çok fazla mitolojik metinler okuduğunu gösterir. mesela kratos'a özenmiş olabilir, bunu neden yaptığını anlamak için çocukluk dönemine inmek gerekir. ancak asıl mesele o değil, nietzsche av sırasında ormanda çalılıkların arasında bir vahşi hayvan vurmuş ve onun kulakları sağır eden yüksek perdeden çığlıklarını duyunca tanrı'yı öldürdüğünü sanmıştır, sonra da o meşhur sözünü söylemiştir; "tanrı öldü."
Tanrı öldü! sözü, Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabında dile getirdiği ünlü sav sözüdür. Nietzsche bu durumu, nihilizm çağına giriş olarak değerlendirmiş, Tanrı'yı öldürenin biz olduğumuzu söylemiştir.
Şimdi nereye gidiyoruz? Bütün güneşlerden uzağa mı? Durmadan düşmüyor muyuz? Öne, arkaya, sağa, sola, her yere düşmüyor muyuz? Hâlâ bir yüksek ve alçak kavramı var mı? Sonsuz bir hiçlik içinde aylak aylak dolaşmıyor muyuz? Yüzümüzde boşluğun nefesine duyumsamıyor muyuz? Hava şimdi daha soğuk değil mi? Geceler gittikçe daha fazla karanlıklaşmıyor mu? Tanrı öldü! Tanrı öldü! Onu öldüren biziz! Nietzsche'nin Tanrı öldü sözünü, felsefi açıdan Batı metafiziğinin sorgulanması ve yeni bir yöne girmesi olarak değerlendirmiştir. Buna göre Nietzsche batı felsefesi geleneği içinde bir kırılma noktasıdır....