nikola tesla

entry1126 galeri186 video16 ses1
    176.
  1. prestige filminde ve adam fever ın empati kitabında bahsi geçen dahi.

    biraz araştırdıktan sonra "ne adammış be!" demeyeni dövüyorlar benden söylemesi...
    4 ...
  2. 177.
  3. tahminlerime göre uzun olan nadir dahilerdendir kendisi sırp olmasından ötürü. elektroallah* diye geçer bazı yerlerde.
    4 ...
  4. 178.
  5. edisonun yavşaklıgına kurban gitmiştir. yazık olmuştur. bence adam king. **
    7 ...
  6. 179.
  7. bir takım rivayetlere göre yaşamı boyunca hiç seks yapmadan ölmüş kendisi efenim.
    5 ...
  8. 180.
  9. Nikola Tesla, bir takım çevrelerce bilim dünyasından adeta silinmeye çalışılan büyük bir isim.

    Nikola Tesla 1856 yılında Hırvatistan'da dünyaya geldi. inanılmaz bir hafızası vardı. Altı dili çok rahat konuşabiliyordu. Gratz'daki Bilim Enstitüsü'nde 4 sene Matematik, Fizik ve Mekanik okudu. Ama onun esas ilgi alanı elektrik oldu. O dönemlerde elektrik henüz emekleme dönemini yaşayan çok yeni bir bilim dalı durumundaydı. Akkor telli ampul daha icat edilmemişti bile.

    Tesla 1884 yılında ABD'ye geldi. Cebindeki tavsiye mektubunun yardımı ile mucit Thomas Edison'un yanında çalışmaya başladı. Edison o günlerde akkor telli ampulü yeni icat etmişti ve elektriğin aktarılması konusunda bir sistem geliştirmeye çalışıyordu. Edison bu noktada doğru akıma (DC) güveniyordu. Ancak DC o kadar çok sorun çıkarıyordu ki bir türlü istediği sonuçları elde edemiyordu.

    Bir gün Tesla'yı yanına çağırdı ve sistemdeki sorunları çözerse kendisine büyük bir maddi ödül vereceğini söyledi. Tesla, Edison'u, o günün parası ile 100,000, bugünün parasıyla milyonlarca Dolarlık bir masraftan kurtararak sistemdeki aksaklıkları giderdi. Ama Edison vaadettiği ödülü vermedi. Tesla, bu durum üzerine Edison'un laboratuarındaki görevinden istifa etti. Edison, sözünden dönmekle kalmadı bir de Tesla'nın bundan sonraki bilimsel kariyerini kötülemeye, onu aşağılamaya başladı. Bugün Tesla'nın bu kadar az bilinen bir isim olmasının altında Edison'un bu çabalarının büyük payı vardır.

    Tesla elektriğin taşınması için Edison'unkinden çok daha iyi bir sistem geliştirdi. Sistemde DC yerine alternatif akım (AC) kullandı. Tesla'nın geliştirdiği transformatörler vasıtası ile elektriği ince kablolar üzerinden uzak mesafelere kayıpsız taşımak mümkündü artık. Oysa DC temeline dayanan aktarım sisteminde her bir mil kare için büyük bir elektrik santrali kurmak ve çok kalın kablolar kullanmak gerekiyordu.

    Ancak taşınacak elektriği kullanacak cihazlar olmadan bu sistemin herhangi bir pratik anlamı yoktu.

    Tesla bundan sonra elektrikle çalışan motorlar yapmaya başladı. 19uncu Yüzyıl'ın sonlarında hiçbir bilim adamı, AC kullanan motorların gerçek olabileceğine ihtimal vermiyordu. Saniyede altmış kere yön değiştiren bir akımla çalışan motorun bir ileri bir geri gideceğini ve sonuç olarak hiçbir yere gidemeyeceğini düşünüyorlardı. Tesla böyle düşünenleri yanıltarak ilk AC elektrik motorunu icat etti.

    Tesla'nın en önemli özelliklerinden biri oturup şöyle ya da böyle bir cihaz ya da sistem geliştireceğini söylemesi sonra da bunu gerçekten de aynen dediği gibi yapmasıydı.

