nihilizm

entry302 galeri17
    147.
  1. Tanrı'nın varoluşunu, ruhum ölümsüzlüğünü, iradenin özerkliğini, aklın otoritesini, değerlerin nesnelligini, bilginin imkanını yadsıyan umutsuzluk düş kırıklığı duygusu ihtiva eden görüştür.

    Not:nietzsche nihilist değildir. Nietzsche akıl hocası schopenhauer'dan övgü ile bahsetmistir fakat nietzsche schopenhauer'un umutsuz felsefesini benimsememiştır. (facebook'ta, forumlarda görüyorum aman diyelim!)
    0 ...
  2. 146.
  3. hiççiliktir. defalarca bu tanım zaten getirilmiş ancak popüler kültürün etkisi ile mutsuz olan günümüz insanının dayanak noktası haline gelen, hayatsızlık teoremidir.
    1 ...
  4. 145.
  5. "hayat olması gereken bir şeydir. ama dertlidir, hiçliğe geçiş hayattaki tek mutluluktur."

    $opanhaour.
    0 ...
  6. 144.
  7. temeli hiçlik üzerine kurulmuş düşünce. insanda gerçek bilginin ancak yaşanılarak olacağını aktarılamayacağını savunur.
    0 ...
  8. 143.
  9. Nihilizmi tek basina hiccilik olarak tanimlamak yanlistir. Cunku nihilizm gerek metafizik gerekse siyaset felsefesinde ve diger felsefe turlerinde ele alinan bir kavramdir. Her birinde bahsi gecen nihilizm biribinden oldukca farklidir. Ornek vermek gerekirse ahlak felsefesi icerisinde ele alinan nihilizm, butun ahlaki eylemleri reddederken, bilgi felsefesinde rasyonelligin mumkun olmadigini savunur. Dinde ise tanrinin varligini reddederken, politikada butun politik kurumlarin gereksizliginden bahseder. Ama bunu da anarsist bi gorus olarak degerlendirmemek gerekir.
    1 ...
  10. 142.
  11. ya kötü bir şey demiyim diyorum, sonuçta felsefi bir akımdır, bir düşünce sistemidir. bunu kabul eden insanlar var, bunların düşüncelerine saygı göstermen gerek, her öğrenilen yeni bir düşünce beyninde yeni bir pencere açar, o pencerelerin tadını çıkar, içeriğini boşver diyorum. "gül geç" diyorum, ama gel gör ki sözlük yine de kendimi tutamıyorum.

    evet! felsefi düşüncenizi okudum, inceledim. yukarıdaki iç çalkantılarıma rağmen söylecek bir kaç şeyim var:

