu basit bir başarı değildi. 1800'lü yılların sonlarında yaşamış olan bilim adamları ac için hiçbir şekilde bir motor dizayn edilemeyeceğine inanmışlardı ve ac'nin kullanılmasını zaman kaybı olarak görüyorlardı. akım eğer saniyede 60 kere yön değiştirirse motor sürekli ileri-geri hareket yapacak ve bu hiç bir işe yaramayacaktı. tesla bu problemi çözdü ve herkese aksini kanıtladı.
endüstri, florasan lambayı "icat" etmeden 40 yıl önce tesla laboratuarında florasan lamba kullanmaktaydı. dünya fuarları ve benzer fuarlarda cam tüpler aldı, ve onları şekillendirerek ünlü bilim adamların isimlerini yazdı. etrafımızda gördüğümüz neon ışıkları keşfedilmiş oldu. az daha unutuyordum: tesla, şu an niyagara şelalesinde bulunan dünyanın ilk hidroelektrik santralini dizayn etti. bunun yanısıra arabaların hız göstergesini de buldu.
onun ac sistemiyle ilgili konuşmaları george westinghouse'un kulağına kadar gitti.
tesla westinghouse ile bir anlaşma imzaladı. satılan her kilowatt elektrik için 2.5 $ alacaktı.
ve birdenbire tesla sürekli düşlediği deneyleri yapabilmek için ihtiyacı olan parayı bulmuş oldu.
fakat edison kendi dc sistemine çok fazla para yatırdığından dolayı tesla'yı kötülemek için elinden gelen herşeyi yaptı. edison sürekli tesla'nın bulduğu ac akımın kendi dc sistemine göre çok tehlikeli olduğunu göstermeye çalışıyordu.
tesla buna kendi pazarlama stratejisiyle karşılık verdi. 1893 yılında şikago'da yapılan ve 21 milyon kişinin katıldığı dünya fuarında ac elektriğin ne kadar güvenli olduğunu göstermek maksadıyla kendi vücüdundan yüksek gerilimli elektrik geçirerek bu elektrikle ampülleri yaktı. tesla, bobinlerini kullanarak kalabalığın üzerine yıldırımlar çakıyor ve kimse zarar görmüyordu. iyi numara!
tesla'nın almayı hakettiği para 1 milyon dolara ulaşmıştı ki westinghouse maddi sıkıntıya düştü. tesla, sözleşmesinin geçerliliğini sürdürürmesi durumunda westinghouse'un işinin kapanacağını farketti ve alacaklılarla uğraşmaya hiç niyeti yoktu. en büyük düşü, bütün insanlara ucuz ac elektrik sağlayabilmekti. tesla kontratını yırtıp attı. dünyadaki ilk trilyoner olacağına, kendisine patentleri için 216.000$ ödendi.
1898 yılında tesla, madison square garden'da bütün dünyaya ilk uzaktan kumandalı maket kayığı gösterdi. dolayısıyla tesla uzaktan kumandalı uçakların, arabaların, kayıkların (ve televizyonların!) da mucididir.
tesla'nın bütün dünyaya ücretsiz enerji sağlamak gibi bir düşü vardı. 1900 yılında sermayeci j.p. morgan tarafından sağlanan 150.000$ ile tesla, kablosuz iletişim sistemi kulesi adıyla bilinen kulenin yapımına long ısland, new york'ta başladı. bu iletişim kulesi, dünyadaki telefon ve telgraf servislerini birbirine bağlanması, resim, borsa raporları ve dünya çapındaki hava tahminlerinin transferi amacıyla tasarlanmıştı. bunun bütün dünya için ücretsiz enerji demek olduğunu farkeden morgan, ne yazık ki projedeki maddi desteğini çekti.
bu konuda birçok hikaye vardır. bazı hikayelere göre 1. dünya savaşı sırasında abd hükümeti, alman casus gemilerinin kuleyi navigasyon noktası olarak kullanmalarından korktukları için kuleyi yıkmıştır. aslında tesla, morgan desteğini çektikten sonra sıkıntıya düştüğünden kuleyi borçların ödenmesi için hurda fiyatına satmıştır.