    Bir keresinde, Edison'un çalışma yöntemleri hakkında şöyle konuşmuştu: "Edison, bir samanlıkta kayıp bir iğneyi bulmak durumunda olsa bir balarısı çalışkanlığı ile tüm samanların altına tek tek bakarak söz konusu iğneyi bulmaya çalışır. Ben bilimsel çalışmalarında buna sık sık tanık olurdum. Oysa biraz teorik çalışma, biraz da hesaplama yapmak suretiyle harcadığı vakit ve emeğin yüzde doksanından tasarruf edebilirdi."

    Tesla öyle büyük bir bilim adamı idi ki daha dünya fluoresan ampulle tanışmadan 40 sene önce kendi laboratuarını fluoresan ampullerle aydınlatıyordu. Çeşitli dünya fuarlarında ve sergilerde cam tüpleri alıp ünlü bilim adamlarının adını oluşturan ampuller yapıyordu. Günümüzdeki neon ampullerin ilk örnekleriydi bunlar.

    Tesla dünyanın ilk hidroelektrik santralinin de mucidiydi. Niagara Şelalesi'nin üzerinde kurulu olan ilk hidroelektrik santral, "Tesla" imzasını taşıyordu.

    Otomobillerde kullanılan ilk hızölçeri de Tesla icat etti.

    Bu arada AC konusundaki başarıları George Westinghouse adındaki bir girişimcinin kulağına gitmişti. Westinghouse, Tesla ile bir sözleşme imzaladı. Sözleşmeye göre, Westinghouse, sattığı her bir kilovat AC elektrik için Tesla'ya 2.50 Dolar verecekti. Tesla bir anda tasarladığı ama parasızlık nedeniyle gerçekleştiremediği çalışmaları için nakit paraya kavuşmuştu.

    Ancak Edison da DC sistemi için büyük yatırımlar yapmıştı. Tesla'nın AC sistemini yerden yere vurmak konusunda her vesileyi ustalıkla değerlendiriyordu. AC'nin DC'ye oranla çok tehlikeli olduğunu iddia ediyordu. Tesla bu karalama kampanyasına karşı kendi pazarlama kampanyasını başlattı. 1893'te Chicago'da düzenlenen Dünya Fuarı'nda (fuarı 21 milyon kişi ziyaret etmişti) AC'nin ne kadar güvenli olduğunu göstermek içinden vücudundan geçirdiği elektrik ile çok sayıda ampul yaktı. Daha sonra kendi adını verdiği bobinleri kullanarak şimşek yaratıp bunları izleyicilerin üzerine fırlattı. Tabii ki kimseye bir şeycikler olmadı.

    Tesla'nın Westinghouse'dan alacağı ücretin 1 milyon Dolar'ı geçmesi Westinghouse'ı malî sorunlarla yüz yüze getirdi. Tesla, sözleşmesi geçerli olduğu sürece Westinghouse'un iflas edebileceğini idrak ederek sözleşmesini yırtıp attı. Çünkü onun en büyük amacı insanlara ucuz AC elektrik verebilmekti. Dünyanın ilk milyarderi olmaktansa patentleri karşılığında kendisine ödenen 216,600 Dolar'a razı oldu.

    1898 yılında, Madison Square Garden'da hazır bulunan izleyicilere, ilk uzaktan kumandalı tekneyi tanıştırdı.

    Tesla halka ucuzdan da öte bedava elektrik enerjisi temin etme hayalleri kurmaya başlamıştı. 1900'de yatırımcı J.P. Morgan'ın 150,000 Dolar'lık malî desteği ile Long Island'da "Kablosuz Yayın Sistemi"ni kurdu. Bu yayın kulesi dünyanın ilk telefon ve telgraf hizmeti verecek, aynı zamanda dünyaya resim, borsa haberleri ve hava durumu yayını yapacak bir tasarımdı. Morgan bunun gerçek anlamda "bedava enerji" olduğunu anlayınca desteğini çekti. Morgan'ın desteğini çekmesi Tesla'yı finansal sorunlar içine sürükledi. Kule, hurda fiyatına alacaklılara satıldı. Dünya Tesla'nın çatlak olduğunu düşünmeye başlamıştı. O dönemde sesin, resimlerin ve elektriğin bu şekilde yayılması duyulmuş şey değildi çünkü.