    "kafanız çok güzelmiş, güle güle kullanın canlarım". *
    0 ...
  12. 141.
  13. hiçbir şeyin olmaması, her şeyin sonsuz olmasıdır.
    0 ...
  14. 140.
  15. herşey bir hiçten ibarettir diyen felsefi akım.
    1 ...
  16. 139.
  17. 138.
  18. hiççilikdir. dar anlamıyla hiçbirşeye anlama verilmemesidir. nihilist bir insana göre hiçbirşeyin anlamı yoktur. yaşarlar ama neden yaşadıklarına bir anlama yükleyemezler ama yinede yaşamak için yaşarlar. bu yüzden nihilizm kendi içinde çelişen bir düşünce akımıdır. ayrıca şunu belirtmeden geçemicem şu sıralar nietzche okuyup hiçbir şey anlamadan nihilist geçinip intihara meyilli görünen ergenler tarafından sıkça kullanılan istiklal bidonlarıdır.
    1 ...
  19. 137.
  20. nietzschenin kaygisi: nihilizm
    1 ...
  21. 136.
  22. saçmacılık. tembelcilik. boşa düşünmecilik vs.
    1 ...
  23. 135.
  24. 134.
  25. sadece estetizm konusunda anlaşamadığım düşünce teorisi. Nitekim bazarov'un turgenyevi de anlaşamamış.
    0 ...
  26. 133.
  27. hiçcilik. umursamazlık. değer sahibi olmama.
    örneği için (bkz: yabancı)
    2 ...
  28. 132.
  29. Şu yaşıma kadar hayatımda duyduğum en saçma görüşlerden. Genç kendini entelektüel zanneden kesimler arasında şu sıralarda ve bundan önceki zamanlarda her zaman popüler olan sözde felsefi akımlardan.
    Her görüşe saygım vardır ama bilhassa Ülkemizde gerçekten manasının tam olarak anlaşılıp savunulduğunada inanmıyorum. (bkz: popüler kültür)
    2 ...
  30. 131.
  31. 'hicbir sey yoktur,olsa da bilemeyiz bilsek de baskalarina bildiremeyiz.' felsefesidir.
    1 ...
  32. 130.
  33. içinde yaşadığım toplumdaki nihilizm algısı sadece komik. her biri tek başına hayatın önemli gerçeklerini kavradığı iddiasıyla değersiz yaşamına elinden geldiğince sıkı sarılıp uygarlığın yalanlarına biat ve kendinden derin feragatlarla toplumsal kabul ve rol kapmak için çaresizce çabalayan, ateşe dönen pervaneler gibi hayatlarını harcayıp mutsuzluklarının sebeplerine ulaşamadığı için her daim suçlayacak bir şeyler arayan, abuk sabuk insanların gerçek üstü, ilkokul çocuğu algısının karikatürize edilmiş hali ile anladıklarıyla var ettikler bu algı sadece malum insanların içinde bulundukları komik durumun göstergesidir. nihilizm neymiş "hiiiiç", "var olmayış'mış", "ölen babaya ağlamamakmış", "bazarov ile çok iyi yansıtılmış". birçoğunuz oscar wilde'ın bahsettiği gibi yaşamıyorsunuz, sadece varsınız ve savruluyorsunuz. nerede kazara var olmuş toplumun mengeleneri arasında acılarıyla hapsolmuş adam, nerede nihilizm hakkında iki kelam laf edebilmek.

    kendimce şöyle söyleyebilirim, yaşamın büyüsü nihilizm'in vaat ettiği karanlıkta gizlidir. her insan malum karanlıktaki büyüyü keşfedecek kadar cesur değildir.
    0 ...
  34. 129.
  35. hiçlikten geldik hiçliğe atılıyoruz felsefesidir. düşünme ve sorgulama pratiği açısından incelenmesi gereken, ancak hayatın merkezine oturtulamayacak kadar sığ bir fikirdir. kısır döngüdür.
    0 ...
  36. 128.
  37. nietzsche ye göre nihilizm köle ahlakıdır ve aşılması gereken bir şeydir. lise felsefe kitaplarında nihilizmin fikir babası olarak nietzsche yi gösterirlerdi tey tey tey. şimdi ismini hatırlamadığım bir entelektüel nietzsche nin nihilizmi aştığını söylüyordu. ayrıca dostoyevski nin ecinniler romanında kirilov tarafından temsil edilir.
    1 ...
  38. 127.
  39. varoluşçuluk ile doğrudan ilişkisi bulunan, rasyonel düşünce sonucu ulaşılabilecek bir düzeydir.
    0 ...
  40. 126.
  41. ucu görünmeyen kıvrıla kıvrıla giden karanlık bir tüneldir.
    insan yaşadığı sürece bu tünelden çıkma umudur vardır ki zaten onu o tünelden çıkaracak olan da o umuttur.
    0 ...
  42. 125.
  43. Rusya'dan çıkışını vermiş olup , var olan hiçbirşeyin aslında var olmadığını , özgür iradenin olmadığını , bilginin mümkün olmadığını savunan felsefede bir akımdır. ahlak ve metafizik bilgileri yok sayar. Nietzche'yi ne kadar nihilist olarak görselerde çelişen çok fikirleri vardır felsefeye göre. Ayrıca Agnostik düşünce yapısınıda içine alabilen bir düşüncedir.
    2 ...
  44. 124.
  45. Nihilist düşünce Neyzen Tevfik, Ludwig Andreas Feuerbach, Henry Thomas Buckle, Max Stirner, Albert Camus, Arthur Schopenhauer, Jean-Paul Sartre ve Herbert Spencer gibi düşünürlerin etkisinde kalmıştır. insanın beden ve ruhtan oluşan dualist bir yapısı olduğunu reddettiği için dinlerin şiddetli tepkisine yol açmıştır.

    Nihilizm'e en çok yakıştırılan düşünürlerden olan Nietzsche'ye göre Nihilizm, yüksek ideallerin değerlerini yitirmelerinden kaynaklanan olumsuz düşünce tutumudur. Nietzsche, nihilizmin soy kütüğünü oluştururken, bunun aşılabileceğine de değinmiştir: Korkular, karşı çıkışlar, başkaldırmalar, Varlık'ı (Tanrı) anlaşılır bir gerçeklik ve değer yapan varlık idealizminin çöküş belirtileridir. Nietzsche için Tanrı öldü ve bu varlık artık kendisine yakıştırılan bütün değerleri hiçe indiren bir yokluk olmuştur.

    Yani Nietzsche; Tanrı öldü derken Avrupa'da ve dünyada tanrı kavramının yozlaştırıldığını, yok edildiğini söylemiştir.

    Tüm bunlara rağmen J. Grenier'e göre Nietzsche asla bir nihilist olmamıştır. Güç istenci adlı kitabında belirttiği üzere Nietzsche, Nihilizm'i sonuna kadar yaşamış ve onu aşmıştır. Nihilizm'in aşılması gereken bir şey olduğunu savunur.

    Peki, Nihilizm nasıl aşılır? Bu soruya verdiği cevap şöyledir: "Bizler doğadaki tüm ahlakı reddetmiyoruz, ahlakın evrensel olduğunu iddiasını reddediyoruz ve bir ahlak kuralını reddederken veya kabul ederken onun hayatı geliştirici mi yoksa engelleyici mi olduğuna bakıyoruz."

    Bu bakış açısından değerlendirildiğinde Nihilizm, olumsuz bir durumun ifadesidir: insan özgürlüğüne ket vurucu, onu köleleştirici, gerçeklerden uzaklaştırıcı her tür idealist düşünce ve ahlak anlayışı, Nihilizm'dir. Nietzsche köle ve efendi ahlakı olarak iki ahlaktan bahseder. Ona göre toplumdaki tüm bireylerin var oluş nedeni üst-insan'a ulaşmak ve onun amaçlarına hizmet etmektir. O zaman Nihilizm kölelerin ahlâkı olarak belirir; köleler, gerçek yaşamdaki güçsüzlüklerini unutmak için, bir ideale veya bir kurmaca Tanrı'ya gerek duyarlar.

    içlik istemi olan nihilizm, idealist bir yadsıma mantığından kaynaklanır; yaşamı, sanat aracılığıyla, "özgür düşünce" olarak doğrulayacağına, bilinç adına yadsır.

    Heidegger ise Nihilizm'i Batı Düşüncesi'ni oluşturan öğelerden biri olarak görür. Bu görüş, değeri ve var olan'ı tanımlamak için gerçekte, varlık sorusunu sormayı kendine yasaklar. Gorgias ise nihilizmin agnostik yönüne vurgu yaparak Hiçbir şey var değildir, var olsa da bilinmez, bilinse de başkalarına aktarılamaz demiştir.
    2 ...
  46. 123.
  47. Bildiğin bütün değer yargılarını sikip atan felsefe. Baban ölse ağlamazsın, o derece.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük