Yüksek Öğretmen Okulu mezunu bir yazarımız, şairimiz. islam ve Türk Edebiyatı üstüne eserleri vardır. Bir ara Yahya Kemal Enstitüsünde çalışmış ve özellikle Yahya Kemal üzerine eserler çıkarmıştır. 1974 yılında hayata gözlerini yummuştur.
türkçenin sırları adlı kitabının elimde 31.baskısı bulunan ve bu baskıya ulaşmasına rağmen bu kadar az tartışılmasını anlam veremediğim çok önemli bir yazar.
kemalist (mustafa kemal'in ilkelerinin izinde) bir zihniyete sahip. türkçenin sırları adlı kitabı ile türkçe hakkında duyguların gelişmesi veya yeşermesi için geçen nesli etkilemiş ve basılmamış eserlerinin yanında, basılmış bulunan istanbula dair adlı eseri okunmalı, görülmelidir. üslup bakımından sade bir dil kullanarak anlatılanın çabuk anlaşılmasını sağlar. yalnız kötü bir huyu vardır kullandığı bir kaç örneği başka yazılarında yeniden tekrarlar ve beğendiği mısralar vardır. temrin yaptırırcasına düz yazıların aralarına sıkıştırmıştır. en çok dikkatimi çeken sevdiği mısralar divan şairi vasıf'ın "o gün endam bir al şale bürünsün yürüsün / ucu gönlüm gibi ardınca sürünsün yürüsün"
"Türkçenin Sırları" adlı eseriyle dil hakkındaki bilgimin ve fikirlerimin gelişmesini sağlayan yazardır. Eserinde katılmadığım birkaç nokta olsa da dilin gelişimi açısından önemli bir eserdir.
Resimli Türk Edebiyatı gibi bir başyapıtı hazırlamış yazardır. Üzücü olan ne biliyor musunuz? bu kitabı piyasada bulamazsınız çünkü baskısı yok. Artık yetkililerin bu duruma bir el atması gerekiyor.
Trabzon milletvekili, şair Ömer Hilmi’nin torunu, vali- şair ilyas Sami ile Nadire Hanım’ın oğludur. En çok tanınan “Resimli Türk Edebiyatı Tarihi” adlı eserlerdir.(d. 1907 istanbul – ö. 1974, istanbul)