'Üst insan kuramı' ile düşünce de insanı öne çıkarıyor. Birsey yok demiyor. Sadece, siz yok olduğuna inanirsanız yok diyor var derseniz de var.
Yani kafamda yangın var, burada acil servisi ne tarafta.
hiçliğin çok derin bir konu olduğunu bir kenara not düşmek kaydı ile konunun nihilizmde bu derin yönü ile ilgili ele alınmaması yüzünden saçma sapan izmlerden biri olmaya mahkum izmdir ancak şu mısralar özlü bir şekilde anlatır:
her şeref yapma, her saadet piç;
her şeyin ibtidası, ahiri hiç. (tevfik fikret)
açılın ben dok... yok. felsefeciyim ben. normal hayatımda çok felsefe konuşmam ama bir kaç kelime edeyim, yardımı dokunacaksa.
nietzsche'ye göre nihilizm , bir köle hastalığıdır. "tanrı öldü" sloganıyla kitlelere duyurduğu bu "insanlık belası dünya görüşü"nün temeli , varlığı her yönden hiç'e indirgemek tir..nietzsche'ye göre insanlık , aydınlanma çağından sonra adeta tanrı'yı öldürerek , amaçsız ve anlamsız kalmıştır.bu öyle bir katlediştir ki , geri dönüşü olamaz.
bu sebeple tanrı'yı öldüren insanoğlu , yeniden bir değerlendirişle kendine kutsal bir amaç edinmelidir. nietzsche , bu amacı üstinsan olarak koyar.
varoluşun zincirinin her halkasında beliren bu hastalıklı durum (nihilizm) , nietzsche'ye göre aşılabilinecek bir durumdur. tüm değerleri yeniden değerlendirmekle ve hayata temel / genel bir anlam yüklemekle birey kendini iyileştirebilir.
o değilde nietzche nihilist olmadığı halde - konuya vakıf olmayan bazı kişilerce - neden bunla itham edildiğini hiç bir zaman anlayamadım. bilakis kendi felsefesini nihilizme ve nihilistik özellikler taşıyan dinlere karşı kurgulamıştır ve nihilistsizlik belki de nietzsche'yi tanımlayabilecek bir tabir olabilir.