    Oysa insanların bilmediği bir şey vardı. Tesla'nın, Marconi'nin "radyoyu icat ettim" diye ortaya çıkmasından 10 sene önce radyonun temel çalışma prensiplerini ortaya koymuş olduğuydu. Aslında, 1943 yılında yani Tesla'nın öldüğü sene ABD Yüksek Mahkemesi Marconi'nin patentlerini Tesla'nın bu konuda daha önce gerçekleştirdiği çalışmalar nedeniyle iptal etti. Ancak bu konu neredeyse hasır altı edildi ve hemen hemen hiçbir zaman gündeme getirilmedi. Halâ bir çok başvuru kaynağında Marconi radyonun babası olarak gösterilirken Tesla'nın adından hiç söz edilmez. Şunu da belirtmekte fayda var: Marconi'nin radyosu ses iletmiyor sadece sinyal yayabiliyordu. Oysa bu, Tesla'nın Marconi'den seneler önce gerçekleştirdiği bir şeydi.

    işte bu noktada basın Tesla'nın iddialarını abartmaya başladı. Güya, Tesla, Mars'tan ve Venüs'ten sinyaller aldığını söylemişti. Bugün biliyoruz ki Tesla gerçekten de uzak birtakım yıldızlardan sinyaller almıştı. Ama o yıllarda uzay hakkında pek az şey biliniyordu. Basın, bilir bilmez Tesla'nın bazı iddialarını bire bin katarak kamuoyunun gündemine getiriyordu. Uzaylılarla konuştuğunu söyleyenler bile vardı.

    Manhattan'daki laboratuarında çalışmalarını sürdüren Tesla, dünyayı, radyolardaki istasyon arama düğmesine benzer dev bir ayar düğmesi haline getirmeyi başarmıştı. Ayrıca yeryüzü ile aynı frekansta titreşim üretmeye yarayacak, buhar gücü ile işleyen bir titreşim cihazı yapmıştı. Sonuçta ne mi oldu? Yakın çevredeki bütün apartmanları sarsan şiddetli bir deprem meydana getirdi. Binalar zangır zangır sarsıldı, camlar kırıldı, boya ve sıvalar duvarlardan döküldü. Tesla'nın hesaplarına göre aynı sistemle Empire State binasını yok etmek hatta dünyayı ortasından ikiye ayırmak da pekala mümkündü. Tesla, bilim dünyanın rezonans frekanslarını hesaplamadan 60 sene önce bu işi yapmıştı. Tesla'nın dünyayı ikiye ayırmak konusunda deney yapmadığını düşünenler varsa hemen söyleyelim ki yanılıyorlar.

    1899'da Colorado Springs'teki laboratuarında buna benzer bir girişimde bulundu. Dünyanın bir ucundan diğer ucuna gidip sonra da kaynağına geri dönecek enerji dalgaları gönderdi. Dalgalar geri geldiğinde bu dalgalara bir miktar elektrik daha yükleyerek bir daha gönderdi. Sonuçta insan elinden çıkan en büyük şimşek yaratılmış oldu. Tam 40 metrelik dev bir şimşekti Tesla'nın bu deney sonucunda elde ettiği rekor hala kırılamamıştır. Şimşeğin gürültüsü 35 km. mesafeden işitildi. Laboratuvarın etrafındaki alan garip bir mavi ışıkla kaplandı. Ama bütün bunlar Tesla'nın esas gösterisi öncesinde yaptığı ısınma çalışmaları gibiydi. Ne yazık ki laboratuvarında deneylere devam ederken kendine ait elektrik santralinin donanımını havaya uçurdu ve bir daha da onarması mümkün olmadı.

