1925 yilinda gemlik te dogdu. oykulerinde ic gozlemlere egilerek yalin, duru, siirsel tatlar tasiyan bir dille cumhuriyet doneminin orta kat insanlarini, ozellikle aydin genc kizlari anlatti. bozbulanik, topal kosma, menekseli bilinc,dumanalti, bir kara derin kuyu adli oyku kitaplarinda yasamla iliskisinde kisiligini, bireyselligini yitirmek istemeyen, okumus, calisan genc insanlarin toplumsal sorunlari ortaya cikar.
15 MART CUMARTESi GÜNÜ SAAT 14:00/18:00 ARASI BiLGi ÜNiVERSiTESi DOLAPDERE KAMPÜSÜ TOPLANTI SALONUNDA PEN KADIN YAZARLAR DERNEĞiNiN DÜZENLEDiĞi ETKiNLiĞiN KATILIMCISI. DiĞER KATILIMCILAR, SELiM iLERi, FÜSUN AKATLI VE REYHAN YILDIRIM OLACAK.
bir öyküsü diğer öyküsünü tutmayan yazar. bu yüzden tam karar veremedim gerçekten okumalı mıyım? okumamalı mıyım? özellikle gülün içinde bülbül sesi var adlı öykü kitabıyla başladıysanız nezihe meriç okumaya, bu ikilem kendini daha fazla gösteriyor.
* bugün hayatını kaybetmiş, cumhuriyetin ilk kuşağından 'gerçek' bir yazar. menekşeli bilinc'in kapağında bana bıraktığı imzası ölene dek hatıram olacaktır.
varlık dergisinde çavlanın içinde sessizce başlığıyla anılar yazardı. kimi zaman tozlu bacaklarından akan suların çizdiği yollarda yürürdü, kimi zaman ilk gençlik yıllarını anlattı. ruhu şad olsun.
1962 de Korsan Çıkmazı ile Türk Dil Kurumu
1990 da bir kara Derin kuyu ile Sait Faik Hikâye Armağanı
1998 de Sedat Simavi Edebiyat Ödüllerini almış olan merhum edebiyatçı.
Türk edebiyatının önemli kadın öykücülerinden birisidir. 1970’li yıllardaki siyasî savrulmaları öyküleştirmiş, kadın ve çocuk sorunlarına eğilmiş bir yazardır. (d. 1925, Gemlik – ö. 18 Ağustos 2009, istanbul)
buyuk turk oykucu kadınlarından.
sait faik oyku odulu vardır.
2 senedir devlet tiyatrolarında "çın sabahta" adlı oyunu oynuyor. beylikduzu sahnesine bilet almıstım ben gecen sene, oyle bir sanat sevdası bizdeki uzak muzak demeyip, ama sonra bi seyler bi seyler oldu, gidememistim.
2 gun once bir kara derin kuyu oyku kitabını okuyup bitirdim.
benim erenkoy de yasarken bir komsum vardı. yas 16 filan. ben galatsaray lisesi nde okuyordum. o kadıkoy anadolu da okuyordu. dunya cicisi, dunya tatlısı bir hanım kızımız. birbirimize phil collins kasetleri filan doldurup armagan ederdik. kitap degis tokusu yapardık. ta 16 yasında bu kitabı hediye etmisti bana. ve ben 25 yıl sonra okudum:) dogru zamanı simdiymis demek ki..
oykuler basarılı.. biraz karanlık, biraz aydınlık.
aslında nezihe hanımın tarzını cok iyi yansıtıyor.
tavsiye ederim.