Babası maden işçisiydi. Doğduğu köyde öğrenim gördükten sonra, ailesiyle birlikte Donets Kömür Havzasındaki madencilik ve sanayi merkezi Yuzovka'ya geçti. Burada 15 yaşında boru tesisatçısı olarak çalışmaya başladı. 1917 Devriminden önce işçi teşkilatlarında vazife aldı. 1918'de Rusya Komünist (Bolşevik) Partisine üye oldu. Ocak 1919 da Kızıl Orduya girdi. 1922'de Yuzovka'da yeni açılan bir işçi okuluna girerek ortaöğrenimle birlikte parti eğitimi gördü. Okuldaki parti komitesinin sekreterliğine getirildi. 1925'te Yuzovka'daki Petrovski-Mariinsk ilçesinin parti sekreteri oldu. Aktif çalışmaları sebebiyle parti ileri gelenlerinin dikkatini çekti. Moskova'da toplanan 14. Parti Kongresine katıldı. 1929'da Moskova'daki Stalin Sanayi Akademisine kabul edilerek metalurji öğrenimi gördü. Parti içindeki çalışmalarına da devam eden Kruşçev 1933'te Moskova Bölge Komitesi ikinci Sekreterliğine yükseldi. 1935'te Moskova parti teşkilatının birinci sekreteri oldu. Komünist Partinin 17. Parti Kongresinde, Merkez Komitesinin tam üyeliğine seçildi. Aynı yıl Yüksek Sovyet Prezidyumu yedek üyeliğine getirildi. 1938'de politbüro aday üyesi oldu. Ertesi yıl politbüronun tam üyesi oldu. 1944'te Ukrayna Meclisinin başkanlığına getirildi. 1946'da meydana gelen büyük kıtlık sırasında, gıda maddelerinin dağıtımında Stalin'in isteği doğrultusunda hareket etmediği için bir müddet gözden düştü. 1949'da Moskova bölgesi parti başkanlığına yeniden getirildi. Aynı zamanda Komünist Parti Merkez Komitesi sekreteri oldu. 1949-53 döneminde diğer parti idarecileri gibi sık sık Stalin'in siyasi oyunlarıyla karşılaştı. 1953'te Stalin'in ölümünden sonra Komünist Partinin birinci sekreterliğine getirildi. Devleti idare eden Başbakan Georgi Malenkov ile bir müddet rekabet etti. 1955'te Melenkov'u başbakanlıktan uzaklaştırarak yerine kendi adayı Nikolay A. Bulganin'i getirdi.
Mayıs 1955'te ilk dış gezisini Bulganin'le birlikte Yugoslavya'ya yaptı. Daha sonra, Cenevre, Afganistan ve Hindistan'a yaptığı gezilerde dışa dönük ve esnek bir politika izlediğini gösterdi. Şubat 1956'da Moskova'da toplanan 20. Parti Kongresinde; iktidarın tek kişide toplanmasını tenkid ederek, Stalin'i acımasızlık, hoşgörüsüzlük ve iktidarı kötüye kullanmakla suçladı. Stalin'in yanılmaz lider imajını yıkmaya ve Leninist modele dönmeye yönelik köklü bir Stalincilikten uzaklaşma kampanyası başlattı.Bu süreç ve politika destalinizasyon olarak adlandırıldı ve tarihe geçti. Binlerce siyasi tutukluyu serbest bıraktı. Stalincilikten arınma hareketi Doğu Avrupa'daki sosyalist ülkelerde de önemli gelişmelere yol açtı. Polonya ve Macaristan'da ayaklanmalar meydana geldi. Doğu Avrupa'daki bu gerginlikler Kruşçev'e karşı muhalefetin güçlenmesine sebep oldu. 1957'de Kruşçev'in vazifeden uzaklaştırılması gündeme geldi. Prezidyumda yapılan bir oylama aleyhine neticelendiyse de vazifede kalmayı başardı. 1958'de başbakanlığı da üstlendi. 1959'da 21. Parti Kongresinde kapitalist ülkelerle barışçı bir yarış içinde olmayı teklif etti. ABD'ye yaptığı ziyaret sonrasında Mayıs 1960'ta iki ülke liderinin Paris'te yaptığı zirveye katıldı.
1961'de ABD Başkanı John F. Kennedy'le Viyana'da yapılan zirve toplantısına katıldı. Bu görüşmeden kısa süre sonra Berlin Duvarı inşa edildi. 1962'de Küba'ya orta menzilli füzeler yerleştirmeye girişti. ABD ile uzlaşılması neticesinde füzeleri kaldırmayı kabul etti. Bu uzlaşma sebebiyle Komünist Çin ile SSCB'nin arası açıldı. Çin lideri Mao Zedong (Tse Tung) tarafından sert bir şekilde tenkid edilen Kruşçev ihtiyaç maddelerinin karşılanması yönünde halktan gelen baskıları ve aydınların düşünce hürriyetinin genişletilmesi yönündeki isteklerini dikkate aldı. Ancak idaredeki hakimiyetinin azalacağı endişesiyle rahatsız oldu. Bu sebeple ilim ve fikir adamlarına karşı sert tedbirlere yöneldi. 1958'de Boris Pasternak'ın Nobel Edebiyat Ödülünü almasına izin vermedi.
Dış politikada, hem sosyalist hem kapitalist ülkelerle ilişkilerin genişlemesi için çaba gösteren Kruşçev, Sovyet yurttaşlarının turist olarak ülke dışına çıkmasına ilk defa imkan sağladı. Konvansiyonel silahları azaltarak, nükleer füzeleri geliştirme çabaları sebebiyle Sovyet askeri yetkililerinin sert muhalefetine hedef oldu. Uyguladığı tarım politikasında başarısız oldu. 14 Ekim 1964'te yapılan Merkez Komitesi toplantısında, ileri yaşı ve bozulan sağlığı sebebiyle istifa eden Kruşçev parti birinci sekreterliği ve başbakanlık vazifelerinden ayrıldı. Hayatının son yıllarını Moskova'daki evinde sessiz olarak geçirdi.
11 Eylül 1971'de Moskova'da öldü. Ölümü halka 48 saat geçtikten sonra haber verildi. Devlet töreni yapılmadan Moskova'da Novodeviçi Manastırı Mezarlığına gömüldü.
john f. kennedy nin de katildigi bir BM genel kurulunda, SSCB nin Doğu Avrupadaki politikasini eleştiren Filipinli delege konuşurken ayakkabısını hiddetle masaya vurmuş bir politikacidir. bununla ilgili bir belgeselde, kruscev in masaya vurdugu ayakkabının kendisine ait olmadigi, yaninda getirdiği yonunde de birşeyler anımsamaktayım. ama bu, yapılan hereketi ve tarihte yarattığı etkiyi değiştirmemiştir.
sovyet birliği isimli korku imparatorluğunu idare etmiş son sovyet diktatörüdür.ondan sonraki dönemlerde gelişen dünyamızla beraber hiç bir lider eskisi kadar katı olamamıştır sovyetlerde.
stalin putunu parçalayan, halefi kruşçev olmuştur.
"stalin cani bir katildir" diyen kruşçevle birlikte sovyetlerin stalinden arınma süreci başlamıştır.
kruşçev, stalini lanetlemesinin ardından katıldığı toplantılardan birinde konuşurken kalabalıktan birisi bağırarark, sözünü kesti: "sende yanındaki adamlardan biriydin. o zaman neden durdurmadın!"
kruşçev sinirlendi: kim o bağıran?
ortalik ölüm sessizliğine gömüldü.
kalabalığı süzen kruşçev sakin bir ses tonuyla devam etti: "işte şimdi anladın neden durduramadığımızı..."
Sovyetlerin ünlü yöneticisi Nikita Kruşçev 1956da ingilterede yalnız otelinde dinlenmekle kalmamış, bir başka ziyaretine bir savaş gemisi ile gittiğinde ilginç bir olay yaşanmıştı. ingiliz Haber Alma Örgütü ( M16 ), bir emekli deniz subayı kurbağaadamı, zırhlının ileri teknolojisi ile çalışan pervanesinin içyüzünü öğrenmekle görevlendirmişti. Ne var ki kurbağaadamın gövdesi başından ayrılmış olarak kıyıya vurmuştu !
s.s.c.b' de liderlik yaptığı dönemde ve sonrasında, modern resim sanatçılarına verdiği ayar sebebiyle klasik resim daha fazla gelişmiştir. Modern tarzda resim yapanlara söylediği sözler: Bir eşek de kuyruğunu rastgele bir kaç boya kutusuna batırsa , sonra kuyruğunu bir tuval üzere rastgele sallayıp dolaştırsa ,sizin yaptığınız bu modern resimlerden meydana getirebilir. neye benziyor bu yaptıklarınız?
meşhur 20. parti kongresiyle sscb'yi parçalama politikası başlatan kel. kruşçev'in hazırladığı bu rapor, stalin ile arasındaki şahsi hesaplaşmanın sonucudur. kuruşçev 30'lu yıllardaki sürgün karalarının hemen hepsine imza atmış ve birinci elden katılmış birisi olarak raporunda tek suçluyu stalin olarak göstermiştir. bu onun olaya bakış açısında ki subjektifliği ortaya çıkartan kesin bir unsurdur. rapor kurşçev'in iddia ettiklerinin tersine, ülkeye ve partiye yarardan çok zarar vermiştir. kruşçev'in raporlarından önce hemen hemen dünyanın % 70'i sovyetler birliğine sempati duyarken kruşçev'in raporlarından sonra tüm dünyadaki komünist hareket ikiye bölünmüş, sovyetler birliğindeki manevi ve siyası ortam sarsılmıştır. bu politika kendisinden sonra gorbaçov ve yeltsin'li yıllara kadar devam etmiştir.
dönemin politbüro üyelerinden olan biryakov ise yaptığı bir konuşmada, "herkes kruşçev'in raporlarından sonra sarsıldı. çünkü halk stalin'i seviyordu ve destekliyordu. ben bile stalin'i her koşulda desteklemeyen, yaptığı bazı haksızlıklara tanıklık etmiş birisi olarak raporu görünce şok geçirdim" demiştir.
tüm bunlara bir ek, kruşçev mücadelenin en sıcak günlerinde partide yer almamış, ortamın durulmasını ve sakinleşmesini bekleyip 1919 da partiye katılmış birisidir. partide olmadığı yıllardaysa (şuan şehrin ismini unuttum) menşeviklerin ellerinde bulundurduğu bir şehirde kalmayı tercih etmiştir.
Sscb eski lideri ya da eski sscb lideri olan siyasetçi. stalinden sonra sscbnin başına geçmiştir. Mao Zedung ile olimpik havuz kenarında gorusme yapmıştır. Bu eylem ile mao Zedung rus milletine subliminal bir mesaj vermek istemiştir. Çünkü devletin en tepesinde olan nikita kruşçev yüzme bilmiyordu. Bu bulusma yerini havuz başı olmasi biz sizi bogariz biz sizden daha güçlüyüz demenin başka bir yoludur
Öğlen vakti aklıma gelen patates kafalı yavşak. Bu ve ekibi stalini resmen darbeyle devirmiştir. Stalin in hasta olduğunu farkedip tedaviyi geciktirerek beyin kanamasından ölmesine sebep olmuş bu katil yavşak ve arkadaşları sonraki dönemde sscb nin gücünün dayanağı her türlü stalinist politikayı bırakıp, katlederek sscb nin dağılma sürecini başlatmışlardır. Adi karaktersiz patates kafalı kruşcev her an Stalin tarafından öldürülme korkusuyla yaşamış bir sıçandır.
savaştan önce, stalin'in yaptığı birkaç katliamdan sorumlu olan kişidir. o dönemin en acımasız ve en gözü kara isimlerinden biriydi. aslen, ukrayna'lıdır.
destalinizasyon politikası ile stalin'i doğrudan hedef almıştır.
ABD'nin sscb üzerinde psikolojik olarak üstünlük sağlamasına neden olmuş, yapmış olduğu apaçık Stalin düşmanlığı sayesinde mao'dan gereken tepkiyi almıştır.
sonuç olarak yaptıkları ABD'nin işine gelmiş ve Sovyetlere zarar vermiştir.