dünya ona deli gözüyle bakıyordu çünkü o zamanlar ses, resim ve elektrik transferinin adı bile duyulmamıştı.
onların bilmedikleri bir şey vardı. tesla, radyo'nun çalışma prensiplerini marconi'nin varsayılan icadından 10 yıl önce yayınlamıştı. 1943 yılında (tesla'nın öldüğü yıl) yüksek mahkeme tesla'nın daha önceki tanımlarını baz alarak marconi'nin patentlerini geçersiz kıldı. günümüzde hala bir çok referans tesla'yı radyonun mucidi olarak kabul etmez (not : marconi'nin radyosu ses transfer etmiyordu. sadece sinyal transfer ediyordu ki tesla bunu yıllar önce başarmıştı.)
bu noktada basın tesla'nın iddialarını abartmaya başladı.
tesla, mars ve venus'ten radyo sinyalleri aldığını duyurdu. bugün biliyoruz ki o gerçekten de uzak yıldızlardan sinyaller alıyordu fakat o dönemlerde evren hakkında çok az şey biliniyordu. sonuç olarak, basın onun bu şok edici iddialarıyla epey eğlendi.
manhatten'daki laboratuarında tesla, dünyayı bir akort aleti gibi kullanarak buharla çalışan bir osilatörü, altındaki toprakla aynı frekansta titreştirmeyi başardı. (ella fitzgerald'ın eski memorex reklamlarında sesini kullanarak bir bardağı kırması gibi.)
sonuç mu? çevredeki bütün binaları etkileyen bir deprem. binalar sallandı, camlar kırıldı, duvarların sıvaları döküldü.
tesla, teoride empire state binasının aynı mantıkla yıkılabileceğini, hatta ve hatta dünyanın ortadan ikiye ayrılabileceğini iddia etti. tesla, bilimin kendisiyle aynı sonuca ulaşmasından tam 60 sene önce dünyanın resonans frekansını net biçimde ortaya koydu.
sakın dünyayı ortadan ikiye ayırma fikrini uygulamaya koymadığını düşünmeyin (bir anlamda koydu).
1899 yılında colorado springs'deki laboratuarında dünyaya enerji dalgaları gönderdi ve yansıyarak kaynağa geri dönmelerini sağladı (bu, günümüzdeki hassas deprem sismik istasyonlarının teorisini oluşturmuştur). dalgalar geri geldiği zaman onlara daha fazla elektrik yükledi.
sonuç mu? kayıtlara geçmiş insan yapısı en büyük şimşek � 130 feet. hala kırılamamış olan bir dünya rekoru.
arkasından gelen gök gürültüsü 22 mil öteden duyulabiliyordu. laboratuarının etrafındaki bütün çayırlık alan tuhaf bir biçimde mavi ışıklar saçıyordu, st. elmo yangınında olduğu gibi.
bu deney tesla için esas deney öncesi bir ısınmaydı. ne yazık ki bu deney sırasında yerel trafonun ekipmanını yakmıştı ve deneyini bir daha tekrarlayamadı.
1. dünya savaşı başında hükümet, alman denizaltılarının yerini tespit edebilmenin yollarını çok ciddi şekilde arıyordu. hükümet iyi bir metod bulması için thomas edison'u göreve getirmişti. tesla, bu gemilerin yerlerinin tespit edilebilmesi için bugün radar adıyla bilinen enerji dalgalarının kullanılmasını önerdi. edison tesla'nın fikirlerini saçma bularak geri çevirdi ve dünya radarın icadını 25 sene daha beklemek zorunda kaldı.
peki bu hayat boyu yaratıcılığının ödülü? sadece kendisine verilen edison madalyası! tesla'nın edison'dan duyduğu onca hakaret üzerine bir tokat gibi...
hikayeler bu şekilde devam ediyor.
endüstrinin kendisini bilimsel literatürden atma çabaları (açıkça başarılı olmuştur) ona 20 yıl sürgün hayatı yaşattı. parasızlıktan dolayı daha test edemediği sayısız deney sadece onun defterlerinde yer aldı.
modern dünyanın mucidi, 7 ocak 1943 yılında 86 yaşında parasız pulsuz öldü. cenazesine 2000'in üzerinde katılım oldu.
hayatı boyunca tesla 800'ün üzerinde patente imza attı. hayatı boyunca maddi sıkıntı çekmeseydi büyük bir ihtimalle edison'un rekorunu geçecekti. hayatının son 30 yılında sadece bir kaç patent alabildi.
edison'un aksine tesla yaratıcı bir zekaya sahipti. fikirleri bilim dünyasında birer ilkti. ne yazık ki dünya tesla'nın orjinalliğinde olan insanları ödüllendirmiyor. biz sadece kavramları alıp onları değiştirip kullanışlı birer ürün haline getirenleri ödüllendiriyoruz.
bugün bilimadamları onun notlarını satır satır inceliyorlar. onun saçma bulunan teorileri bugün en iyi bilim adamları tarafından kanıtlanıyor. örneğin tesla'nın dizayn ettiği pervanesiz disk türbün motoru modern malzemelerle birleştiğinde gelmiş geçmiş en verimli motoru oluşturuyor. cryogenic sıvılar ve elektrikle yaptığı 1901 patentli deney bugünkü modern süperiletkenlerin temelini oluşturuyor. tesla'nın, elektronun kesirleri kadar yüklü parçacıkların varlığını ortaya koyan deneyleri mevcuttur. bu parçacıklar bilim adamları tarafında 1977 yılında bulunan quarklardır! *
atmosferdeki iyonosferin yansıtıcı özeliğini kullanarak, kilometrelerce ilerdeki bir ampulu yakmaya yetecek kadar enerji gönderen ve bu olayı büyüterek dünya üzerindeki herhangi bir koordinat a istediği yada gerekli olan enerjiyi gönderebilceğini söyleyen şahıs, aynı, kırılmak için az bir enerjiye ihityacı olan fay a gerekli enerjiyi göndermek gibi..
(bkz: gölcük depremi)
Hazır araştırmaya başlamışken, floresan ampulünü, neon ışıklarını, hız göstergelerini, otomobil kontak sistemini ve radar, elektron mikroskobu ve mikrodalga fırının esaslarını da kimin keşfettiğine bir bakın.Muhtemelen, yirminci yüzyılın başlarında dünyanın en tanınmış bilim insanlarından olan Nikola Tesla'dan bahsedildiğine pek rastlamazsınız. Doğrusu, bugün onun ismini duymuş olan çok az insan vardır. Bunu sağladıkları için Thomas Edison ve General Electric'teki ekibine ne kadar teşekkür etsek azdır. Tesla, birçoklarınca, dört yüz kilometre mesafeden on bin adet uçağı yok edebilecek ölümcül ışınlardan bahseden tuhaf biri olarak kabul edilmiş ve edilmektedir. Yeryüzünü ikiye bölebileceğini bile iddia etmişti. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında, ses ve görüntülerin hava yoluyla iletilebileceğini iddia etmiş ve Edison'a, DC (bkz: Doğru Akım) elektrik sistemini alıp münasip bir yerine sokmasını söylemişti. incilere karşı olağandışı bir nefreti vardı ve yanında çalışanların herhangi bir şekilde inci takmasını kesinlikle yasaklamıştı. En tuhafı da, yemeden önce yiyeceklerinin hacimlerini hesaplamasıydı.
Bir başka deyişle, Tesla'nın bahsini duymuş olan herkesin onu birinci sınıf bir kaçık olarak değerlendirmiş olması muhtemeldir.
Ama bazı şeyler değişiyor.
Hayatının son kısmında ortaya çıkmış bütün olağandışı yönleri bir tarafa, Tesla bu bölümün başında saydığım her şeyin ve çok daha fazlasının mucididir. Ama bundan hiç bahsedilmez. Etrafınıza baktığınızda karşılaşacağınız, modern hayatı modern yapan birçok unsurdan bir şekilde o sorumludur.
Hiç şüphe yok ki, Nikola Tesla, Leonardo da Vinci'den beri yaşamış en büyük dehadır.
Peki kimdi bu deha?
Sırp kökenli olan küçük Nicky Tesla, 1856 yılında, Hırvatistan'ın Smiljan kentinde (o dönemin Avusturya-Macaristan imparatorluğu sınırlarında) doğmuştu. Olağandışı bir hafızası vardı ve altı dilde konuşmayı öğrenmişti. Avusturya Teknik Üniversitesi'nde dört yıl boyunca matematik, fizik ve mekanik eğitimi aldı. Ancak Tesla'yı esas önemli yapan, elektrik hakkındaki üstün kavrayışıydı. Elektriğin hala emekleme çağını yaşadığı bir dönemden bahsettiğimizi unutmayın. Tesla 1884 yılında Amerika'ya ilk geldiğinde, Thomas Edison için çalışmaya başladı. Edison, DC elektrik sistemiyle ilgili ciddi sorunlar yaşıyordu. Tesla'ya, sistemdeki hataları düzeltmesi karşılığında büyük paralar vermeyi vaad etti. Tesla, Edison'u yüz bin dolarlık zarardan kurtardı (bugünkü karşılığı milyonlarca dolar) ama Edison anlaşmanın kendi üstüne düşen kısmını yerine getirmeyi reddetti. Tesla işi bırakınca, Edison'un ekibi onun dehasının gün ışığına çıkmasını engellemek için büyük çabalar sarfetti. Tesla'nın bugün pek tanınmamasının başlıca sebebi budur. Tesla, elektrik iletimi için daha iyi bir sistem kurdu -bugün hala evlerimizde kullandığımız AC (bkz: Alternatif Akım) sistemi. AC'nin DC sistemine göre büyük avantajları vardı. Tesla'nın daha gelişmiş modellerini tasarladığı transformatörleri (bunları keşfeden o değildi) kullanarak alternatif akım voltajı artırılabiliyor ve ince teller vasıtasıyla uzak mesafelere aktarılabiliyordu. DC bunu başaramıyordu çünkü her kilometre karede bir elektrik santrali bulunması gerekiyor ve elektrik ancak çok kalın kablolarla iletilebiliyordu.
Elbette, böyle bir akım sisteminin işe yaraması ancak bu sistemle çalışacak araç gereç varsa mümkündü. Bu yüzden, Tesla, evinizdeki hemen her alette kullanılan motorları icad etti. Bu öyle basit bir başarı değildi; on dokuzuncu yüzyıl sonlarında bilim insanları, alternatif akım sistemine uygun motorların yapılamayacağına, dolayısıyla AC'nin kullanımının tam bir vakit kaybı olduğuna kanaat getirmişlerdi. Ne de olsa, bir akım saniyede altmış defa yön değiştirirse, motor ileri geri sallanmaktan hiçbir işe yaramayacaktı. Tesla bu sorunu kısa sürede çözerek aksini ispatladı. AC sistemi kulaktan kulağa yayılmaya başlamıştı ve doğal olarak George Westinghouse'un kulağına da ulaştı. Tesla, Westinghouse ile imzaladığı anlaşmaya göre, satılan her AC kilovatı için iki buçuk dolar kazanacaktı. Tesla, birdenbire, hayalini kurduğu tüm deneyleri yapmasına yetecek paraya sahip olmuştu.Sanayi onları 'icat etmeden' kırk yıl kadar önce, laboratuvarında flüoresan lambaları kullanmaya başladı. Dünya Fuarları'nda ve benzeri sergilerde, cam tüpleri alıp eriterek, onlarla ünlü bilim insanlarının isimlerini yazdı; bugün her tarafta karşımıza çıkan neon ışıklarının ilk örnekleri. Tesla ayrıca, Niagara Şelaleleri'nde, dünyanın ilk hidroelektrik santralini kurdu. Bütün bunlara ek olarak, arabalar için ilk hız göstergesinin patentini aldı. *
3 ve 3ün katlarına takıntılı olduğu sölenen herkese beleş elektrik dağıtabilecek kapsitede bir dehaya sahip, kapitalizm kurbanı, 20.yy ın en önemli bilim adamıdır. dediğini yapmasından korkulup bütün mali destekleri geri çekilmiştir ama hala amerika onun projelerini geliştrmekle uğraşmaktadır.
(bkz: haarp)
parmak uçlarında elektriği oynatan bu adam* bütün dünyaya ücretsiz elektrik verebileceğini iddia eden (-ki olabilirdi, edison gibi aç gözlü kapitalistlere kurban gitmiştir) bir ütopyanın kahramanı, zihinsel yolculukları çok derin olan ve deneye bile gerek duymadan bütün deneysel süreci kafasında çözen, interneti kurgulayan ama ömrü yetmeyen, yugoslavyalı iyi bir sosyalisttir. 20.yy dan sonra ne bulunduysa parmağı mutlaka vardır ve yine bilim dünyasındaki olağan dışı gözüken teorilerin hepsinde adı geçer. bir rivayete göre aduketi bile tesla bulmuştur.
işin ilginç kısımlarından biri ise 1943 yılında yalıtılmış bir hayatın sonunda yalnız başına bir otel odasında ölmeden (belki de öldürülmeden) önce, kablosuz olarak görüntü aktarma, kendi beyninde oluşan görüntüleri başka beyinlere imgeleme, ekvatorun etrafında dünyanın dönüş enerjisini kullanarak oluşturulacak bir halka ile inanılmaz hızda yolculuk yapmak gibi projelerin hayalini kuruyormuş.
Milyonlarca voltluk elektrik akımlarının her tarafa sıçradığı bir odada sakince kitabını okuyabilecek kadar elektriğe egemen olan insan...
Marconi nin 150 bin dolardan daha ucuza Atlantik'i aşan ilk mesajı yollamayı
başarmış Tesla ise Marconi'nin yaptığının kendisinin halihazırda
yapabildiği ve Marconi'nin zaten kendisine ait patentleri kullanarak bunu yaptığını, önemsiz ve basit bir iş olduğunu onun asıl gayesini daha yüksek gerilimi kablosuz olarak iletip tüm insanlığa bedava elektrik yayabilmek olduğunun açıklama gafletinde bulunmuştur. Bu kapitalist sistemin kar mantığını kökünden zedeleyebilecek felaket bir fikirdir. Bedava enerji, petrol gibi çok önemli bir ekonomik kaynağı yararsız hale getirebilecek ve tüm endüstrinin dönüşümünü sağlayabilecek bir tehlikedir. 1903'deki bu açıklamasından sonra arkasındaki bütün destekler çekilmiş ve yavaş yavaş ismi kitaplardan silinmeye başlamıştır. 1915 yılında aldığı nobel ödülünde "Böylesi
bir ödül bir insan için çok büyük imkanlar sağlayacaktır. Bin yıl boyunca daha birçok Nobel ödülü kazananlar olacaktır. Ve benim, teknik literatürde kendi adımı taşıyan 4 düzine kağıdı dolduracak patentim var. Bunlardan sadece bir tanesini için bile, bundan sonra verilecek binlerce nobel ödüllerinin tümünü verebilirdim..." sözüyle kendisini ne kadar işine ve insanlığa adadığı gerçeği gün gibi ortadadır. Kendini insanlığa adamış bu bilim insanı önünde lütfen saygıyla eğilelim.
bir söylentiye göre modellerinin taslaklarını hiç çizme$mi$. hepsini beyninde çizip gözünün önüne getirebiliyormu$. o anda ba$ka hiç bir $ey görmeyerek.
Sırbistan’ ın başkenti belgrad’ da bulunan ve kendi adını taşıyan müzede kişisel eşyaları, icatları, elektrik akımı üzerine çalışmaları sergilenen, bir slayt gösterisi ile hayatı anlatılan değerli bilim adamı. Havaalanlarından birine de adı verilmiştir.
günümüz internet fikrini ortaya ilk atmış kişidir. süpermen filimlerindeki kötü karakter ondan esinlenilerek yapılmıştır. dünyayı elma gibi ortaya ayırmasından korktukları için hiçbir zaman gerekli desteği balamamıştır. ayrıca elektiriği tüm dünyaya bedava dağıtma fikride destek bulamamasında etkili olmuştur.