    1. Dünya Savaşı'nda ABD devleti Alman denizaltılarını tespit edecek bir sistem geliştirme çabasına girmişti ve bunun için Edison'dan yardım istemişti. Tesla'nın bu konudaki önerisi enerji dalgaları kullanmak oldu. Bugün bu sisteme radar demekteyiz. Edison, Tesla'nın önerisini doğal olarak reddetti. Çok saçma bir öneriydi ona göre bu öneri. Dünya, bu nedenle radarın icadını 25 sene beklemek zorunda kaldı.

    Tesla'nın başarıları karşısında elde ettiği ödül neydi dersiniz? Edison Madalyası!.. Edison tarafından sürekli eleştirilen birine bundan daha kötü bir ödül olamazdı. Sanayi dünyasının onu bilim literatüründen silme çabası işe yaradı. Yaklaşık 20 sene tecrit edilmiş bir yaşam sürdü ve modern dünyanın kurucularından Nicola Tesla, 7 Ocak 1943'te, 86 yaşında neredeyse beş parasız bir şekilde öldü. Teorilerini deneyecek mali kaynaklardan yoksun olduğu için sadece not tutabiliyordu. Arkasında tonlarca not defteri bıraktı. Bu defterler FBI tarafından hasıraltı edildi. Gün ışığına çıkarılmadı.

    Ömrü boyunca 800 icadın patentini aldı. Eğer mali destekten yoksun kalmasaydı Edison'un rekorunu rahatlıkla kırabilecek bir insandı. Hayatının son 30 senesinde pek az patent alabildi. Dünya ne yazık ki Tesla'nın dehasına sahip insanları mali açıdan ödüllendirmeyi pek sevmiyor. Ödüllendirilenler sadece orijinal fikirleri alıp bu fikirleri üretime dönüştürüp satanların oluyor.

    alıntı
    7 ...
  10. 181.
  11. birkaç buluşu haricinde uzun yıllar boyunca değerinin bilinmemesinin nedeni seri üretim, maliyet gibi basit mühendislik temelleriyle çelişecek derecede geleceğe bakan adam olmasıdır. Edison Ampülü keşfeder o florasanı, Ama ampül kullanılır, florasan seri üretime geçse bile pahalı mal edilecektir, e florasanı seri üretime geçirecek şartlar oluşana kadar yani şöyle bir 50 yıl desek eninde sonunda birileri florasanı zaten icat edecektir. Keza birçok buluşu, keşfi de böyledir. Ha AC- konusu bence en önemli saygı duyuması gereken konudur, çünkü AC kullanımı yanılmıyorsam bahsettiğinden kısa zaman sonra yaygın olarak kullanılması kabul edilmiştir.

    Uzun lafın kısası mesele geleceğinin ötesinde olmak değil, çağına uygun buluşlarda bulunmaktır mesele üretimle alakalı olduğunda, Ha Bilimsel araştırma yaparsın, çağının ötesinde olmak iyidir, hoştur, Ama dediğim gibi iş üretime gelince bilimadamı değil mesele mühendis olabilmektir.

    buna bir örnek de 2. dünya savaşı Alman mühendisliğinin mühendislikten çok bilimadamı mantığıyla çalışıp müttefiklere yenilmesi de örnek verilebilir. V1 roketlerini yaparsın, Aklın sıra ingiltereyi bunlarla bombalayacaksındır, ama savaş boyunca attığın v1 sayısı ingilizlerin bir gecede uçan tenekelerle berline attığı bomba sayısıyla aynıdır. Keza insansız uçak denemelerinde bulunursun lakin radyo kontrolü insansız uçak için eksik kalır, bu sefer başka şeyler ararsın, Müttefikler ise radyo kontrolü montrolü demeden kafana hava indirme tugaylarıyla askerleri boşaltır. Tiger tank yaparsın, Müttefikler teneke kutularla 1 tiger tankini 10-20 tane tank yokolması pahasına yokeder. sen 10 tiger tank üretirken adamlar 1000 tane teneke kutu üretir. savaşın sonlarına doğru Jet uçaklarını imal edersin, birkaç tanesini uçurup müttefik uçaklarına korku salarsın, ama ne olur 2 tane jet uçağından ne olacak yine müttefikler yüzlerce uçakla kafana biner, keza dünyanın öteki ucunu vurmak için Dehşet toplar yaparsın, ama o toplar birkere bile ateşlenmeden müttefikler yine kafana biner. Ha sonrasında senin araştırmalarından yararlanırlar mı? yararlanırlar, lakin senin araştırman ne olursa olsun bu maksimum 10 yıllık bir öne alır o keşiflerin yapılmasını.

    Uzun lafın kısası savaş zamanı olmasa da üretim ilişkileri genelinde böyledir. kısa ve orta vadede üretimi kolay, maliyeti düşük cihazlar, motorlar, araç gereçler iş görür.
    4 ...
  12. 182.
  13. onun onda biri bile olmayan Edison dünya çapında tanınırken Tesla sefalet içinde ölmüştür.alternatif akım elektrik sistemlerini tasarlamıştır. eğer kablosuz elektrik sistemiyle şirketin ekonomi sistemini batacağını düşünen J.P.Morgan desteğini çekmeseydi bugün çok farklı bir dünyada yaşıyor olabilirdik.
    4 ...
  14. 183.
  15. 184.
  16. iskandinav mitolojisi'nde thor olarak anılan ulu sırp. yaşamış en önemli bilimadamı olma konusunda kendisiyle kapışabilecek tek kişi leonardo da vinci'dir.
    6 ...
  17. 185.
  18. bir güvercine aşık oldugu gercegine rağmen,bir şarap kadehi ve kaşıkla koca bi deprem üretecek mekanizmayı tasarlayan da kendısıdır.edison bu adamın pipisini yesin.
    2 ...
  19. 186.
  20. insanoğlunun tüm yaşam biçimni değiştiren 20. yüzyıl teknolojisinin tek başına yaratıcısıdır desek abartmış olmayız.

    durmaksızın binbir türlü geyiği yapılan uçan dairelerin ilk prototiplerini tasarlamış ve bu konuda oldukça ilerlemiş çalışmaları var. bu araçların çok uzun mesafeleri ''zamanda bükülme'' yoluyla katedebileceğini farketmiş, einstein'dan çok önce ''izafiyet teorisi'' çalışmalarının da sahibidir.

    nazi'lerin arkasındaki en önemli güç ''thule'' denilen masonik örgüt bu çalışmalardan yola çıkarak 1930'ların sonlarında ilk uçan daireleri almanya'da üretmişti. tesla'nın akıllara durgunluk veren bir sürü çalıması gibi thule'nin bu çalışmaları da ört-bas edilmiştir. belki de hiç bilinmeyecekti ama 1935-1955 arası ısrarla kuzey ve güney kutuplarını araştıran alman, sovyet ve amerikan deniz kuvvetlerinin kayıtlarından sızmalar sayesinde bazı olaylar ortaya çıkmıştır.
    4 ...
  21. 187.
  22. elektriğin gerçek ustası,dahi bilmadamı.kapitalist sistemin yuttuğu eşsiz zeka.tesla'yı araştırdıkça, tanıdıkça fikirleri, buluşları beni cezbediyor.Aynı zamanda ona haksızlık yapan,onun önünü tıkayan kişiliklerede antipati duymama neden oluyor.

    tesla'nın hayatını ve buluşlarını anlatan türkçe altyazılı belgesel şu siteden izlenebilir:

    http://zirvedeler.com/nikolatesla.html
    8 ...
  23. 188.
  24. sırbistanda milli kahramandır.
    3 ...
  25. 189.
  26. 190.
  27. tacir değil bilim adamı, sözde değil özündedir insanlığa çalışmaları. otel odasında 5 parasız borç içinde ölmüştür.gerçekleştirdiği hayallerini ve gerçekleştirmek istediği hayallerini düşünürsek insan üstü denebilir.
    2 ...
  28. 190.
  29. 'elektrotanrı' lakaplı şizofrenik bilim adamı. belki de dünyanın gördüğü en nadir insan. hayatı boyunca ağır depresyonlar geçirmiş, temizlik hastası, asosyal, hiç evlenmemiş. bekar ve aseksüel olmasının bilim çalışmalarına yardımcı olduğunu söylüyordu.

    şimşek deneyleri sırasında neredeyse bin km ilerdeki gök gürültüsü seslerini duyuyordu, asistanları ise ancak üç yüz km ilerdeki gökgürültüsünü duyabildiğini söylüyordu. edison tarafından kendisine görev verilen tesla, işi tamamladığında labaratuvar açmak için yetecek bir para alacaktı. işi tamamladığı halde parasını alamayınca derhal istifa etti ve ikilinin kısa süren çalışma dönemini rekabet izledi. elinde kablosuz yanan bir ampul bulunan fotoğrafı vardır. zaman yolculuğu, uzaktan kumanda, kozmik ses dalgaları, radar gibi konularda muhteşem çalışmalar ve deneyler yaptı.

    borçları yüzünden otel odalarından kaçarak son yıllarını geçiren tesla, kalp yetmezliğinden öldü. ölmeden önceki son çalışması olan teleforce silahı projesine, ölümüyle birlikte amerikan hükümetince el kondu.

    belki de elektrik alanında edison dan bile kat kat ilerde olan bir mucidin tanınması bazı çevrelerce istenmedi. bir teoriye göre, Nicola Tesla' nın bütün formülleri ve çalışmaları halka açıklansaydı bu şekilde belki de tsunami, ani iklim değişiklikleri ve bunun gibi olaylar açıklanabilir, arkasında kimler olduğunu öğrenilebilirdi.

    (vikipedi den araştırılarak derlenmiştir)
    5 ...
  30. 191.
  31. Hakkı yenmiş bir bilim insanıdır. Ah o edison yok mudur ? Allah belasını versindir. Bırakmamış'tır nicolamızın peşini , buluşlarını çalmıştır. kendisi bulmuş kadar rahat şekilde tüm insanlığa sunmuştur bu çalıntı fikirleri , buluşları.. Candı tesla , edison harcadı.*
    6 ...
  32. 192.
  33. edison'un bu adamın hakkı yüzünden mezarında milyonlarca kere ters döndüğüne eminim.

    tanım: elektrotanrı.
    7 ...
  34. 193.
  35. prestige isimli filmi izleyenlerin hakkında "edison bu adamın hakkını yemiş abi, cok yavsak bu edison" dısında bi bilgisi olmadan konustukları dünyayı değiştirmiş üç fizikçiden biri. edison yavsaktır o ayrı.

    içinde max planck, shrodinger, bohr, hertz, einstein falan gecen filmlerin cıkmasını dort gozle bekliyoruz.
    (bkz: modern fizik)
    9 ...
  36. 194.
  37. tarihini okumuş biri olarak tartışmasız en iyi bilim adamıdır. kendisi kablosuz elektiği bulmuştur patentinide almıştır ama general electric kablo satamayız diye tesla'ya savaş açmıştır günümüzde pek fazla tanınmamasının sebeplerinden biridir
    1 ...
  38. 195.
  39. Fizik derslerinde saygıyla anılan vatandaş. Her ne kadar susulsa da yazılı dönemi "hayanaağnbabaağn"* laflarını işitmesine engel olunamaz.

    * : küfür, hakaret
    3 ...
  40. 196.
  41. sözlüğümüzde haxball sever bir yazardır. defansta sağlamdır aynı bölgede oynasakta, şansımı forvette denemem sebebiyle kötü olduğum bir haxball gecesi geçirdiğimiz yazardır. iyidir, hoştur.
    2 ...
  42. 197.
  43. mucize kelimesinin tam karşılığı, bu adamın yaptıkları ve yarıda bırakmak zorunda kaldıklarıdır.
    5 ...
  44. 198.
  45. öldüğü otel odasında ışınlanma üzerine çalışmalara fbi veya cia tarafından el konulduğu söylenen fizikçidir. *
    4 ...
  46. 199.
  47. "the prestige" filminde yan hikaye olarak ele alınan, konu edilen mucit.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük